dinsdag 13 september 2011

madeleines (GF)

What can I say?
Make them and try them, they are delicious.

I bought the madeleine mold in France (where else!) in a wowee hypermarché.
I love them, it’s a village on it’s own; they have literally everything, from bread to bowling tools, fresh fish to all kinds of canned fish and other goodies, the “latest” fashion items, shoes, underwear, books, great wines, organic food, local products, glass and tableware etc. You can dine there, let your shoes repair, do your banking business, get the cheapest fuel.
After shopping there half of your day is gone and you’re dead tired.
There is some strange (no day)light and aircon atmosphere and it’s so big.
But, you can enjoy yourself for quite a time, and spent your money, Pff.

Back to baking business.
I read a lot about making madeleines (Yes, also Proust) and tried some recipes. I still remember the madeleines I ate when I was 10 years old in a very small village bakery in the Dordogne. They were heaven.

These beauties are no remake, because they are gluten free and I decided to use buckwheat flour and make them far less sweet than they are usually. The buckwheat gives them more bite and a nuttiness I really like.
I hope you do too.


Madeleines (15 small ones)

75 g buckwheat flour
25 g fine almond flour
¼ tsp cinnamon
½ tsp acid tartar baking powder
pinch of salt
1 tbsp candied orange peel, very finely chopped
50 g cane sugar,ground into icing sugar
2 organic eggs
1 tbsp honey
seed of half a vanilla bean
50 g organic butter

Melt the butter first and set aside.

Mix the 2 flours with the cinnamon, baking powder and salt in a bowl.

With a hand mixer mix the 2 eggs with the icing sugar for some minutes.
Add the honey and vanilla seed and mix again for some minutes.

Sift in the flour mixture in 2-3 parts and fold it in with a spatula.
Add the orange peel and fold that in too.
Lastly stir in the butter and fold it in gently.

Cover the bowl with cling film and let the dough rest for at least 2 hours in the fridge. You can also make the dough in the evening and bake the madeleines first thing in the morning.

Before you start baking the madeleines, pre-heat the oven on 220˚C.

Grease the madeleine mold and scoop the dough in, not more than ¾ full.
Bake the first batch in the hot oven for 6 minutes, then lower the heat to 180˚C and bake them off for another 5 minutes.

Remove from the oven and cool them on a wire rack. Bake the second batch.

Eat them as they are, or with some Greek yoghurt and jam or strawberry compote I made.



Madeleines (15 kleintjes)

75 g boekweitmeel
25 g zeer fijn gemalen amandelmeel
¼ tl kaneel
½ tl wijnsteenzuur bakpoeder
snufje zout
1 el sinaasappelsnippers, fijngehakt
50 g rietsuiker, tot poedersuiker gemalen
2 biologische eieren
1 el honing
zaad van ½ vanilleboon
50 g biologische boter


Smelt eerst de boter en zet deze apart.

Meng de 2 meelsoorten met kaneel, bakpoeder en zout.

Mix de 2 eieren met een handmixer samen met de poederrietsuiker een aantal minuten tot een dik, schuimig mengsel. Voeg de honing en het vanillezaad toe en mix nog een paar minuten tot alles goed gemengd is.

Zeef steeds wat van het meelmengsel erbij en spatel het door het eimengsel.
Voeg de sinassnippers toe en spatel er door.
Als laatste spatel je de afgekoelde boter er voorzichtig door.

Je madeleine deeg is nu klaar.
Bedek de kom met huishoudfolie en laat minstens 2 uur in de koelkast rusten. Je kunt het deeg ook ‘s avonds maken en de madeleines ’s morgensvroeg bakken!

Voordat je de madeleines gaat bakken verhit je de oven voor op 220˚ C.

Beboter de madeleinevorm en vul de vormpjes ongeveer voor driekwart.
Bak de madeleines eerst 6 minuten in de hete oven, verlaag dan de oventemperatuur naar 180˚ C en bak ze nog 5 minuutjes.

Laat ze afkoelen op een rekje en eet ze zoals ze zijn of met dikke yoghurt of zure room en zelfgemaakte jam.
Ik maakte deze aardbeiencompote nog van de laatste heerlijke Zuid-Hollandse aardbeien van mijn speciale marktgroentevrouw!!

Geen opmerkingen: