dinsdag 6 september 2011

tomato zucchini soup (GF-DF-SF)

While I’m waiting for the madeleine dough (just wait and see!) that’s resting in the fridge, I made this very nice soup. I was inspired by Jeroen Meus, a Belgian chef with his own tv program.
I have some bowel trouble and a bowl of fresh and comforting soup will do me good.

It’s a quick and simple recipe.
You can use fresh tomatoes or a can of peeled tomatoes.
This is a great soup to fill with these too big zucchini that come from the garden now (I got one from my mum, thank you!!)


Tomato zucchini soup (4 pts)

4 big juicy tomatoes, coarsely chopped or a can of peeled ones
1 big zucchini, lengthwise in 4, then in big slices
1 big onion
2-4 cloves of garlic
a bouquet garni (2 bay leafs, some fresh thyme sprigs, some parsley stalks)
vegetable broth, about ½ l
freshly ground pepper
olive oil

Chop the onion coarsely and the garlic a little less.
Fry them softly in olive oil for about 5 minutes.
Then add the tomatoes and bake them together for another 5 minutes.
Add the zucchini, the bouquet garni and the vegetable broth till all vegetables are well under the fluid.
Bring to the boil and let simmer for another 20 minutes. Take out the bouquet garni and blend the soup.
Taste and add freshly ground pepper and maybe some salt.
This time I put in some left-over pesto I had in the fridge. Some fresh basil will do too I think!

You can add some cooked chickpeas to make it a whole meal soup.

Tomaat courgette soep (4p)

4 grote rijpe tomaten of 1 blikje gepelde tomaten, grof gehakt
1 flinke courgette, in de lengte in 4, dan in schijven
1 flinke ui, grof gehakt
2-4 tenen knoflook, gehakt
1 bouquet garni, 2 laurierblaadjes, paar takjes tijm, paar steeltjes peterselie
ongeveer 1/2 l groentebouillon
versgemalen zwarte peper
goede olijfolie

Bak de ui en knoflook zachtjes in de olijfolie.
Voeg dan de tomaatstukjes of blik toe en bak 5 minuten mee.
Voeg dan courgette, bouquet garni en bouillon toe tot alle groentjes goed onder staan.
Breng aan de kook en laat nog 20 minuten zachtjes pruttelen. Haal het bouquet garni eruit en pureer de soep met een staafmixer. Proef en breng op smaak met versgemalen peper en eventueel wat zout.
Ik heb er nog een schep van-gister-overgebleven-pesto ingedaan. Verse basilicum is ook erg lekker!

Voor een wat rijker gevulde soep kun je gekookte kikkererwten toevoegen!

Geen opmerkingen: