maandag 2 november 2009

Dahl

Voor deze basis dahl kun je kiezen uit verschillende soorten linzen, want dahl betekent linzenpuree. Ik gebruik rode linzen of masoor dahl, die niet geweekt hoeven te worden voor gebruik.

dahl
voor 4 pers.

250 g rode linzen
2 el ghee of olie
1 grote ui, fijngehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 tl gemberwortel, fijngesneden
½ tl kurkuma*
water
1tl zout
2 kruidnagels
1 stuk kaneel van 3 cm
garam masala*

Was de linzen en laat ze uitlekken
Verhit de olie of ghee en fruit de ui en knoflook zachtjes aan. Roer dan de gemberwortel en kurkuma erdoor en voeg de gewassen linzen toe. Voeg de kruidnagels en kaneel toe en schep alles goed door en laat 2 minuten zachtjes bakken terwijl je roert. Voeg zoveel water toe zodat de linzen ruim onder staan en breng alles aan de kook. Laat, met deksel erop, de linzen in 20-30 minuten gaar worden. Kijk of de dahl nat genoeg is, een dikke soep is precies goed. Te droog, voeg dan water toe. Te nat, deksel eraf en laat enigszins inkoken. Breng op smaak met zout en garam masala en laat nog even doorpruttelen totdat de linzen uit elkaar vallen en roer alles krachtig door.

*kurkuma: dit kleurrijke, gele poeder is gemaakt van de wortel van de kurkumaplant. Het dient niet alleen als kleurstof en smaakmaker, maar ook als digestive. Ook wel koenjit of geelwortel genoemd.

*garam masala: mengsel van specerijen, meestal in droge vorm. Je kunt het kant en klaar kopen, maar ook zelf maken. Rooster daarvoor apart van elkaar in een droge pan tot ze gaan geuren: 4 el korianderzaad, 2 el komijnzaad, 1 el zwarte peperkorrels, 2 tl kardemomzaden (eerst roosteren, dan de zaadjes eruit halen), 4 stukjes pijpkaneel van ± 5 cm, 1 tl kruidnagelen, 1 hele muskaatnoot ( niet roosteren, maar als laatste erdoorheen raspen). Doe de kruiden in een elektrische blender of stenen vijzel en maal tot een fijn poeder. Bewaar in een donkere pot.
Garam masala wordt meestal op het einde toegevoegd.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...