donderdag 1 september 2011

casse-dents or croquants aux amandes (GF-DF)


We had a wonderful time in the Provence this summer.
It was a big feast of colors, odours, nature vs. (old) culture, love and peace, tastes, visits and meetings with new and old friends.
After, I think, 25 years we came back to this beautiful, vibrating place in France.

It’s full of farmer’ markets and local producers are selling their beautiful vegetables, chèvres, honey, wines, olives and olive oil everywhere. A lot of the produce is organically grown.
I had totally forgotten the true taste of a sun ripen tomato and peaches and apricots straight from the tree.

The pace in the Provence is slow, it’s slow cooking, slow dining, slow living, slow enjoying, slow petanque, slow shopping, slow walking; the sun is there almost every day, the mountains, the old landscape, the houses, villages, hameaux, the flowers, the fruits all had the time to grow.
I love it!! I want to be there more often and we will!

The only BUT for a celiac patient are the patisseries, they are all gorgeous, but only to look at for me, there are no petits gateaux pour moi!
When I had my birthday I found glutenfree meringues and I made these beauties with fresh berries and crème fraîche, mmm.


Today I made gluten-free croquants aux amandes or casse-dents (break your teeth’s! So beware).
They are really crunchy, partly because there is no use of butter or oil, only the natural fats from the almonds are in.

Casse-Dents or Croquantes aux Amandes (GF – DF)

100 g almonds
200 g rice flour (I use Dove’s Farm)
75 g raw cane sugar
pinch of salt
1 tbs orange zest or candied orange peel
2 organic eggs
2 tbs orange blossom water

Pre-heat the oven on 190˚ C

Roast the almonds with the skin on in a casserole with a thick bottom about 10 minutes. Set them aside and let them cool. Then chop them roughly with a big knife.

Mix the dry ingredients, make a little well in the middle and put the eggs in with the 2 tablespoons of orange blossom water.
Mix with a fork and then throw in the chopped almonds and knead with one hand.
Form 2 logs, flatten them with your hands and lay them on a piece of baking paper on the baking tray.
Bake 10 minutes in the oven, then turn them and bake another 10 minutes.

Take them out of the oven, let them cool 5 minutes and then slice them with a very sharp knife. Place them back in the oven for another 10 minutes, let them cool completely.
Enjoy in the morning with a nice café crème or in the afternoon with an infusion of verveine. They are also great to take with you on a brisk walk! Enjoy!!

3 opmerkingen:

Fotografie Ilse zei

Fantastisch dat ik dit recept hier tegen kom! Ik heb mijn hart ook verloren in de Provence en inderdaad; terwijl het hele gezin lekkere artisanale stokbroden met olijven in eet zit ik daar met mijn zilvervliesrijstwafels... We trekken deze zomer weer naar de Provence en dat is wel een beetje moeilijk voor mij, omdat in het huisje geen oven is en geen glut. vrij vers brood te koop is val je al heel snel terug op rijstwafels! De smaak van de tomaten en olijven en abrikozen en vijgen zijn daar echt overheerlijk! Het recept van deze koekjes had ik van mijn Marokkaanse schoonzus en lukte heel goed met tarwe, dan een keer met spelt geprobeerd voor de rest van het gezin en lukte ook, maar dan met rijstbloem, maar alles brokkelde uit elkaar!

boeddhamum zei

Hi Ilse, ja dat brood is wel een gemis, maar misschien kun je een plat brood maken in een pan, of een klein oventje meenemen? En ken je de crackers van Le Pain des Fleurs? Die zijn echt heerlijk, in boekweit, quinoa en kastanje en ik heb ze ook in de Provence gekocht. In Nyons bijvoorbeeld bij de Vigniolis(?) de olijfolie cooperatief, daar en in de biowinkeltjes hebben ze best wat glutenvrije artikelen. Wat een heerlijk vooruitzicht!

Fotografie Ilse zei

Ja, die crackers van Le Pain des fleurs die eet ik al jaren, maar ommenduur geraak je dat beu, samen met de rijstwafels! Dat klopt wel; zoveel biowinkels-en boerderijen in de Provence, die crackers kan je daar wel makkelijk vinden even als de pasta's, maar de voorverpakte broodjes zijn voor te bakken in de oven. Meestal neem ik een paar broden van Eugène mee en kom ik wel enkele dagen toe; inderdaad in een pan bakken dan met wat geitenkaas en Provençaalse kruiden.In Nyons zijn we ook geweest! Ik kijk er weer naar uit, ga jij ook terug?