woensdag 13 april 2011

aubergineroll-ups - aubergine rolletjes (Gf-SF)

This tapa or mezze or antipasto is great for a springparty or just as an in-betweenie, a healthy vegetable snack, or as a starter of a nice meal for let’s say: today!

My son loves it and so do I.
In my weekly organic vegetable box from my farmer in Strijen there was an aubergine/eggplant, small, but so fresh! I had a sweet potato in the cupboard and some basil. In my mind a taste began to form and I created this lovely dish.

aubergine/eggplant roll-ups
1 aubergine/eggplant
1 sweet potato
Some hard goat’s cheese, as many slices as you cut the aubergine
Fresh basil leaves
Semi-dried tomatoes, from a pot
Some cherry tomatoes, optional
Olive oil
Freshly grounded black pepper

Pour a little olive oil in your hands and rub it in the sweet potato skin, prick some holes in the skin with a fork.
Stick the sweet potato in a 200˚C pre-heated oven and bake until done. That will take about 1 hour. Turn the potato 2-3 times.
Slice the aubergine in small lengthwise slices, about 0,5 cm, brush with a little olive oil and grill them on a griddle pan. Keep apart.
When the sweet potato is done, you check it with a fork, let them cool a little and then peel off the skin and puree with a fork. leave the oven on but set to 150˚C..
You need as many slices of cheese, basil leaves and semi-dried tomatoes as you have aubergine slices. The cherry tomatoes are optional, a half one is enough for 1 slice. It’s nice to taste the different textures.

Compose the dish:

On every aubergine slice you smear a tablespoon of puree, then a slice of cheese, 1 semi-dries tomato and half a cherry tomato. On top of that a basil leave, or more, and some freshly grounded black pepper. Roll up and stick a pin in it and into the oven for about 5-8 minutes, just to let the cheese melt a little.
Ready to enjoy!!



Aubergine rolletjes
1 kleine aubergine
1 zoete aardappel
Plakjes harde geitenkaas, evenveel als plakjes aubergine
Verse basilicum blaadjes
Semi-dried tomatoes, uit een potje
Een paar cherry tomaatjes, als je hebt, hoeft niet
Olijfolie
Versgemalen zwarte peper

Giet een beetje olijfolie in je handen en wrijf dit in de zoete aardappelschil. Prik gaatjes met een vork rondom en leg hem in een voorverwarmde oven van 200˚C. Het duurt zeker een uur voordat hij gaar is. Draai de aardappel 2-3 keer om en prik om te kijken of-ie gaar is.
Ondertussen snijd je de aubergine in 0,5 cm dunne plakjes in de lengterichting, bestrijk heel licht met olijfolie en bak ze aan beide kanten op de grillpan tot ze mooi bruin en gaar zijn.
Zet even apart.
Als de zoete aardappel gaar is, laat je hem even afkoelen. Dan pel je de schil eraf en prak je hem. Laat de oven aan, zet op 150˚C.
Je hebt zoveel plakjes kaas, basilicumblaadjes en gedroogde tomaatjes nodig als plakjes aubergine. Een halve cherry tomaat per plak is voldoende. De verschillende texturen en zoet-zuur-zout verhouding maken dit gerechtje.

Samenstellen:
Je smeert op ieder aubergine plakje een eetlepel zoete aardappel puree, een plakje geitenkaas, een gedroogde tomaat en een halve cherry tomaat, 1 blaadje basilicum (mag ook meer) en ruim gemalen zwarte peper. Rol op en zet vast met een prikker. zet nog 5-8 minuutjes in de warme oven, om de kaas net te laten smelten. Klaar om op te eten!!

1 opmerking:

sophiesfoodiefiles zei

MMMMMM,...Dat zien er heerlijke hapjes uit! Die moet ik zeker eens of meerdere malen maken!


Yummie,...ze zien er ook zo heerlijk uit!