Gisteravond maakte ik deze heerlijke salade voor 2 personen; ik heb hem
lauwwarm gegeten, met linzen uit het kookvocht en de nog warme blokjes zoete
aardappel. Koud is het waarschijnlijk ook erg lekker, maar ik prefereer warm of
in ieder geval kamertemperatuur.
Ik heb geleerd vanuit de TCM, van de fantastische Jeanine Hofs, die op ditzelfde moment in Vilamartin in Andalusia bivakkeert, dat onze
spijsvertering blijer wordt als je in ieder geval je voeding op
kamertemperatuur eet en drinkt.
Je kunt de salade met allerlei toevoegingen opleuken,
verander de kruiden, eet er wat geroosterde vis bij of een eitje, de
mogelijkheden zijn enorm.
Eerst maken we de dressing zodat de smaken kunnen intrekken.
avocadodressing
1 kleine avocado
handje verse basilicum, peterselie en koriander
2 lente-uitjes
1 klein teentje knoflook
3 el olijfolie
2 el lekkere azijn of limoensap
2 el bruine rijststroop
2-4 el water
peper en zout
Pel de avocado en haal de pit eruit, was de kruiden en snijd
ze grof, hak de lente uitjes en knoflook en doe alles in een keukenmachine met
de olijfolie, azijn of limoensap, rijststroop, 2 eetlepel water en peper en
zout. Pureer tot een mooie saus, proef en voeg naar smaak en dikte peper en
zout en water toe. Zet apart.
Voor de salade heb je
nodig:
1 grote zoete aardappel
peper en zout
2 el olijfolie of kokosolie
125 g zwarte quinoa
125 g beluga linzen
2 lente uitjes
paar radijsjes en/of stuk komkommer
Verwarm de oven voor op 190°C.
Schil de zoete aardappel en snijd in gelijke blokjes. Meng
met de olijfolie en wat peper en zout en bak in het midden van de oven 2 x 20
minuten tot ze gaar en goudbruin zijn. Schep ze halverwege om.
Kook de quinoa zoals op het pak staat met een snufje zout.
Laat met het deksel erop staan tot gebruik.
De linzen was je, zet ze op in ruim water (2 vingers erboven)
met een bouquet garni van laurierblad, peterseliesteeltjes en wat tijm en een
stuk (lente)ui. Breng aan de kook en zachtjes gaar in ongeveer 20 minuten, voeg
pas de laatste 5 minuten wat zout toe. Laat ze in het kookvocht staan.
Was en snijd de radijsjes in plakjes, de lente uitjes in
ringetjes, wit en groen, eventueel stukjes komkommer en misschien wat blaadjes
sla.
Pak een mooie schaal en als alles klaar is maak je met de
zomer in gedachten een je eigen compositie die je dresseert met die heerlijke
avocadodressing. Wat gepofte pompoenpitjes erover lijkt me ook erg lekker! Geniet ervan!
avocado dressing
1 small
avocado
handful of
fresh basil, parsley and coriander
2 spring
onions
1 small
clove of garlic
3 tbsp
olive oil
2 tbsp nice
vinegar or lemon juice
2 tbsp
brown rice syrup
2-4 tbsp
water
pepper and
salt
Peel the
avocado en take the pit out, wash the fresh herbs and cut them roughly, chop
the spring onions and garlic and put everything in a food processor together
with the olive oil (use a tasty one), vinegar or lime juice, rice syrup, 2
tablespoons of water and pepper and salt. Wiz everything into a more or less
smooth sauce, taste and add more water if too thick and more pepper and salt to
your own taste. Set aside.
For the salad you’ll need for 2 persons:
1 big sweet
potato
pepper and
salt
2 tbsp
olive oil or coconut oil
½ cup/125 g
black quinoa
½ cup/125 g
beluga lentils
2 spring
onions
some radishes
and/or a piece of cucumber
Pre heat
the oven on 190°C.
Peel the
sweet potato and cut into equal chunks. Mix with the olive oil, pepper and salt
and bake in the middle of the oven for 2 x 20 minutes till done and golden.
Turn them half way.
Cook the quinoa
according to the packet with a pinch of salt. Let it stand with the lid on till
use.
Wash the
lentils and put them on the gas with 2 cm of water above them and a bouquet
garni of bay leaf, parsley stalks and some thyme sprigs and a piece of (spring)onion.
Bring to a soft simmer and after 15 minutes check them. When they are almost
done add a little salt and cook for another 5 minutes. Let them stand in the
cooking liquid with the gas off.
Wash and
slice the radishes, the spring onions, white and green parts, maybe pieces of
cucumber and some lettuce.
Take a
beautiful bowl or platter and if all ingredients are ready, create your own
composition and dress the salad with the super green dressing. Some toasted
pumpkin seeds on top might be a nice addition too! Enjoy!
2 opmerkingen:
Een lekkere gevulde gezonde salade! Ik weet dat als je avocado's gebruikt als dressing, dat dat erg lekker is.
Ik heb ooit een combo gemaakt van gepureerde avocado & yoghurt oof gepureerde avocado met gehakte koriander,...ook lekker!
Jouw salade zal ik vanavond maken, goed? xxxx
Ik ben benieuwd wat je ervan vindt; de avocado maakt de dressing lekker romig; geniet ervan!
xo Linda
Een reactie posten