zaterdag 10 april 2010

flapjacks


Ik ben even in de ban van The Delicious Miss Dahl, een kookprogramma op de BBC met Sophie Dahl in de hoofdrol. Zij is vooral bekend als het fotomodel met de ronde vormen in de jaren ’90, ze schrijft en ze kookt heerlijk. Eerlijk, niet ingewikkeld en vooral niet zuinig met boter, room en zoet, kortom jammie!
Uit haar boek Miss Dahl’s heerlijkheden heb ik vandaag met puberzoon L de flapjacks gebakken. Alleen het voorbereiden is al verleidelijk, zoete geuren komen uit de pan en dan moeten ze nog in de oven!
Ik heb de receptuur enigszins aangepast, want zij deed er nog gedroogde mangostukjes in, die heb ik er uitgelaten, na bijna mijn vinger eraf te hebben gesneden. De gedroogde mangostukken zijn platte schijfjes die, als je ze probeert in kleine stukjes te snijden, zeer taai zijn en absoluut niet meegeven. Ik vermoed dat miss Dahl dit voorbereidende werk overlaat aan iemand van de crew! Ik besluit ze gewoon weg te laten.

Flapjacks

100 g golden syrup
85 g honing
150 g boter
150 g glutenvrije havermout (Provena)
75 g kokos
½ tl vanille

Verwarm de oven voor op 180˚ C.
Bekleed een bakblik/braadslee (25x20cm ) in met bakpapier en vet deze in met boter.
Smelt in een pan met dikke bodem de boter samen met de golden syrup en de honing.


De boter smelt en het geheel gaat bruisen. Haal dan de pan van het vuur en voeg de rest van de ingrediënten toe. Roer alles goed door elkaar en stort het mengsel in het bakblik. Druk alles goed aan met de bolle kant van een lepel en zet het blik in de voorverwarmde oven.
Bak 20-30 minuten tot het goudbruin gebakken is. Laat afkoelen en snijd in stukken.
Heerlijk met een kopje verveine.

Je komt er als je een recept volgt vaak achter dat het niet helemaal klopt. In dit geval dus de kleine stukjes gedroogde mango die bijna onsnijdbaar zijn. Tevens klopt de oventemperatuur niet en de tijd in de oven. Na 20 minuten op 160 graden blijken ze nog even bleek te zijn als toen ze erin gingen. Dus de oventemperatuur op 180 graden gezet en de stand op oven + ventilator gezet. Na 15 minuten erbij ziet het er al beter uit. Na afkoeling blijken ze heerlijk te zijn.
De maat van de braadslee staat er niet bij dus is ons eerste baksel te dik, wel lekker en kleverig, maar niet echt crunchy. Pas bij de tweede poging denken we, yes, zoet, crunchy en kleverig. Hierboven het uiteindelijke recept. Probeer het vooral zelf. Kinderen zijn er dol op, het maken en vooral, daarna het resultaat.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...