Al die jonge groene frisse groente die nu van het land komt is super gezond en vol met alle voedingsstoffen die we nodig hebben. Het is zelfs zo dat alle bladgroentes veel meer omega-3 vetten en anti-oxidanten bevatten dan je uit een potje dagelijks tot je zou nemen. Dat is ook de reden dat je bladgroentes snel moet klaarmaken, ze bederven snel, ze worden slap.
De boer had amsoi in het pakket en in plaats van het op een oosterse manier te verwerken, dacht ik, groene blaadjes kunnen ook altijd op zijn Italiaans. Scheutje olijfolie, teentje knof, fijngesneden amsoi, even roerbakken, op smaak brengen met peper en zout en een kneep citroensap en klaar is mijn bijgerecht of beter nog voorgerecht!
Dit gerecht kun je dit voorjaar klaarmaken met alle bladgroentes die er zijn of nog komen, zoals spinazie, raapstelen, postelein, brandnetel, paardebloem, kool, kardoen, noem maar op.
En wat zo lekker is als je van die gezonde groentes hebt gegeten, dat er ook ruimte is voor zoete dingen, zoals koekjes van amandelmeel, mmm, maar daarover volgende keer!
donderdag 29 april 2010
dinsdag 27 april 2010
saladida
Ondanks mijn moodswings, ik heb volgens mij last van overgangsverschijnselen, kan ik gelukkig vrolijk worden van het weer en van koken.
Koken doe ik elke dag minstens 1 keer, dus dat zit wel goed. Het weer kan ik, ook gelukkig, niet beïnvloeden, maar vandaag had ik niet te klagen!
Vandaag een supermakkelijk, supersnel en supervrolijk bijgerechtje, wat ik af en toe in Sikkim, althans iets gelijkends, als salade bij de rijst at! Wees creatief met wortel!
Saladida
1 winterwortel of een stuk ervan, in plakjes van 4 mm
1 stuk komkommer, ook in plakjes van 4 mm
1 rood uitje, in dunne ringen
wat kerstomaatjes, in plakjes
1 onbespoten limoen of citroen, een paar plakjes en in kleine driehoekjes
basilicum
koriander
peper en zout
Kijk naar het plaatje, pak je mooiste platte schaal en maak prachtige hapjes.
Bestrooi met kruiden naar smaak en giet evt. nog een scheutje olijfolie erover.
Koken doe ik elke dag minstens 1 keer, dus dat zit wel goed. Het weer kan ik, ook gelukkig, niet beïnvloeden, maar vandaag had ik niet te klagen!
Vandaag een supermakkelijk, supersnel en supervrolijk bijgerechtje, wat ik af en toe in Sikkim, althans iets gelijkends, als salade bij de rijst at! Wees creatief met wortel!
Saladida
1 winterwortel of een stuk ervan, in plakjes van 4 mm
1 stuk komkommer, ook in plakjes van 4 mm
1 rood uitje, in dunne ringen
wat kerstomaatjes, in plakjes
1 onbespoten limoen of citroen, een paar plakjes en in kleine driehoekjes
basilicum
koriander
peper en zout
Kijk naar het plaatje, pak je mooiste platte schaal en maak prachtige hapjes.
Bestrooi met kruiden naar smaak en giet evt. nog een scheutje olijfolie erover.
Labels:
bijgerecht,
indiaas,
komkommer,
ui,
wortel
zondag 25 april 2010
simply dal
In een half uurtje is deze dal klaar, snel en heerlijk en je hebt weinig ingrediënten nodig.
Deze dal gebruikt in de plaats van ui en knoflook, asafoetida, zoals de aanhangers van Hare Krshna ook wel doen. Zij vinden dat het gebruik van ui en knoflook de gehechtheid aan aardse zaken in stand houdt en de spirituele zelfrealisatie tegengaat. Zij koken verder vegetarisch en vooral met veel aandacht. Ook de Jains gebruiken geen wortelgewassen.Ondanks dat dit een snel klaar gerecht is, moet je wel je aandacht erbij houden!
Het transformeren van deze simpele ingrediënten tot een zeer smakelijk geheel, vooral als je erdoor gaat roeren aan het eind en proeft of de smaak zich goed heeft ontwikkelt, is al de moeite waard. Kook ondertussen rijst en roerbak wat groenten. En je bent klaar. Eventueel maak je ook nog de heerlijke komkommerraita van gisteren erbij. Mmmmm.
Rode-linzen dal (4 pers)
250 g masoor dal/ rode linzen
400 ml water
1 laurierblad
1 tl kurkuma
1 flink mespunt asafoetida*
zout
citroensap
koriander, fijngehakt
Was de linzen in een zeef en controleer op eventuele steentjes.
