I left out some ingredients, including the sugar, I don’t see any point of using it, the dish is already packed with flavor. Really, by cooking all the ingredients one by one and stewing it slowly and in the end baking it in the oven gives such a big layered sensation of tastes, heaven on a plate, yummie.
Take your time cooking the dish, put in all your attention and love and eat it with friends with some rice or bake a bread or a foccacia, open a nice bottle of red wine and start autumn with this beautiful homy dish.
Linda’s ratatouille (4 pers)
2 medium onions, roughly cut
4 cloves of garlic, in fine slices
Pinch of chili
2 small red bell peppers, chopped in 2 cm chunks
400g pumpkin, peeled and cut in chunks of 3 cm
1 small turnip, peeled and cut in small chunks
200g French beans, in 2 cm bits
1 big aubergine, washed and diced in 2 cm chunks
1 small potato, peeled and in 2cm chunks
2 peeled potatoes from a tin, cut up roughly
1 big tbsp tomato puree
Coriander, chopped for garnish
Salt and pepper
Heat 4 tbsp of olive oil in a heavy casserole and put it on medium heat.
Fry the onions for 5 minutes, stir occasionally. Add garlic, bell peppers with a pinch of chili pepper, stir and bake for another 5 minutes. Add pumpkin and turnip and bake 5 minutes.
With a skimmer scoop all vegetables in a bowl, set aside and add 4 more tablespoons of olive oil in the casserole.
Bake French beans and aubergine chunks for 7 minutes, while you stir once in a while. Add the content of the bowl and then the potato chunks, tomato, tomato puree and season with salt and pepper. Stir everything together, pour in the water, till halfway the vegetables, put on the lid and let it simmer for 30 minutes. Taste and add salt and pepper if needed.
Meanwhile you pre-heat the oven on 200 ˚C.
Scoop the veggies in a wide ovenproof earthenware bowl in a layer of 3-4 cm with all the lovely juices. Bake for another 30 minutes in the middle of the hot oven. The vegetables will be buttery soft and most of the juices boiled down.
Garnish with freshly chopped coriander or parsley and eat with steamed brown rice or some warm bread to dip in all those lovely favors.
Linda’s ratatouille (4 pers)
lekkere olijfolie
2 middelgrote uien, grofgehakt
4 tenen knoflook, in plakjes
2 kleine rode paprika’s, in 2 cm stukjes
400g pompoen, geschild en in 3 cm stukjes
1 meiraapje, geschild en in kleine blokjes
200g sperciebonen, afgehaald en in 2 cm stukjes
1 grote aubergine, gewassen en in 2 cm blokjes
1 kleine aardappel, in 2 cm stukjes
2 gepelde tomaten, grofhehakt
1 grote el tomatenpuree
koriander, fijngehakt als garnering
zout en peper
Verwarm 4 eetlepels olijfolie in een grote braadpan en zet het vuur halfhoog.
Fruit de ui 5 minuten, roer af en toe. Voeg knoflook, paprikastukjes en een snufje chilipeper toe, roer goed door elkaar en bak weer 5 minuten. Voeg dan pompoen en stukjes meiraap toe en bak weer 5 minuten.
Schep de groentes met een schuimspaan uit de pan in een kom en zet deze opzij. Voeg weer 4 eetlepels olijfolie toe en bak de spercieboontjes en de aubergine stukjes 7 minuten, roer af en toe. Schep de opzijgezette groentes erbij met de blokjes aardappel, tomaat en tomatenpuree en breng op smaak met zout en peper. Roer alles goed door elkaar, voeg water toe, tot ongeveer halverwege de groentes, doe het deksel op de pan en laat 30 minuten zachtjes sudderen. Proef opnieuw en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
Ondertussen verwarm je de oven voor op 200 ˚C.
Schep de groentes in een grote platte ovenschaal in een laag van 4 cm met alle heerlijke sappen en bak 30 minuten in het midden van de hete oven. De groentes zullen nu botergaar zijn en het vocht vrijwel ingekookt. Garneer met versgehakte peterselie of koriander met wat gestoomde rijst of een stuk warm brood om alle heerlijke smaken op te deppen
2 opmerkingen:
A lovely & well flavoured Linda's ratatouille! :) Yes!
Dit recept ziet er heerlijk uit! Ga ik zeker een keer uitproberen. Ik heb onlangs mijn eigen site opgezet waar o.a. ook glutenvrije recepten te vinden zijn: www.gluuts.nl Feedback en tips zijn altijd welkom!
Een reactie posten