woensdag 22 september 2010

bananacake(let op!)

Er lagen weer eens 3 prachtige biologische bruingestippelde bananen op de fruitschaal.
Dit is trouwens een geweldige oefenzin voor zoonlief die aan het worstelen is met de Nederlandse grammatica. Wat lagen er op de fruitschaal? Onderwerp of lijdend voorwerp? Waar lagen ze en waarom zijn ze bruingestippeld??

Tja, ik weet eigenlijk niet waarom. Of toch wel. Normaliter eet L. iedere dag een banaan, maar vorige week door alle ziek-zwak-en-misselijk-dagen is dat er bij ingeschoten en werden er opeens druiven bij de vleet gegeten. Enne… teveel fruit, daar moet je bij mijn puber niet mee aankomen. Hij let er al niet zelf op, dus is het nog steeds mijn taak als zorgzame moeder om op de vitamientjes te letten.

Wat ik wel merk is dat hij veel minder snackt dan in de brugklas, toen werd er iedere dag wel even naar de grootgrutter om de hoek gelopen, al dan niet met vrienden.
Maar L. is wel op de centen! Neemt dus lekker zuurdesemboterhammetjes mee naar school en eet ze nog op ook! En hij verbaasd zich toch ook over sommige van zijn vrienden die nooit brood bij zich hebben en zich dan noodgedwongen iedere dag volproppen met zoveel mogelijk ongezonde artikelen, wat zich vervolgens uit in de acnegevoelige huid van die jongens! En we zijn wel ijdel! Die van mij in ieder geval wel.

Bruine bananen dus. Geen schoonheden, maar lekker zoet en nog boordevol vitamines en mineralen en reuze geschikt om mee te bakken als je eens zonder eitjes wilt bakken.

Om meteen maar helemaal gezond te doen heb ik ook geen suiker en geen zuivel gebruikt, lekker veganistisch (wat tegenwoordig een vies woord schijnt te zijn, bleek afgelopen zaterdag op het Rotterdamse oogstfeest).
En natuurlijk helemaal GLUTENVRIJ.

Bananacake(-pudding) (was de bedoeling, maar helaas is het experiment mislukt en werd het baksel na 1 uur en 15 minuten mooi bruin, maar van binnen pudding. Wel erg lekker maar geen cake)

Dit zat er in:

3 rijpe bananen, geprakt
80 ml agavesiroop
60 ml extra virgin olijfolie
135 g amandelmeel
60 g bruine rijstmeel
1 tl wijnsteenzuur bakpoeder
1 snufje zout
2 el gebroken lijnzaad, geweekt in
125 ml warm water

Gebakken in een ingevette tulbandvorm op 175˚ C. Natte bij de droge ingrediënten en dan in de oven, vrij lang dus.

Voor de puddingliefhebbers: ga gerust je gang.
Voor de naar-cake-snakkers: nog even wachten of maak het bananenbrood van 27 mei!
Sorry!!

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...