Zet de rijst op met het laurierblad, de kurkuma en de asafoetida, breng aan de kook en, met het deksel erop, na 15 minuten kijk je of de linzen gaar zijn. Roer alles goed door elkaar, je ziet dat het een romig geheel wordt! Proef en voeg naar smaak zout en citroensap toe.
Voor je het serveert roer je er nog een flinke hand korianderblad door.
*asafoetida: ook wel hing of duivelsdrek genaamd. Heeft een zeer onaangename geur, maar transformeert
zich na koken of bakken in een zeer verfijnde aromatische smaakmaker. Gemaakt van de rode hars van een soort Perzische reuzenvenkel: ferula assafoetida.
zaterdag 24 april 2010
komkommer-raita met kokos
In India maakt iedere familie elke dag opnieuw yoghurt. In de grote steden zie je zelfs in elk wijkje curdmakers. Zij maken naast yoghurt ook paneer.
Ik ben er nog niet mee begonnen, maar heb wel gevraagd hoe je zelf yoghurt maakt. Het klinkt te simpel. Naar wat ik begrijp van een vriendin van me is dat ook zo. Zij heeft al een tijdje geprobeerd zelf yoghurt te maken, maar het resultaat is nog steeds te dun, wel yoghurtachtig.
De curdmaker vertelde me dat je een liter melk aan de kook brengt en dit, terwijl je er vaak in roert, een uur lang tegen de kook houdt. Je laat de melk afkoelen tot een graad of 45. Dan doe je er 2 eetlepels yoghurt van de vorige dag (!) bij, roert alles even goed door en dan zet je de aardewerken schaal afgedekt weg op een warme plek. Niet meer aankomen en niet meer naar kijken. De volgende dag heb je curd!
Klinkt heel simpel, maar voor het volgende recept gebruik ik “gewoon” biologische yoghurt.
Komkommer-raita met kokos
¼ komkommer
1 el fijngesnipperde ui
125 ml yoghurt
snufje zout
1 tl zwart mosterdzaad
1 tl komijn
1 tl korianderzaad
2-3 el geraspte kokos
koriander
Snijd de komkommer in piepkleine stukjes, doe in een schaal samen met de ui en de yoghurt.
Rooster in een pan met dikke bodem het mosterdzaad tot ze gaan springen, gooi ze bij de yoghurt.
Rooster dan het komijn- en korianderzaad samen met de kokos op een wat zachter vuur, anders verbrandt de kokos. Roer er voortdurend in tot de kokos mooi roze is. Doe in een vijzel en na enige afkoeling maal je het mengsel fijn.
Voeg het kokosmengsel naar smaak bij het yoghurtmengsel, voeg een snufje zout toe en een handvol gehakte korianderblaadjes.
woensdag 21 april 2010
100 - krachtontbijt
De winter is nu echt voorbij, overal springen blaadjes en bloesems uit de grond en uit hun omhulsels aan tak, stam en stengel. Alle ingehouden kracht komt er nu uit. De lente staat in het teken van groei en ontwikkeling, plant en dier hebben nu zon en krachtvoer nodig.
Wat is er beter dan een superontbijt? Boordevol kracht en ook nog eens heerlijk om de dag mee te beginnen? Muesli, gebaseerd op de originele Birchermuesli van de Zwitserse arts Bircher-Benner. Deze muesli lijkt niet op wat er zoal verkocht wordt in de winkel en is vooral gebaseerd op het principe van het zuur-base evenwicht. In granen zit een zuuroverschot, dus moeten we dit niet teveel eten. Meer groente en fruit en minder granen dus. Als je geïnteresseerd bent in dit onderwerp is het boek Een pleidooi voor echt eten van Michael Pollan ook zeer boeiend (en verontrustend).
Krachtontbijt voor 1 persoon (let op, moet 1 nacht weken!!)
2 afgestreken el glutenvrije haver (Provena)
water
2-4 el yoghurt
1 el citroensap
1 el rozijnen of gojibessen of 3 gedroogde abrikozen
1 appel, onbespoten en gewassen
1 el hazelnoten
1 el zonnebloempitten
Voordat je naar bed gaat bereid je de muesli voor:
Schep de haver in een mooie kom en giet er zoveel water op dat het kan weken. Schep de yoghurt erbij en het gedroogde fruit en roer even goed door elkaar. Zet er een bord op, of sluit af met een deksel.
De volgende ochtend roer je alles nog eens goed door elkaar.
Rooster de hazelnoten in een droge pan en daarna de zonnepitten. Hak de hazelnoten.
De gewassen appel rasp je op een grove rasp boven de kom met schil en al. Roer door elkaar en bestrooi met de noten en pitten. Klaar voor een super begin van je dag!
