dinsdag 20 september 2011

fish stew with aioli (GF-DF-SF)

I made this lovely fish dish from “scratch”.
The aioli makes it velvety and rich with a nice tang of the Dyon mustard.

Rewriting the recipe when you make something from scratch is always a bit tricky but I’ll give it a try.

Fish stew with aioli  (2-3 pers)

For the stew:
2 pieces of mackerel filet (bones removed!!), cut each in 5 big pieces
1 piece of salmon filet, cut in 6 pieces
4 big potatoes
4 big carrots
1 onion, roughly chopped
2 big cloves of garlic, finely chopped
some fresh sage leaves
½ lemon
1 handful of parsley
1 handful of coriander
Salt and pepper

For the aioli:
1-2 cloves of garlic
Pinch of salt
1 egg yolk (organic)
1 tsp of Dyon mustard
1 tbsp nice vinegar
1 dl peanut or other vegetable oil
½ dl extra vergine olive oil

We start with the aioli:
In a mortar crush the garlic with some salt till you have a smooth paste. Throw in the egg yolk and mix thoroughly. Then, drop by drop, add the peanut oil and whisk it in. When the mixture emulsifies you can pour in the peanut oil in a thin line, while you keep on whisking. It will become a thick mixture. Then add the mustard and vinegar, mix well and proceed with the olive oil. Taste and add some more mustard or vinegar or pepper and salt. Set aside. The garlic needs some time to come to taste.

Peel the potatoes and boil them in water with a pinch of salt till they are done, about 20 minutes.

Marinate the fish in the juice of half a lemon, some salt and pepper and some fresh herbs.

Peel the carrots and sauté them with the onion and garlic in some good olive oil for about 10 minutes. Them throw in the sage leaves, 1-2 dl of water and some chopped parsley stalks and let it stew for another 10 minutes with the lid on. You can add a bay leaf too.

Just before the potatoes are ready we bake the fish pieces in some olive oil in 2-3 minutes.
To assemble the dish, drain the potatoes and add them to the carrots. Then the fish and the freshly chopped herbs.
Add some tablespoons of aioli or put the aioli on the table so everybody can help themselves and can add to their taste. It is a great dish, enjoy!!

You can experiment with the ingredients you have in your vegetable drawer. I think it’s nice too with leeks and tomatoes.


Visstoofpotje met aioli (2-3 pers)

voor het stoofpotje:
2 stukjes verse makreel filet (kijk of alle graatjes eruit zijn!), ieder in 5 stukken
1 stuk zalmfilet, in 6 stukken
4 grote aardappels
4 flinke wortels
1 ui, gehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
wat verse salieblaadjes
½ citroen
handvol verse koriander, fijngehakt
handvol verse peterselie, fijngehakt
peper en zout

voor de aioli:
1-2 tenen knoflook
snuf zout
1 biologische eidooier
1 tl Dyon mosterd
1 el lekkere azijn
1 dl arachide olie of andere neutrale plantaardige olie
½ dl lekkere extra vergine olijfolie

Eerst maak je de aioli, zodat die op smaak kan komen.

Stamp de knoflook met een snuf zout in de vijzel tot een smeuiig geheel.
Voeg de eidooier toe en roer goed door elkaar.
Druppel voor druppel giet en mix je met een garde de pindaolie door het eimengsel. Het zal langzaam emulsifiëren (dik worden en vermengen). Dan kun je de olie in een dun straaltje toevoegen terwijl je blijft kloppen!
Roer er dan de mosterd en azijn door en ga door met de olijfolie. Eerst drup voor drup dan weer een straaltje. Proef af en toe. En voeg op het laatst zout en peper naar smaak toe. Zet opzij.

Schil de aardappels, snijd ze in 4 en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar.

Marineer de vis in het citroensap met peper en zout en wat van de verse kruiden. Zet opzij.

Dan maak je de wortels schoon en snijd ze in plakjes of lange staafjes. Sauteer de wortels in wat olijfolie met de ui en knoflook in een grote braadpan, ongeveer 10 minuten.
Voeg dan de salie toe, 1-2 dl water en gehakte peterseliesteeltjes en stoof nog 10 minuten met het deksel op de pan. Je kunt nog een laurierblaadje toevoegen.

Net voordat de aardappels gaar zijn bak je stukken vis in wat olijfolie snel gaar, 2-3 minuten.

Gerecht samenstellen:

Giet de aardappels af en laat even uitstomen. Voeg ze bij de wortels. Dan de vis en de rest van de verse kruiden. Meng voorzichtig door elkaar. Voeg een paar eetlepels aioli toe en meng goed.
Zet de rest van de aioli op tafel zodat iedereen naar smaak nog wat kan toevoegen.

Je kunt experimenteren met de ingredienten: lijkt me ook heerlijk met prei en tomaat bijvoorbeeld.

Geen opmerkingen: