Sorry voor de onderbreking, maar ik heb met een griep en longontsteking in bed gelegen en ben nu weer langzaam aan het opkrabbelen. Om het goed te maken eerst maar eens iets zoets zonder suiker!
Kun je teveel bananenbrood recepten hebben. Nee toch! Ik
maakte een nieuwe versie zonder suiker, waar de zoetheid wordt bepaald door de
rijpe bananen, de dadels en wat bruine rijststroop. Vol van smaak en een bite
van de walnoten.
En wat chocolate chips voor een nog rijkere, decadente smaak!
Wil je een veganistische versie gebruik dan plantenmargarine en maak 2 lijnzaadeieren: laat 2 eetlepels gemalen lijnzaad minimaal 15 minuten weken in 4 eetlepels water. En laat me weten hoe de uitkomst is!
Nodig:
125 g zachte boter
50 g bruine rijststroop
2 biologische eieren
250 g boekweitmix (65 g boekweitmeel, 65 g bruine rijstmeel,
35 g amandelmeel, 85 g tapiocameel)
2 tl bakpoeder
snuf zout
1 tl kaneel
6 Medjoul dadels
3 zeer rijpe bananen, geprakt
40 g gehakte walnoten, licht geroosterd
50 g
chocolate chips of gehakte chocolade
1 el wit sesamzaad
1 el zwart sesamzaad
Verwarm de oven voor op 175°C.
Bekleed een Pyrex cake vorm met bakpapier.
Kraak de noten, hak en rooster ze licht.
Hak de chocolade, prak de bananen, weeg alles af en zet
klaar.
Haal de pit uit de dadels en snijd ze in de lengte in
stukken, 6-8 per dadel, rol ze door de meelmix.
Met een handmixer mix je boter en rijststroop tot een licht
en luchtig geheel. Klop er 1 voor 1 de eieren door. Met een spatel schep je dan
de meelmix, zout, kaneel, bakpoeder, dadels, bananenpuree, walnoten en
chocolate chips erdoor.
Schep in de vorm, bestrooi met het sesamzaad en bak in het
midden van de oven, 1 uur en 10 minuten. Laat goed afkoelen voor je het bananenbrood aansnijdt.
Can you
have too much recipes for banana bread? No. I don’t think so. This new
variation has no added sugar, the sweetness comes from the ripe bananas, the
dates and a little brown rice syrup. It is packed with flavour and crunchy bits
of walnuts and for some decadence: chocolate chips.
You need:
125 g room
temperature butter
50 g brown
rice syrup
2 organic
eggs
250 g
buckwheat flour mix (65 g buckwheat flour, 65 g brown rice flour, 35 g almond
flour, 85 g tapioca starch)
2 tsp
baking powder
pinch of
salt
1 tsp
cinnamon
6 Medjoul
dates
3 very ripe
bananas
⅓ cup/ 40 g
chopped and lightly toasted walnuts
⅓ cup/ 50 g
chocolate chips
1 tbsp
white sesame seeds
1 tbsp
black sesame seeds
Pre heat
the oven on 175°C.
Dress a
glass cake tin with baking paper.
Crack the
walnuts and toast them lightly. Chop chocolate, fork the bananas into a puree,
weigh your flour mix and put everything ready.
Deseed the
dates and slice them into long strips, 6-8 per date. Coat them in the flour.
With a hand
mixer start mixing the butter and brown rice syrup into a light and fluffy
mixture. Mix in the eggs 1 by 1 until well incorporated. Then with a spatula fold
in the flour mix, cinnamon, baking powder, salt, banana puree, dates, walnuts
and chocolate chips. Scoop into the tin, sprinkle with the sesame seeds and
bake in the middle of the oven for 1 hour and 10 minutes.
Let the
bread cool completely before cutting.
2 opmerkingen:
Yum yum yummm maar als jij zei géén suiker erin, in dadels zit ook suiker!
Jouw bananen brood ziet er erg lekker uit. Ik gebruik ook vaak dadels om te zoeten! ;)
Ik ga het zeker deze week nog maken! Ik denk dat het ook lekker zou zijn om pure niet-gezoete chocolade chips of fijngehakte chocolade erbij te voegen,..MMMM!
Hi Sophie, inderdaad ook lekker met ongezoete chocolate chips, maar je hebt gelijk suikers zijn suikers, misschien moeten we daar niet zo moeilijk over doen en er af en toe gewoon van genieten. Als je maar geen kilo's per week eet, toch ;-)
xo Linda
Een reactie posten