zondag 23 januari 2011

vadapa (GF - DF - SF) (plat brood 9 - flat bread 9)

Een vadapa is een dunne, krokante pannenkoek, gemaakt van rijstmeel en gevuld met ui, koriander en peper.
Ik heb er nog 2 eetlepels chana dal door gedaan, die ik 30 minuten had laten weken in water. Eigenlijk heet het dan geen vadapa meer, maar een sarva pindi. Ik ben gelukkig geen purist!
Het is ook erg lekker met komijnzaad of sesamzaad en verse gemberwortel.
Het is snel klaar en makkelijk te maken; je kunt ze bewaren en de volgende dag bij de lunch eten, ze zijn dan zelfs als wrap te gebruiken, erg lekker!

Ik vond deze recepten op deze zeer inspirerende site over de Indiaase keuken.

Vadapa (3 stuks)

75 g bruine rijstmeel
50 g ketanmeel
handvol koriander, fijngehakt
1 groene peper, fijngehakt
1 kleine ui, zeer fijngehakt
zout
water

Mix de 2 meelsoorten in een kom.
Voeg de koriander, ui en peper en zout toe en langzaam steeds een scheutje water.
Kneed tot een stevig en soepel deeg.

Vet een koekenpan in met wat zonnebloemolie.
Verdeel het deeg in 3 gelijke delen en maak er ballen van. Maak de deegbal een beetje plat. Leg hem in het midden van de pan en druk met de hand het deeg zo dun mogelijk uit tot je een mooie pannenkoek hebt.
Zet de pan op het vuur en bak ongeveer 3 minuten per kant tot de vadapa goudbruin is.
Op hoog vuur voor een meer zachte vadapa op laag vuur voor een meer krokant resultaat.

Laat de pan eerst afkoelen voor je de volgende bakt.
Tip: onder de koude kraan of meerdere pannen gebruiken!


A vadapa is a thin and crispy pancake, made of rice flour and filled with onion, coriander and green chili.
I also put in 2 tablespoons of soaked (30 minutes) chana dal. Actually it is then called sarva pindi, but I am not a purist!
It's also really nice with some cumin seeds or sesame seeds and freshly grated gingerroot.
It's an easy to make dish; you can store them in the fridge and eat them the next day for lunch as a wrap!
I found these dishes on this wonderfully inspiring website on Indian cooking.

Vadapa (3 pcs)

75 g brown rice flour
50 g sweet rice flour (ketan flour)
handful of coriander, finely chopped
1 green pepper, finely chopped
1 small onion, very finely chopped
sea salt
water


Mix both flours.
Add the rest of the ingredients and slowly add the water to form a stiff but flexible dough.

Grease your baking pan with a little vegetable oil.
Divide the dough in 3 pieces.
Take a piece of dough form it into a ball and make it a bit flatter in your hands.
Put it in the pan and press with your hand till you have a thin pancake.
Put the pan on the gas and bake the vadapa about 3 minutes on both sides.
On high heat for a more soft and on low heat for a crunchy result.

Let the pan cool down before you bake the next one.
Tip: under cold water or use more pans!

2 opmerkingen:

sophiesfoodiefiles zei

Oooh,..aaaaah,..theis looks ooh so wonderfully & fab too!

Must make them soon!

Nahla zei

I'm going to try these babies tomorrow morning! They sound like crispy naan, yum..