maandag 9 november 2009

Risotto con la zucca

Het is weer pompoentijd en deze herfst en winter zullen er heel wat pompoenen in mijn keuken belanden. Soep, muffins, risotto, pasta, gekookt, gebakken, gestoofd en uit de oven, in stukken, in schijven, gepureerd, gemengd met andere groentes: de pompoen is veelzijdig, zacht, zoet, verwarmend, herfstig, kleurrijk, kortom: heerlijk.
Vandaag maak ik pompoenrisotto.

Voor 4 personen:

500 g pompoen, geschild en in stukken van 2-3 cm
olijfolie
peper en zout
1 ui, fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
grote hand gehakte peterselie
2 tomaten
1 l. groentebouillon
350 g arboriorijst
geraspte parmezaanse kaas
grote hand gehakte peterselie

Verwarm de oven voor op 200˚C.
Meng de pompoen met flink olijfolie, peper en zout in een ruime ovenschaal en zet in de oven tot ze gaar is. Af en toe voorzichtig omscheppen, zodat alle stukjes gelijkmatig gaarworden; dit duurt ongeveer 1 uur.
Als de pompoen een half uur in de oven staat, begin je met de risotto.
In een ruime pan verhit je wat olijfolie en fruit daarin zachtjes de ui en knoflook met een snufje zout. Na een minuut of 10 rasp je boven de pan de tomaten op een grove rasp, zodat je de schil overhoudt en je voegt de fijngesneden peterselie toe. Roer even goed en voeg dan de rijst toe. Laat 5 minuten meebakken terwijl je af en toe roert. De rijstkorrels gaan glimmen van de olie en het geheel wordt droger. Dan voeg je zoveel hete bouillon toe dat de rijst ongeveer 1-2 cm onderstaat. Dit is afhankelijk van de soort rijst die je gebruikt. Roer goed door, breng aan de kook en doe dan een deksel op de pan en laat heel zacht koken totdat de rijst gaar is en het meeste vocht geabsorbeerd. Ook dit hangt af van de gebruikte rijst. Zo tussen de 15 en 20 minuten. Dus kijk af en toe in de pan en voeg zonodig wat hete bouillon toe. Als de rijst gaar is voeg je de geroosterde pompoenstukken toe, de parmezaan en versgehakte peterselie. Je risotto is klaar.

Ik eet er zeebaarsfilet bij: gebakken in olijfolie en boter, 3 minuten op de huid totdat deze lekker knapperig is, dan omdraaien en het vuur uitzetten en 3 minuten nagaren. Met peper en zout kruiden, op de risotto leggen en eet smakelijk!!

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...