donderdag 22 september 2011

gratin dauphinois (GF-SF)


I’m making a gratin Dauphinois and although I really planned to make it the original way, I could not help myself but to put in a little onion and chopped garlic, just because, you know, etc.
The original consists of potatoes, garlic (but only to smear the inside of the oven casserole!), butter, crème fraîche (and milk), salt, pepper and some grated nutmeg. Nothing less, nothing more.

I love the dish, it’s hearty, warming, comfort food. Great to make in advance, and you have to, because it takes 1 ½ hours in the oven to get ready, delicious with a nice salad and another vegetable dish like the great tasting “dirty rice” from Elana’s Pantry.

Gratin Dauphinois, the classic way (4 pers)

1 kg potatoes, not too loose cooking
1 clove of garlic
50 g butter
Salt, pepper, nutmeg
125 ml crème fraîche
125 -200 ml milk, to just reach the top layer of potatoes


Pre-heat the oven on 160˚C.

Prepare your ovenproof baking dish by cutting in half the garlic clove and rubbing it in the bottom and sides. Then grease the dish with some butter. Set aside.

Peel the potatoes and slice them very thin, 2 mm, no more!
Layer by layer you put in the potato slices. Put some salt, pepper and nutmeg on every layer.

Mix the crème fraîche and the milk and pour over the potato, just as it reaches the final layer.
Put the rest of the butter in small pieces on top


Bake for 75 minutes in the middle of the pre-heated oven.
The last 15 minutes you put the baking dish high up so the top side can color.

Enjoy your day and dinner!! Namaste!



Gratin Dauphinois, de klassieker (4 pers)

1 kg aardappelen, niet te bloemig, niet te glazig
1 teen knoflook
50 g boter
Zout, peper, nootmuskaat
125 ml crème fraîche
125-200 ml melk, tot je de bovenste laag aardappels bereikt

Verwarm de oven voorop 160˚C.

Snijd de knoflookteen doormidden en wrijf de binnenkant van de ovenschaal ermee in.
Vet daarna goed in met wat boter. Zet apart.

Schil de aardappelen en snijd ze in flinterdunne plakjes, van maximaal 2 mm!
Leg steeds een dun laagje aardappelplakjes in de schaal en bestrooi elke laag met wat zout, peper en nootmuskaat. Ga door tot de schaal bijna vol is.

Meng de crème fraîche en de melk en giet over de aardappelplakjes, precies tot je de bovenste laag bereikt hebt. Leg wat klontjes boter bovenop.

Bak de gratin eerst 75 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
Daarna plaats je de gratin hoger in de oven om nog 15 minuten te bakken en te bruinen.
De schotel moet echt minimaal 90 minuten in de oven om te garen!
Dus begin op tijd.


Geniet van de gratin dauphinois en je dag!
Namaste!

Geen opmerkingen: