maandag 11 april 2011

green velvet courgette soup (GF-DF_SF)

This creamy light green courgette soup is a long-time favourite in our household.
It’s a quick-and-easy-to-make-soup; it’s always a little different, depending on the size of the courgettes and the herbs that you use. But it’s always comforting, like most soups, especially when you use a little cream in the end, but that’s optional. I’m craving for cream, in the soup, in my morning coffee, with my crumpets etc. I buy my pot of cream at the small eco-market on Tuesday; this cheese man has an amazing array of cheeses, butter and yes, my favourite cream.



It reminds me of my childhood, when I was at my grandmother’s house, some 40 years ago! Tom, the milkman, always came in to drink a cup of coffee and to discuss the latest village “news” with my grandma. That evening me and my brother whipped the cream from a half liter pot, which had a coloured aluminium cap pressed on it. With the cream, we ate vanilla custard and fruit from a jar, the best desert ever!!

courgette soup with fresh herbs (1 ½ l.)

2 courgettes, each in 4-5 peaces
1 medium onion, finely chopped
1 clove of garlic, roughlty chopped
1 bay leaf
some sprigs of thyme
1 l. vegetable broth, hot
2 tbs olive oil
1 handful of parsley
1 handful of coriander
1 handful of basil
cream (optional)
black pepper

Heat oil in a large pot and sauté the onion with the garlic on medium heat. Add the bayleaf and the thyme and the courgettes. Mix everything for 1 minute. Than add the broth and cook till the courgettes are soft, in about 15-20 minutes. Fish out the bay leaf and thyme sprigs.
Use a bar blender or food processor to puree the soup.

Then chop the fresh herbs, use whatever you have, and stir in the soup. You can also eat the soup without the herbs, it’s as good as it is pure.
For the very smooth, velvety effect you just stir in some cream.
Add freshly ground black pepper and serve!!



Deze heerlijke zachtromige courgettesoep is snel klaar, erg makkelijk en al jaren een favoriet in ons gezin. Ik maak de soep altijd weer anders, maar dit is ongeveer het basisrecept:

Courgette soep met verse kruiden (1 ½ l.)

2 courgettes, 1n 4-5 stukken
1 middelgrote ui, fijngehakt
1 teen knoflook, grof gehakt
1 laurierblad
enkele tijmblaadjes
2 el olijfolie
1 l. groentebouillon, heet
1 handvol peterselie
1 handvol koriander
1 handvol basilicum
scheut slagroom (optie)
versgemalen zwarte peper

Verwarm de olijfolie in een grote pan en bak hierin de ui met de knoflook op een matig vuur tot ze zacht zijn. Voeg dan het laurierblad en de tijmblaadjes toe samen met de stukken courgette. Meng alles gedurende een minuut goed door elkaar.
Voeg de bouillon toe en laat zachtjes koken tot de courgette gaar is, 15-20 minuten.
Pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine.
Hak de verse kruiden, gebruik wat je hebt of lekker vindt, zonder kan ook prima, lekker puur, en voeg ze aan de soep toe. Voor een heerlijk romig, fluweelzacht effect voeg je nog een scheut slagroom toe. Roer goed en maal flink wat zwarte peper door de soep, serveer!!

1 opmerking:

Tine zei

Mmm, die soep ziet er lekker uit!
Ik kwam op jouw blog terecht via via. Mooie gerechtjes!