woensdag 14 april 2010

cottage pie

Ook weer zo’n heerlijk gerecht van Sophie Dahl, tenminste haar versie van een oer-Engels gerecht. Oorspronkelijk gemaakt met gehakt maar in deze versie met linzen, wel zo lekker als je, zoals ik geen vlees eet. Je kunt het natuurlijk gewoon toevoegen als je dat wilt, in de plaats van de linzen.
Het is een gerecht dat je van tevoren klaarmaakt en in de oven afbakt.
Een dag later, ik had weer eens veel te veel ingrediënten, is het stoofpotje zelfs nog lekkerder!
Zeker als je bijna de hele dag buiten bent wezen wandelen.


Cottage pie (2 -3 pers)

1 ui, fijngehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 winterwortel in blokjes
2 stengels bleekselderij, in reepjes, niet te fijn
1 scheut tamari
1 flinke handvol peterselie, gehakt
1 el gerookte paprikapoeder
1 blikje gepelde tomaten
1 blikje linzen
zout en peper

voor de aardappelpuree:

300-400 g aardappels
zout
2 lenteuitjes, gehakt
100 ml melk
klont boter
1 kop doperwten, gekookt
geraspte kaas, naar smaak, ik gebruik harde geitenkaas

2 ovenvaste schaaltjes


Verhit wat olijfolie in een braadpan en fruit de ui en de knoflook enkele minuten, voeg dan de wortelstukjes toe met wat zout en laat deze 5 minuten stoven met een deksel erop.

Zet dan eerst de aardappelen op in een laagje water met wat zout en kook ze in 20 minuten gaar.
Verwarm de oven voor op 200˚ C.

Voeg dan de bleekselderij toe aan het stoofpotje en stoof dit met de kruiden en de gepelde tomaten zonder deksel nog een minuut of 10. De groenten moeten niet tot pap worden gekookt. Voeg de linzen toe, roer goed door en zet het vuur af.

Maak een aardappelpuree zoals je gewend bent. Ik maak de melk warm in een apart pannetje met de lenteuitjes erin. Dan stamp ik de aardappels, giet de warme melk met een klont boter of schep crème fraîche erbij en roer alles goed door. Dan voeg ik de doperwten toe en de kaas en roer alles nogmaals goed door elkaar. Vergeet niet te proeven en voeg zout en peper naar smaak toe.

Schep dan een flinke laag groenteprut in de ovenschaaltjes en verdeel de aardappelpuree daarover heen. Zet 20-30 minuten in de oven tot de aardappelpuree mooie bruine randjes krijgt.
Als je het gerecht van tevoren maakt moet je rekenen op 50-60 minuten in de oven. Let dan goed op dat de bovenkant niet verbrandt!

Het is heel heet als het uit de oven komt, probeer wat geduld te hebben, want de smaak is goddelijk!

Geen opmerkingen: