vrijdag 20 november 2009

Boerenkool+


Om nog even in Italiaanse sferen te blijven, vandaag een recept met echt Hollandsche boerenkool.
De eerste boerenkool, net als de eerste spruitjes of raapsteeltjes in de lente, net geplukt en zo knisperend vers en groen, die moet gewoon meteen de pan in. Van mijn boer krijg je de boerenkool gelukkig in hele, gekrulde bladeren met een harde nerf. Je rist de kool van de harde nerf en wast hem even goed: klaar voor gebruik. Op deze manier zitten er geen harde nerfstukken in, zoals bij voorgesneden en verpakte boerenkool!


Boerenkoolstamp met een Italiaanse twist

Voor 3 personen:

500 – 750 g boerenkool, gerist en gewassen
600 g aardappelen, geschild, in stukken
zout
rode paprika, geroosterd en in stukjes gesneden
blok rooktofu, in dobbelsteentjes
olijfolie
hete melk
flinke klont roomboter

Doe de aardappelen in een grote pan met 2 ½ cm water en doe de gewassen boerenkool er bovenop. Voeg zout toe en breng aan de kook, deksel erop, laat in 20 minuten gaar worden.
Ondertussen bak je de rooktofu in wat olijfolie lekker bruin.
Als de aardappelen gaar zijn, giet je het overtollige water af. Voeg een flinke klont boter toe, versgemalen zwarte peper en 50-100ml hete melk (al naar gelang hoe smeuïg je de stamppot wilt). Stamp alles goed door elkaar en roer daarna de blokjes rooktofu en paprika er doorheen.

Ook lekker met zachte geitenkaas en gebakken kerstomaatjes!

Geen opmerkingen: