zaterdag 24 april 2010

komkommer-raita met kokos


Als je lekker pittig Indiaas eet, is het heerlijk om er een schepje yoghurt bij te eten.
In India maakt iedere familie elke dag opnieuw yoghurt. In de grote steden zie je zelfs in elk wijkje curdmakers. Zij maken naast yoghurt ook paneer.
Ik ben er nog niet mee begonnen, maar heb wel gevraagd hoe je zelf yoghurt maakt. Het klinkt te simpel. Naar wat ik begrijp van een vriendin van me is dat ook zo. Zij heeft al een tijdje geprobeerd zelf yoghurt te maken, maar het resultaat is nog steeds te dun, wel yoghurtachtig.
De curdmaker vertelde me dat je een liter melk aan de kook brengt en dit, terwijl je er vaak in roert, een uur lang tegen de kook houdt. Je laat de melk afkoelen tot een graad of 45. Dan doe je er 2 eetlepels yoghurt van de vorige dag (!) bij, roert alles even goed door en dan zet je de aardewerken schaal afgedekt weg op een warme plek. Niet meer aankomen en niet meer naar kijken. De volgende dag heb je curd!
Klinkt heel simpel, maar voor het volgende recept gebruik ik “gewoon” biologische yoghurt.

Komkommer-raita met kokos

¼ komkommer
1 el fijngesnipperde ui
125 ml yoghurt
snufje zout
1 tl zwart mosterdzaad
1 tl komijn
1 tl korianderzaad
2-3 el geraspte kokos
koriander

Snijd de komkommer in piepkleine stukjes, doe in een schaal samen met de ui en de yoghurt.
Rooster in een pan met dikke bodem het mosterdzaad tot ze gaan springen, gooi ze bij de yoghurt.
Rooster dan het komijn- en korianderzaad samen met de kokos op een wat zachter vuur, anders verbrandt de kokos. Roer er voortdurend in tot de kokos mooi roze is. Doe in een vijzel en na enige afkoeling maal je het mengsel fijn.
Voeg het kokosmengsel naar smaak bij het yoghurtmengsel, voeg een snufje zout toe en een handvol gehakte korianderblaadjes.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...