maandag 17 september 2012

Quick breakfast flatbreads – snelle ontbijtbroodjes (GF-SF)


Last post I told you about my gluten accident and the actions I took after that.
I mentioned the use of the Werz flour and the dead easy flat breads I make now every day.
In 10 minutes you can eat these lovely breads, you can even make them when your out camping!
By using almond flour the texture of the breads is soft and still a bit moist. You can use only Werz flour but than the breads will turn out more dry and a bit gritty. By adding sunflower seeds, sesame seeds or flaxseeds you can have a different taste every day!

50 g almond flour +
75 g Werz flour (or just 100g Werz flour)
¼ tsp sea salt
½ tsp tartaric acid baking powder
100 ml buttermilk

Mix the flours with the sea salt and baking powder (and the seeds when you use them) in a bowl. Stir in the buttermilk and knead quickly till the dough forms. Sprinkle a little extra flour on your bench and roll out 2 flat breads, about ½ cm thick and 12-15 cm Ø
Heat a cast iron skillet and bake the breads 1 by 1 about 3-5 minutes each side till light brown spots appear, medium heat. Done!


50 g amandelmeel +
75 g Werz meel (0f alleen100g Werzmeel)
¼ tl zeezout
½ tl wijnsteenzuur bakpoeder
100 ml karnemelk

Meng de 2 meelsoorten samen met zout en bakpoeder (en de zaadjes als je die gebruikt) in een kom. Giet de karnemelk erbij en kneed snel tot een samenhangend deeg. Strooi een beetje meel op je werkbank en rol 2 broodjes uit van ongeveer ½ cm dik en 12-15 cm Ø.
Verhit een gietijzeren skillet of koekenpan en bak de broodjes 1 voor 1, 3 tot 5 minuten aan iedere kant, op middel warm vuur tot je bruine plekjes ziet ontstaan. Klaar!


1 opmerking:

sophiesfoodiefiles zei

MMMMMMMMM,..;your breads look so appetizing! Stunning foods!