zondag 12 september 2010

wortelmuffins

Het valt me zwaar, de overgang van zomer naar nazomer, zeg maar meteen herfst.
Het gaat te snel, de avonden vallen al weer vroeg en de zware grijze luchten kleuren mijn gemoed. En het is nog maar net begonnen!

Wat te doen?

Ik ga bakken, troostrijke (natuurlijk glutenvrije) muffins bakken met wat ik in huis heb en ik hoop dat ze lukken. Het is nu misschien geen goed idee om te experimenteren. Wat als ze mislukken?
Ik zie het maar als een uitdaging: met 1 hand iets nieuws creëren, dat moet toch goede moed geven! En dan een lekker kopje kruidenthee en met een goed boek op de bank.

Ik heb helaas nog maar een beetje amandelmeel, dus doe ik er rijstmeel bij. In plaats van mijn zoetbehoefte (heel erg na de operatie!) met suiker te stillen, kies ik toch voor agavesiroop, want ik weet hoe meer suiker ik toelaat hoe groter de suikerbehoefte wordt. En ik word moe van teveel suiker. Dus eet ik wat meer fruit en doe ik lekker zoete bioworteltjes in de muffins en wat krenten. Ik heb gelukkig een grote glutenvrije voorraadkast, dus er valt altijd wat te improviseren. De zonnebloemolie is ook op, dan maar wat gesmolten boter erdoor.

Ondertussen zijn ze klaar, ze zien er heerlijk uit, zo ruiken ze ook.

Hier het recept, voor 12 stuks.

wortelmuffins


75g amandelmeel
100g bruine rijstmeel
1tl wijnsteenzuurbakpoeder
1el koekkruiden
1 snuf zout
2 biologische eieren
70g agavesiroop
2-3 el gesmolten boter(afgekoeld) of olie
140g geraspte wortel
2-3 el krenten (optioneel)
muffinvorm

Doe papieren cakevormpjes in de muffinvorm en vet ze in. (had ik niet gedaan, nu plakken ze ernstig vast, helaas)

Verwarm de oven voor op 180˚ C.

Meng in een kom het amandelmeel goed met het rijstmeel, de bakpoeder, het zout en de koekkruiden.

Klop in een andere kom de eieren en de agavesiroop met een mixer tot een lichtgeel schuimig geheel. Voeg dan de gesmolten boter toe en mix even mee.

Roer de wortelrasp met de krenten door het meelmengsel en voeg dan in 1 keer het eimengsel toe. Roer snel door elkaar met een spatel, klontjes zijn niet erg.
Vul de muffinvormpjes en zet in de oven; bak de muffins 15-20 minuten, tot ze goudbruin zijn en gaar.

Enne… goedgekeurd door 2 pubers!!

2 opmerkingen:

Piet zei

Ik ruik ze ! sterkte met je arm en die 2 pubers !
groet Piet

Anoniem zei

lees met plezier je recepten, je kookt ong. zoals ik: vegetaries en intussen 5j. glutenvrij. strkte met je hand