maandag 13 december 2010

za'atar (dip 1)

Het dipfeestje was erg gezellig en het dippen een groot succes.
Deze week zal ik alle dips op het blog zetten ter inspiratie, bijvoorbeeld voor oud en nieuw!

Het lekkere van dippen is dat je al pratend om een lange tafel, af en toe naar een andere stoel èn dip, met een goed glas wijn, de kans hebt om iedereen eens te spreken. Anders ben je al snel de halve tijd in de keuken om van alles klaar te maken. Nu had ik van tevoren alles klaar gemaakt. Het was heerlijk om alle vrienden en familie weer eens bij elkaar te hebben.
En het feestvarken was helemaal tevreden, het was boven net zo druk als beneden. En het zijn nu allemaal van die grote gasten!

Za’atar is een kruidenmengsel uit het Midden-Oosten en zoals dat gaat met kruidenmengsels zijn er verschillende varianten van. Hoofdzakelijk bestaat het uit tijm en/of oregano, geroosterd sesamzaad, zout en sumac.
Ook is za’atar de naam van een wilde plantenfamilie die lijkt op oregano en tijm samen.
In Jordanië wordt het vooral bij het ontbijt gegeten.

Het een rijk mengsel wat uitermate geschikt is om van te voren te maken en te serveren met olijfolie en brood of met een grote schaal rauwe groente.

Ik maakte een mooie schaal met rauwe gesneden groentes en zette er een potje za’atar en olijfolie bij.

Za’atar
4 el sesamzaad
1 el oregano, gedroogd
1 el sumac (bij een Turkse winkel te koop)
1 tl zout

Groente naar keuze, zoals rode paprika, bleekselderij, winterwortel, komkommer en rettich.

Rooster het sesamzaad in een koekenpan met dikke bodem langzaam lichtbruin, je ruikt het ook als het klaar is.
Doe de zaadjes in een stenen vijzel en voeg de rest van de ingrediënten toe.
Wrijf tot een grof mengsel.
Proef met een stukje komkommer of gewoon met je vinger. En voeg naar smaak wat meer zout toe of sumac (zuur) of oregano.

Snijd groenten naar eigen keus of naar het seizoen in repen en maak een mooie schaal op met de za’atar in het midden met wat lekkere olijfolie.

Geen opmerkingen: