zondag 6 september 2015

Abrikoos-tomaat chutney – apricot-tomato chutney (GF-DF-V)


Er zijn nog steeds abrikozen op de markt te koop; de laatste dit jaar uit het warme zuiden van Frankrijk.
Op de valreep, ik vertrek dinsdag naar Catalunya, dit gemakkelijke recept: zoete, licht pittige chutney; heerlijk op een boterham met kaas of avocado of naast een kom spicy curry.

Nodig:
6 rijpe abrikozen, ± 250 g
2 rijpe tomaten, ± 250 g
1 el olijfolie
1 grote teen knoflook, heel fijngehakt
1 sjalot, fijngehakt
1 groene peper, in fijne ringetjes, met of zonder zaadlijst
60 ml rijstazijn
1 el verse rozemarijn, heel fijngehakt
60 ml rozijnen
4 el oersuiker
½ tl zeezout

Was de abrikozen en tomaten en snijd ze in 8 stukjes.
Snijd knoflook, sjalot, peper en rozemarijn fijn.
Verwarm de olijfolie in een pan en fruit zachtjes de sjalot, knoflook en groene peper, ongeveer 2 minuten.
Voeg de rest van de ingrediënten toe, roer door elkaar en breng aan de kook. Zet het vuur zacht en laat in ongeveer 1 uur zachtjes inkoken tot een zeer zachte saus. Roer af en toe en als het gaat aanbakken voeg je een scheutje water toe. 
Proef en voeg naar smaak nog zwarte peper toe en eventueel nog wat zout of zoet.

Bewaar in een pot in de koelkast. Blijft zeker 2 weken goed.


Since there still are those rose-cheeked apricots I made a sweet and spicy chutney, just before I leave for Catalunya on Tuesday.
Quick, easy and delicious with a piece of old cheese, on the side with some fiery curry dish or on a sandwich with avocado. Whatever you eat it with, may be just with a spoon from the jar, it’s good!


You’ll need:
6 ripe apricots, ± 250 g
2 ripe tomatoes, ± 250 g
1 tbsp olive oil
1 big clove of garlic, minced
1 shallot, finely chopped
1 green pepper, sliced with or without the seeds
¼ cup rice vinegar
1 tbsp fresh rosemary, cut very fine
¼ cup raisins
4 tbsp raw sugar
½ tsp sea salt

Wash apricots and tomatoes and dice in 8 pieces.
Cut shallot, garlic, green pepper and rosemary fine.
Warm the olive oil in a pot and, on low heat, fry shallot, garlic and green pepper for 2 minutes. Add all other ingredients, give it a good stir and bring to the boil. Put the heat low and let the mass slowly reduce in about 1 hour, without a lid. Stir occasionally and when it starts to burn, add a little water.


Taste and add some freshly ground pepper and maybe some more salt or sweetness. Scoop into a glass pot and store in the fridge.

 It will keep for at least 2 weeks.



1 opmerking:

Sophies foodie Files zei

Wat een geweldig lekker ideee & recept! :)

Ik ge het zeker eens proberen! Véél plzier in Catalynia! :)