Dit is een basisrecept. Varieer gerust met het gedroogde fruit. Of neem eens een halve geraspte appel en een halve geprakte banaan.
Wil je liever wat meer yoghurt, doe dat dan vooral.
Maar neem niet meer haver: het gaat om het evenwicht.
Je zult zien, je kunt hier uren op gaan. Tenminste, ik wel. Ideaal voor een glutenvrij krachtontbijt. Geen gedoe meer met brood wat toch niet te eten is of crackers die geen voedingsbodem vormen.
p.s. dit is mijn 100e bericht!!
Wat is er beter dan een superontbijt? Boordevol kracht en ook nog eens heerlijk om de dag mee te beginnen? Muesli, gebaseerd op de originele Birchermuesli van de Zwitserse arts Bircher-Benner. Deze muesli lijkt niet op wat er zoal verkocht wordt in de winkel en is vooral gebaseerd op het principe van het zuur-base evenwicht. In granen zit een zuuroverschot, dus moeten we dit niet teveel eten. Meer groente en fruit en minder granen dus. Als je geïnteresseerd bent in dit onderwerp is het boek Een pleidooi voor echt eten van Michael Pollan ook zeer boeiend (en verontrustend).
Krachtontbijt voor 1 persoon (let op, moet 1 nacht weken!!)
2 afgestreken el glutenvrije haver (Provena)
water
2-4 el yoghurt
1 el citroensap
1 el rozijnen of gojibessen of 3 gedroogde abrikozen
1 appel, onbespoten en gewassen
1 el hazelnoten
1 el zonnebloempitten
Voordat je naar bed gaat bereid je de muesli voor:
Schep de haver in een mooie kom en giet er zoveel water op dat het kan weken. Schep de yoghurt erbij en het gedroogde fruit en roer even goed door elkaar. Zet er een bord op, of sluit af met een deksel.
De volgende ochtend roer je alles nog eens goed door elkaar.
Rooster de hazelnoten in een droge pan en daarna de zonnepitten. Hak de hazelnoten.
De gewassen appel rasp je op een grove rasp boven de kom met schil en al. Roer door elkaar en bestrooi met de noten en pitten. Klaar voor een super begin van je dag!
Dit is een basisrecept. Varieer gerust met het gedroogde fruit. Of neem eens een halve geraspte appel en een halve geprakte banaan.
Wil je liever wat meer yoghurt, doe dat dan vooral.
Maar neem niet meer haver: het gaat om het evenwicht.
Je zult zien, je kunt hier uren op gaan. Tenminste, ik wel. Ideaal voor een glutenvrij krachtontbijt. Geen gedoe meer met brood wat toch niet te eten is of crackers die geen voedingsbodem vormen.
p.s. dit is mijn 100e bericht!!
zondag 18 april 2010
frittata met raapsteeltjes en kerstomaat
De raapsteeltjesfrittata was erg lekker. Volgende week ga ik hem een keer maken met brandnetels, lijkt me ook wel wat. Overal staan nu jonge brandnetels dus kun je, met handschoenen aan, zakken vol plukken van de jonge topjes.
Raapstelen zijn een koolsoort, je eet ze rauw of snel gesauteerd, je eet alles behalve de worteltjes; die snijd je eraf. De rest, steel en blad zijn eetbaar. De steeltjes blijven lekker knapperig. Zoals het een soort van de brassica-familie betaamd zit de raapsteel vol met vitamine C en calcium.
raapsteeltjes-frittata (2 pers)
1 uitje, gehakt
1-2 tenen knoflook, fijngehakt
1 bos raapsteeltjes, gewassen en fijngehakt
2 eieren
2 el geraspte kaas, bijv. pittige geitenkaas
1 el crème fraîche
8 kerstomaatjes, gehalveerd
peper en zout
2 el olijfolie
Fruit de ui en de knoflook zachtjes tot ze gaan kleuren. Voeg dan op hoog vuur de raapsteeltjes toe en laat snel slinken. Haal de pan van het vuur.
Doe de eieren in een kom en klop ze los met peper en zout en de crème fraîche. Roer de geraspte kaas er doorheen en het raapsteelmengsel.
Verhit een koekenpan en laat wat olijfolie warm worden. Voeg het eimengsel toe, leg de halve tomaatjes er op en laat zachtjes bakken totdat de bovenkant gaat stollen. Leg een groot plat deksel op de koekenpan en draai de frittata om en laat hem terugglijden in de koekenpan. Bak de andere kant nog eventjes op iets hoger vuur tot het lekker bruin en krokant is.Serveer met een frisse salade, zowel warm als koud erg lekker!
Labels:
ei,
geitenkaas,
groenten,
hoofdgerecht,
raapstelen,
tomaat
Abonneren op:
Posts (Atom)