maandag 22 juni 2009

clafoutis de cérises


Kersentijd! Nu zijn de kersen op hun lekkerst en ligt de markt vol met kersen, vooral uit Griekenland, maar ook uit Turkije en soms uit Italië. Kersen uit eigen land, zoals het Limburgse Mergelland, zijn niet verkrijgbaar en volgens de marktkoopman voor een “normaal mens” niet te betalen: 15 euro de kilo!
Ik herinner me een zomervakantie in Polen met mijn ouders en een heleboel vrienden in 1974. Kersen plukken in een oude boomgaard en ondertussen zoveel eten als je wilt. Bij het wegen en afrekenen kreeg iedereen, ook wij kinderen, een glaasje zelfgebrouwen sterke drank te drinken. Proost!

Clafoutis is een soort cake die je maakt door fruit in een vorm te doen en daaroverheen een dik beslag te gieten. Warm is-ie het allerlekkerst, maar koud, als je hem zolang kunt bewaren, is het nog steeds erg lekker.
Deze is gemaakt met weinig suiker en amandelmeel voor wat extra smaak en bite. Door het bakproces worden de kersen nog voller van smaak!kersenclafoutis


60 g meel (ik gebruik 4-korenmeel van Werz; dit is een erg lekker biologisch glutenvrij meel van rijst, mais, gierst en boekweit, te koop bij de natuurwinkel)
60 g amandelen, gemalen
50 g agavesiroop
2 grote eieren
80 g zachte boter
scheutje vanille essence
200 ml melk (op kamertemperatuur)
400 g kersen, ontpit
2-3 el suiker

Ronde taartvorm, Ø 22 cm

Verwarm de oven voor op 200˚C.
Bekleed de taartvorm met bakpapier en vet licht in met wat boter. Leg de kersen erin en bestrooi met de suiker.
Meng de bloem met het amandelmeel en klop de eieren er 1 voor 1 met een garde door. Klop dan de agavesiroop erdoor, vervolgens de boter, de vanille essence en de melk tot een dik, vloeibaar beslag. Giet dit mengsel over de kersen en bak de taart 40- 50 minuten in de oven gaar, totdat de bovenkant mooi bruin is en de cake stevig is. Dek de taart evt. met aluminiumfolie af als hij te donker dreigt te worden en je denkt dat hij nog niet gaar is.
Laat even afkoelen en serveer nog warm of op kamertemperatuur.

Je kunt hem natuurlijk ook maken met pruimen, rabarber of abrikozen.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...