donderdag 28 april 2011

sesame-oregano crackers -sesam-oregano crackers (GF-DF-SF)

Crackers!
What can I say, in Holland there aren’t many gluten free crackers for sale, or there are but they are not tasty, at least not for me. What can you do in such cases: bake your own. I thought it wasn’t possible, but I found my cracker hero on the internet: Elana Amsterdam from Elana’s pantry. She has developed the perfect gluten free cracker in all kind of variations. I bake them for a while now and even try out some variations of my own, like these beauties.
So thanks to Elana and into the kitchen.

Sesame crackers with oregano
150 g almond meal, fine
70 g black sesame seeds
¼ tsp sea salt
1 egg, whisked
2 tbs olive oil
2 tbs dried oregano

Preheat the oven on175˚C.
Mix all ingredients together in a large bowl and mix well with a spoon..
Divide the dough in 2.
Put a piece of parchment paper on your workbench and put one half of the dough on it. Then put a large piece of cling film on top and with a rolling pin roll the dough as thin as possible. The thinner the crispier. Try to make a rectangle.
With a pizza cutter cut into rectangles of 5x5 cm. Slide the dough with parchment paper and all on a baking tray. Bake in the oven for about 10-12 min, till the edges are browning.
Take out of the oven, let it cool and break the crackers on the pre-cut lines.
Repeat the process for the second batch.
Serve with the labneh cheese balls from yesterday.

I also made a batch without egg. They were very tasty too, but a bit crumbly, good for eating like they are, but not possible to put something on it. They are a bit more difficult to make, because of the crumbliness.

Sesamcrackers met oregano
150 g fijngemalen amandelmeel
70 g zwart sesamzaad
¼ tl zeezout
1 ei, losgeklopt
2 el olijfolie
2 el gedroogde oregano

Verwarm de oven voor op 175˚C.
Mix alle ingrediënten in een grote kom goed door elkaar met een houten lepel.
Verdeel het deeg in 2.
Leg een vel bakpapier op je werkblad met daarop de helft van het deeg. Leg hierop een vel huishoudfolie en rol het deeg uit met een houten deegroller. Zo dun als mogelijk, want hoe dunner hoe knapperiger ze worden. Probeer een rechthoek te rollen.
Snijd dan met een pizzasnijder rechthoeken van 5x5 cm. Schuif het deeg met bakpapier en al op een nakplaat. Bak in de oven, ongeveer 10-12 minuten, tot de randen bruin worden.
Neem uit de oven, laat ze even afkoelen voordat je ze breekt op de voorgesneden lijnen.
Herhaal het proces voor de tweede helft.
Serveer met de lekkere labneh balletjes van gisteren.

1 opmerking:

sophiesfoodiefiles zei

Deze crackers zien er heerlijk uit!

Ik hou ook van de eenvoud & makkelijkheid van de recepten van Elena Amsterdam!