dinsdag 16 juni 2009

de recepten: gevulde paprika's- auberginerolletjes- haringsalade














Zo zijn ze als ze uit de oven komen en ze waren heerlijk.
Zelfs mijn meest kritische fan vond ze lekker. Mijn zoon Lucas, de proefpuber, voortaan te noemen de pp: is 13 jaar en in tegenstelling tot zijn kleuterpuberteit, waarin hij echt alles at en lekker vond, lust nu meer niet dan wel en het is tegenwoordig lastig voor hem te koken en gezellig met hem te eten. Hij heeft, gelukkig, geen coeliakie, maar eet wel vaak glutenvrij met mij, omdat het veel makkelijker is voor mij en ik meteen een proefpersoon heb die echt zegt wat hij wel en niet lekker vind. Niet dat ik alles van hem aanneem,hoor! Anders eten we alleen nog maar pasta, pizza en pannenkoeken.

Maar goed, de recepten:

Gevulde paprika’s

Je kunt paprika’s in alle kleuren en formaten gebruiken. Rode en gele worden heerlijk zoet in de oven, groene zijn wat sterker, rokerig en wat bitter van smaak.

500 gr. paprika’s, kapje eraf ( bewaren!) en schoongemaakt van binnen)
1 ui, fijngehakt
1-2 teen knoflook, fijngehakt
1 tomaat
klein bosje peterselie, grof gehakt met steel en al
evt. wat verse munt
175 g. risottorijst
2 el. krenten
2 el. geroosterde pijnboompitten
peper en zout naar smaak
snuf kaneel en piment voor een meer oriëntaalse smaak
kokend water

maak eerst de vulling:

Fruit de ui en de knoflook zachtjes in ruim olijfolie in een pan met dikke bodem en rasp dan de tomaat op een grove rasp boven de pan en bak dit even mee. Je houdt het vel van de tomaat over, die gebruik je niet. Voeg dan de peterselie toe, roer goed en voeg dan de rijst toe. Bak deze al omscheppende 1-2 min. mee zodat de korrels glanzen van de olie.
Voeg peper en zout naar smaak toe en evt. andere kruiden en giet dan het kokende water in de pan, ongeveer 1 cm boven de rijst. Laat aan de kook komen, roer nog een keer goed door, zet het vuur laag en doe een deksel op de pan. Controleer af en toe of het mengsel niet te droog wordt, voeg dan wat heet water toe. Afhankelijk van de rijst en de gebruiksaanwijzing op de verpakking, laat je de rijst gaar worden, zet het vuur dan uit, voeg de pijnboompitten en de krenten toe en laat, met het deksel op de pan, nog enkele minuten staan.

Terwijl de rijst zachtjes gaar wordt, maak je de paprika’s schoon en snijd aan de onderkant een klein plakje af zodat de paprika kan staan.













Als de rijst enigszins is afgekoeld, verwarm je de oven voor, ± 190˚C.
Je vult de paprika’s, duwt de vulling een beetje aan, zet het kapje erop en zet ze in de schaal. Zo dicht mogelijk tegen elkaar zodat ze niet omvallen.
Dan giet je ongeveer 1 cm kokend water in de schaal en zet je de schaal in de oven, ± 30-45 minuten, afhankelijk hoe gaar je de paprika’s wilt hebben.

Met deze vulling kun je zelf variëren, bijv. dille gebruiken en je kunt er ook tomaten, courgettes en uien mee vullen.

De rijst kun je ook zelfstandig eten, lekker met een salade en geroosterde vis!



Gevulde aubergine-rolletjes

1 flinke, stevige aubergine
50 g zachte geitenkaas
Semi-gedroogde tomaatjes
verse basilicumblaadjes
peper en zout
olijfolie

grillpan

Ontdoe de aubergine van haar aanzet (ja, het is een zij!) en onderkant en snijd van 2 zijkanten in de lengte 2 heel dunne plakjes af, deze gebruik je verder niet.
Zet de grillpan vast op een hoog vuur en laat goed heet worden.
Vervolgens snijd je 6-8 plakken in de lengte van ongeveer een ½ cm.
Bestrijk de plakken met dun olijfolie en leg ze op de grillpan. Meestal moet je 2 rondes bakken.
Bak ze aan 2 kanten bruin en zacht. Dit laatste is erg belangrijk, omdat ze anders taai worden.
Wat ik doe is ze met een vork “prakken”als ze aan het bakken zijn, dan zie en hoor je de plakken sappig worden en dit is wat je wilt. Als je denkt dat ze wel bruin genoeg, maar nog niet gaar en sappig zijn, temper dan het vuur enigszins en laat ze nog wat nagaren of bak de 2e ronde en leg de nog niet geheel gare plakken erbovenop, dan garen ze nog wat door.

Als ze klaar zijn, leg je ze op een groot bord of plank en na enige afkoeling bestrijk je ze dun met wat geitenkaas, legt er 1 of 2 stukjes gedroogde tomaat op en een basilicumblad, bestrooi het geheel met wat peper en rolt ze op en zet ze vast met een tapasprikker.

Dit gerecht is heerlijk als bijgerecht, maar ook als tapa; je kunt ze van tevoren maken, dat is heel handig.



Haringsalade

Dit gerecht is heerlijk op een zomerse dag met een lekker soepje of wat sla. En zeker nu, met de Hollandse nieuwe!

3 nieuwe haringen
500 g. nieuwe aardappelen
lente-uitjes
2 flinke augurken
mayonaise
yoghurt
bieslook
peper en zout


Je wast en borstelt de nieuwe, liefst krieltjes, aardappels schoon en kookt ze in de schil net gaar. Zet ze apart om wat af te koelen.
Ondertussen doe je 2 el. mayonaise en 2 el. yoghurt in een mooie schaal , peper, zout, bieslook, gesnipperde lente-uitjes en gehakte augurken erbij en roer alles tot een mooie dressing.
Snijd de haringen in flinke stukken en gooi deze met de krieltjes of de in stukken gesneden aardappels bij de dressing en meng alles goed.
Je kunt de salade lauw eten, maar ik vind het lekker om de salade nog een uurtje te koelen.

Als variatie kun je er ook een frisse appel in stukken bijdoen en kappertjes i.p.v. augurken. Verder kun je naar smaak verse kruiden als dille, peterselie e.d. toevoegen. Probeer gewoon uit wat je lekker vind. Er kan niet veel mis gaan als je goede ingrediënten gebruikt.
Haring en bietjes is ook zo’n supercombinatie. Daar kom ik nog op terug!

Geen opmerkingen: