zondag 18 juli 2010

koele bietjessoep

De kleur, de geur en dan de smaak.
Maak deze soep en je weet het.

Ik heb deze verrukkelijke soep al improviserend gemaakt en kan dan ook geen exacte maten geven. Al proevend voeg je wat meer van het een of ander toe.
Soep op maat dus.

Gebruik in ieder geval nieuwe verse bietjes en kook ze zelf; ze zijn jong dus binnen 30 minuten gaar en véél lekkerder dan gekookte bietjes van de super. Mijn bietjes komen uit het biologische groentenpakket van boerderij Landzicht, al vaak door mij genoemd en geprezen!!
Soep van de boer dus.

Je kunt variëren door ook wat rauwe of meegefruite knoflook toe te voegen of een halve komkommer in piepkleine blokjes toe te voegen en wat ook erg lekker is, niet voor kinderen, is een glas wodka toe te voegen voordat je hem gaat koelen.
Soep met een twist dus.

Koele bietjessoep
(± 1 liter)

500 – 600 g gare bietjes
500 ml groentebouillon
½ rode ui, fijngesnipperd
2 el olijfolie
5 takjes selderij, fijngehakt, met steel
5 takjes dille, fijngehakt
1-3 el rode wijnazijn
80 ml yoghurt
versgemalen zwarte peper
zeezout
2-3 el olijfolie

Ontvel de bietjes en snijd ze in blokjes.
Doe ze in de blender met wat bouillon en pureer ze.
Bak de uitjes op zeer zacht vuur een minuut of 10 in de olijfolie.
Voeg ze toe aan de puree met de rest van de bouillon.

Ga vervolgens op je smaak af en voeg alle kruiden toe en de andere smaakmakers.

Laat zeker 2 uur afkoelen; een hele nacht is zelfs nog beter, dan komen alle smaken tot hun recht.

Schep de soep in een kom en roer er evt. nog een lepel yoghurt door en besprenkel met wat extra olijfolie.

Geen opmerkingen: