dinsdag 2 juni 2015

Salade van geroosterde zoete aardappel, quinoa en linzen met avocadodressing – Roasted sweet potato salad with quinoa and lentils and avocado dressing (GF-DF-SF-V)





Gisteravond maakte ik deze heerlijke salade voor 2 personen; ik heb hem lauwwarm gegeten, met linzen uit het kookvocht en de nog warme blokjes zoete aardappel. Koud is het waarschijnlijk ook erg lekker, maar ik prefereer warm of in ieder geval kamertemperatuur.

Ik heb geleerd vanuit de TCM, van de fantastische Jeanine Hofs, die op ditzelfde moment in Vilamartin in Andalusia bivakkeert, dat onze spijsvertering blijer wordt als je in ieder geval je voeding op kamertemperatuur eet en drinkt.

Je kunt de salade met allerlei toevoegingen opleuken, verander de kruiden, eet er wat geroosterde vis bij of een eitje, de mogelijkheden zijn enorm.
Eerst maken we de dressing zodat de smaken kunnen intrekken.

avocadodressing

1 kleine avocado
handje verse basilicum, peterselie en koriander
2 lente-uitjes
1 klein teentje knoflook
3 el olijfolie
2 el lekkere azijn of limoensap
2 el bruine rijststroop
2-4 el water
peper en zout

Pel de avocado en haal de pit eruit, was de kruiden en snijd ze grof, hak de lente uitjes en knoflook en doe alles in een keukenmachine met de olijfolie, azijn of limoensap, rijststroop, 2 eetlepel water en peper en zout. Pureer tot een mooie saus, proef en voeg naar smaak en dikte peper en zout en water toe. Zet apart.

Voor de salade heb je nodig:

1 grote zoete aardappel
peper en zout
2 el olijfolie of kokosolie
125 g zwarte quinoa
125 g beluga linzen
2 lente uitjes
paar radijsjes en/of stuk komkommer

Verwarm de oven voor op 190°C.
Schil de zoete aardappel en snijd in gelijke blokjes. Meng met de olijfolie en wat peper en zout en bak in het midden van de oven 2 x 20 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn. Schep ze halverwege om.

Kook de quinoa zoals op het pak staat met een snufje zout. Laat met het deksel erop staan tot gebruik.

De linzen was je, zet ze op in ruim water (2 vingers erboven) met een bouquet garni van laurierblad, peterseliesteeltjes en wat tijm en een stuk (lente)ui. Breng aan de kook en zachtjes gaar in ongeveer 20 minuten, voeg pas de laatste 5 minuten wat zout toe. Laat ze in het kookvocht staan.

Was en snijd de radijsjes in plakjes, de lente uitjes in ringetjes, wit en groen, eventueel stukjes komkommer en misschien wat blaadjes sla.

Pak een mooie schaal en als alles klaar is maak je met de zomer in gedachten een je eigen compositie die je dresseert met die heerlijke avocadodressing. Wat gepofte pompoenpitjes erover lijkt me ook erg lekker! Geniet ervan!


avocado dressing

1 small avocado
handful of fresh basil, parsley and coriander
2 spring onions
1 small clove of garlic
3 tbsp olive oil
2 tbsp nice vinegar or lemon juice
2 tbsp brown rice syrup
2-4 tbsp water
pepper and salt

Peel the avocado en take the pit out, wash the fresh herbs and cut them roughly, chop the spring onions and garlic and put everything in a food processor together with the olive oil (use a tasty one), vinegar or lime juice, rice syrup, 2 tablespoons of water and pepper and salt. Wiz everything into a more or less smooth sauce, taste and add more water if too thick and more pepper and salt to your own taste. Set aside.

For the salad you’ll need for 2 persons:

1 big sweet potato
pepper and salt
2 tbsp olive oil or coconut oil
½ cup/125 g black quinoa
½ cup/125 g beluga lentils
2 spring onions
some radishes and/or a piece of cucumber

Pre heat the oven on 190°C.

Peel the sweet potato and cut into equal chunks. Mix with the olive oil, pepper and salt and bake in the middle of the oven for 2 x 20 minutes till done and golden. Turn them half way.

Cook the quinoa according to the packet with a pinch of salt. Let it stand with the lid on till use.

Wash the lentils and put them on the gas with 2 cm of water above them and a bouquet garni of bay leaf, parsley stalks and some thyme sprigs and a piece of (spring)onion. Bring to a soft simmer and after 15 minutes check them. When they are almost done add a little salt and cook for another 5 minutes. Let them stand in the cooking liquid with the gas off.

Wash and slice the radishes, the spring onions, white and green parts, maybe pieces of cucumber and some lettuce.


Take a beautiful bowl or platter and if all ingredients are ready, create your own composition and dress the salad with the super green dressing. Some toasted pumpkin seeds on top might be a nice addition too! Enjoy!

2 opmerkingen:

sophiesfoodiefiles zei

Een lekkere gevulde gezonde salade! Ik weet dat als je avocado's gebruikt als dressing, dat dat erg lekker is.

Ik heb ooit een combo gemaakt van gepureerde avocado & yoghurt oof gepureerde avocado met gehakte koriander,...ook lekker!

Jouw salade zal ik vanavond maken, goed? xxxx

boeddhamum zei

Ik ben benieuwd wat je ervan vindt; de avocado maakt de dressing lekker romig; geniet ervan!

xo Linda