woensdag 21 april 2010

100 - krachtontbijt

De winter is nu echt voorbij, overal springen blaadjes en bloesems uit de grond en uit hun omhulsels aan tak, stam en stengel. Alle ingehouden kracht komt er nu uit. De lente staat in het teken van groei en ontwikkeling, plant en dier hebben nu zon en krachtvoer nodig.
Wat is er beter dan een superontbijt? Boordevol kracht en ook nog eens heerlijk om de dag mee te beginnen? Muesli, gebaseerd op de originele Birchermuesli van de Zwitserse arts Bircher-Benner. Deze muesli lijkt niet op wat er zoal verkocht wordt in de winkel en is vooral gebaseerd op het principe van het zuur-base evenwicht. In granen zit een zuuroverschot, dus moeten we dit niet teveel eten. Meer groente en fruit en minder granen dus. Als je geïnteresseerd bent in dit onderwerp is het boek Een pleidooi voor echt eten van Michael Pollan ook zeer boeiend (en verontrustend).

Krachtontbijt voor 1 persoon (let op, moet 1 nacht weken!!)

2 afgestreken el glutenvrije haver (Provena)
water
2-4 el yoghurt
1 el citroensap
1 el rozijnen of gojibessen of 3 gedroogde abrikozen
1 appel, onbespoten en gewassen
1 el hazelnoten
1 el zonnebloempitten

Voordat je naar bed gaat bereid je de muesli voor:
Schep de haver in een mooie kom en giet er zoveel water op dat het kan weken. Schep de yoghurt erbij en het gedroogde fruit en roer even goed door elkaar. Zet er een bord op, of sluit af met een deksel.
De volgende ochtend roer je alles nog eens goed door elkaar.
Rooster de hazelnoten in een droge pan en daarna de zonnepitten. Hak de hazelnoten.
De gewassen appel rasp je op een grove rasp boven de kom met schil en al. Roer door elkaar en bestrooi met de noten en pitten. Klaar voor een super begin van je dag!

Dit is een basisrecept. Varieer gerust met het gedroogde fruit. Of neem eens een halve geraspte appel en een halve geprakte banaan.
Wil je liever wat meer yoghurt, doe dat dan vooral.
Maar neem niet meer haver: het gaat om het evenwicht.
Je zult zien, je kunt hier uren op gaan. Tenminste, ik wel. Ideaal voor een glutenvrij krachtontbijt. Geen gedoe meer met brood wat toch niet te eten is of crackers die geen voedingsbodem vormen.

p.s. dit is mijn 100e bericht!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...