zondag 25 april 2010

simply dal

In een half uurtje is deze dal klaar, snel en heerlijk en je hebt weinig ingrediënten nodig.
Deze dal gebruikt in de plaats van ui en knoflook, asafoetida, zoals de aanhangers van Hare Krshna ook wel doen. Zij vinden dat het gebruik van ui en knoflook de gehechtheid aan aardse zaken in stand houdt en de spirituele zelfrealisatie tegengaat. Zij koken verder vegetarisch en vooral met veel aandacht. Ook de Jains gebruiken geen wortelgewassen.
Ondanks dat dit een snel klaar gerecht is, moet je wel je aandacht erbij houden!
Het transformeren van deze simpele ingrediënten tot een zeer smakelijk geheel, vooral als je erdoor gaat roeren aan het eind en proeft of de smaak zich goed heeft ontwikkelt, is al de moeite waard. Kook ondertussen rijst en roerbak wat groenten. En je bent klaar. Eventueel maak je ook nog de heerlijke komkommerraita van gisteren erbij. Mmmmm.


Rode-linzen dal (4 pers)

250 g masoor dal/ rode linzen
400 ml water
1 laurierblad
1 tl kurkuma
1 flink mespunt asafoetida*
zout
citroensap
koriander, fijngehakt

Was de linzen in een zeef en controleer op eventuele steentjes.
Zet de rijst op met het laurierblad, de kurkuma en de asafoetida, breng aan de kook en, met het deksel erop, na 15 minuten kijk je of de linzen gaar zijn. Roer alles goed door elkaar, je ziet dat het een romig geheel wordt! Proef en voeg naar smaak zout en citroensap toe.
Voor je het serveert roer je er nog een flinke hand korianderblad door.

*asafoetida: ook wel hing of duivelsdrek genaamd. Heeft een zeer onaangename geur, maar transformeert
zich na koken of bakken in een zeer verfijnde aromatische smaakmaker. Gemaakt van de rode hars van een soort Perzische reuzenvenkel: ferula assafoetida.


Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...