zaterdag 3 april 2010

groene blaadjes

In India heb ik vaak groene blaadjes gegeten, meestal in de vorm van saag, een roerbakgerecht met bladgroentes welke op dat moment in het seizoen zijn. Soms wordt het gerecht gepureerd en als bijvoorbeeld palak paneer opgediend, maar vaak vrij puur, gebakken in mosterd olie.

Nu wordt mosterd olie in Europa en Amerika beschouwd als niet eetbaar en staat er op de flesjes die je bij een Hindoestaanse toko koopt: for external use only. Ik heb het gebruikt in het onderstaande gerecht na het lezen van allerlei info.
In Bengalen is het de traditionele olie die wordt gebruikt bij het koken. Het bevat hoge concentraties omega-3 vetten. De smaak doet echt denken aan mosterd dus vrij sterk! Het geeft een gerecht een heel bijzondere smaak, te vergelijken met wasabi en mierikswortel. Er is nooit enig schadelijk effect aangetoond voor de menselijke gezondheid en mijn gezond verstand zegt me dat als zoveel mensen in India dit al generaties lang gebruiken, het zeker geen kwaad kan als ik af en toe een gerecht klaar maak in mosterd olie.
Green leaves in mustard oil

1 stronk amsoi, mosterdkool, ± 300 g
1 zak kai lan, soort broccoliachtige met vooral blad en steeltjes, ± 300 g
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 stuk verse gember, geschild en fijngehakt, 2-3 el
1 rode ui, middel, fijngehakt
mosterd olie, 3 el, of een andere plantaardige olie
zout

Zoals bij elk roerbakgerecht is dit gerecht zo klaar als je van tevoren alles hebt gesneden en klaargezet.

Snijd de groentes als volgt: snijd de onderkant van de stronk amsoi en snijd eerst de stengels in stukjes, was en zet apart. Rol de bladeren op en snijd in dunne repen, was en zet apart.
Was de kai lan en snijd ook hier de steeltjes in stukjes en voeg bij de amsoi. De dunnere stukken en de blaadjes snijd je fijnen voeg bij de amsoiblaadjes.
Bij het roerbakken bak je dan eerst de harde delen en daarna de blaadjes, omdat deze sneller gaar zijn.

Verhit de wok en voeg de mosterd olie toe totdat deze gaat walmen voeg dan de ui toe en roer goed door, dan de knoflook en de gember en roer. Voeg dan de harde groente toe en roerbak 2 minuten, zet de wok lager als het te hard gaat! Voeg dan de blaadjes toe en roerbak 2 minuten mee. Voeg zout naar smaak toe en evt. citroensap. Proef en serveer als bijgerecht bij rijst en een groentegerecht.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...