Ik heb vandaag een bakworkshop gevolgd van Kadriye Ataman,
met hulp van haar vriendin Pagshan.
Kadriye is een bakinstructrice van de NCV en heeft zelf geen
coeliakie maar haar man en 2 dochters wel, zodat zij zelf een zeer bevlogen en ervaren glutenvrije kok/bakker/moeder
is geworden.
De workshop werd gehouden bij Puur in Dordrecht,
die zo gastvrij waren om de bakworkshop van Kadriye kosteloos in hun zaak te
laten plaatsvinden. Ze serveerden zelfs een heerlijk kopje koffie of thee voor iedereen! En Kadriye
had thuis appelkruimeltaart gebakken, MMMM!!
Kadriye heeft een Koerdische achtergrond en houdt van de
Mediterrane keuken; vandaag stonden hartig gevulde broodjes/ poğaça en couscous
salade/ kisir op het programma.
We waren met 8 deelnemers, waaronder ook 2 dames met een
lactose intolerantie. Ook voor hen waren alle ingrediënten aanwezig, van
plantaardige margarine, lactosevrije melk tot en met zelfs lactosevrije Turkse
witte kaas/peynir.
Ik heb het ontzettend naar mijn zin gehad, de workshop was
goed verzorgd, recepten op uitgeprinte A4-tjes, pannen, messen en snijplanken
konden worden gebruikt van Puur; de sfeer was erg gezellig en ik heb ook weer
van alles geleerd. O.a. dat je dit deeg zo zacht moet kneden tot het aanvoelt als
je oorlel. Turkse kooktechnieken worden vaak zo poëtisch beschreven vertelde Kadriye.
Er waren 2 soorten meel, zodat we later konden proeven en
vergelijken; Peak’s universele bakmix en Dove’s Farm witte bloem.
Ik heb net mijn zoon een broodje laten proeven en ook hij
was verrast; deze broodjes mogen vaker op tafel komen en ik zal ze ook zeker
gaan maken. Ze zijn ook zeer goed om mee te nemen in de lunchbox of op een
fijne picknick in het park.
De couscous die we gebruikten is van Peak’s (zij sponsorden de bakworkshop met hun meel en couscous) die ik al eens had gemaakt, maar
hier werd meer de techniek van risotto gebruikt en welde de couscous na tijdens
het afkoelen. Door het daarna te mengen met citroensap, veel gehakte
bladpeterselie en met verse slamelange te serveren krijg je een superlekkere
Mediterrane zomerse salade.
Beide recepten zijn zeer geschikt om mee te experimenteren, de
broodjes qua vulling en meelsoort, en ik denk dat een tomaatje en wat blokjes
courgette of geroosterde aubergine en wat walnoten in de couscous salade erg
lekker zijn.
Een absolute aanrader dus deze workshop: even opruimen en
afwassen met elkaar en de 3 uur waren omgevlogen.
Kadriye is van plan na de zomervakantie maandelijks een
workshop te gaan geven, dus houdt de website
van de NCV of van Puur in de gaten. Daar kun je ook alle informatie vinden over andere
bakworkshops in heel Nederland.
Hier nog wat foto's van de workshop:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten