vrijdag 8 mei 2015

Bananenbrood met dadels en walnoten –banana bread with dates and walnuts (GF-SF- V option)



Sorry voor de onderbreking, maar ik heb met een griep en longontsteking in bed gelegen en ben nu weer langzaam aan het opkrabbelen. Om het goed te maken eerst maar eens iets zoets zonder suiker!

Kun je teveel bananenbrood recepten hebben. Nee toch! Ik maakte een nieuwe versie zonder suiker, waar de zoetheid wordt bepaald door de rijpe bananen, de dadels en wat bruine rijststroop. Vol van smaak en een bite van de walnoten.
En wat chocolate chips voor een nog rijkere, decadente smaak!

Wil je een veganistische versie gebruik dan plantenmargarine en maak 2 lijnzaadeieren: laat 2 eetlepels gemalen lijnzaad minimaal 15 minuten weken in 4 eetlepels water. En laat me weten hoe de uitkomst is!

Nodig:
125 g zachte boter
50 g bruine rijststroop
2 biologische eieren
250 g boekweitmix (65 g boekweitmeel, 65 g bruine rijstmeel, 35 g amandelmeel, 85 g tapiocameel)
2 tl bakpoeder
snuf zout
1 tl kaneel
6 Medjoul dadels
3 zeer rijpe bananen, geprakt
40 g gehakte walnoten, licht geroosterd
50 g chocolate chips of gehakte chocolade
1 el wit sesamzaad
1 el zwart sesamzaad

Verwarm de oven voor op 175°C.

Bekleed een Pyrex cake vorm met bakpapier.
Kraak de noten, hak en rooster ze licht.
Hak de chocolade, prak de bananen, weeg alles af en zet klaar.
Haal de pit uit de dadels en snijd ze in de lengte in stukken, 6-8 per dadel, rol ze door de meelmix.

Met een handmixer mix je boter en rijststroop tot een licht en luchtig geheel. Klop er 1 voor 1 de eieren door. Met een spatel schep je dan de meelmix, zout, kaneel, bakpoeder, dadels, bananenpuree, walnoten en chocolate chips erdoor.
Schep in de vorm, bestrooi met het sesamzaad en bak in het midden van de oven, 1 uur en 10 minuten. Laat goed afkoelen voor je het bananenbrood aansnijdt.


Can you have too much recipes for banana bread? No. I don’t think so. This new variation has no added sugar, the sweetness comes from the ripe bananas, the dates and a little brown rice syrup. It is packed with flavour and crunchy bits of walnuts and for some decadence: chocolate chips.

You need:
125 g room temperature butter
50 g brown rice syrup
2 organic eggs
250 g buckwheat flour mix (65 g buckwheat flour, 65 g brown rice flour, 35 g almond flour, 85 g tapioca starch)
2 tsp baking powder
pinch of salt
1 tsp cinnamon
6 Medjoul dates
3 very ripe bananas
⅓ cup/ 40 g chopped and lightly toasted walnuts
⅓ cup/ 50 g chocolate chips
1 tbsp white sesame seeds
1 tbsp black sesame seeds

Pre heat the oven on 175°C.

Dress a glass cake tin with baking paper.
Crack the walnuts and toast them lightly. Chop chocolate, fork the bananas into a puree, weigh your flour mix and put everything ready.
Deseed the dates and slice them into long strips, 6-8 per date. Coat them in the flour.

With a hand mixer start mixing the butter and brown rice syrup into a light and fluffy mixture. Mix in the eggs 1 by 1 until well incorporated. Then with a spatula fold in the flour mix, cinnamon, baking powder, salt, banana puree, dates, walnuts and chocolate chips. Scoop into the tin, sprinkle with the sesame seeds and bake in the middle of the oven for 1 hour and 10 minutes.

Let the bread cool completely before cutting.

2 opmerkingen:

sophiesfoodiefiles zei

Yum yum yummm maar als jij zei géén suiker erin, in dadels zit ook suiker!

Jouw bananen brood ziet er erg lekker uit. Ik gebruik ook vaak dadels om te zoeten! ;)

Ik ga het zeker deze week nog maken! Ik denk dat het ook lekker zou zijn om pure niet-gezoete chocolade chips of fijngehakte chocolade erbij te voegen,..MMMM!

boeddhamum zei

Hi Sophie, inderdaad ook lekker met ongezoete chocolate chips, maar je hebt gelijk suikers zijn suikers, misschien moeten we daar niet zo moeilijk over doen en er af en toe gewoon van genieten. Als je maar geen kilo's per week eet, toch ;-)

xo Linda