donderdag 13 januari 2011

Verwarmende wintersoep – warming winter soup (GF gluten free – DF dairy free)

Na gisteren 5 keer kleddernat te zijn geregend, ben ik vandaag met de bus op pad gegaan. En gelukkig werd het droog, zodat ik de terugweg te voet ben gegaan.
Wandelen is een van mijn favoriete vormen van beweging, het is buiten, je kunt het overal doen – in de stad, in de natuur, aan de kust -, je bepaalt je eigen ritme - al naar gelang je behoefte - , het is een eenvoudige manier om van A naar B te gaan – geen files - en het is gratis!

Na een stevig stuk wandelen in dit miezerige, donkere weer is het fijn om thuis te komen, vooral als er dan een heerlijk verwarmend kopje soep op je staat te wachten.
Deze soep had ik vanmorgen gemaakt, zodat de smaken goed kunnen intrekken, de soep wordt er alleen maar lekkerder van.

Verwarmende wintersoep (een grote pan vol)
2 el zonnebloemolie
1 tl komijnzaad
1 tl korianderzaad
snufje hing/asafoetida
2 el droge urad dal*
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 el gemberwortel, fijngesneden of geraspt
2 winterwortels, grofgeraspt, 200 g
½ bloemkool, in roosjes, 400g
1 prei, in ringen, 175 g
¼ groene of savooien kool, 250 g, in dunne reepjes
1 handvol peterselie steeltjes, fijngehakt
1,5 l groentebouillon
zeezout, versgemalen zwarte peper naar smaak
citroensap

Verwarm de olie in een grote soeppan.
Bak hier zachtjes het komijnzaad, korianderzaad en de hing ongeveer 3 minuten tot ze bruin worden.
Voeg dan de urad dal, knoflook en gemberwortel toe en laat nog eens 3 minuten meebakken.
Voeg dan alle groente toe en de groentebouillon en breng het aan de kook. Zet het vuur dan laag en doe een deksel op de pan. Laat de soep zachtjes garen, minimaal 30 minuten.
Proef en voeg eventueel nog wat zout en versgemalen peper toe.
Ik pureer de soep, hoeft niet!.
Eet-ze.

* urad dal: of ook wel zwarte mungbonen genoemd zijn een zeer eiwitrijke peulvrucht die in India veel wordt gebruikt, vooral in West-Bengalen en in Zuid-India. Het wordt heel of gespleten of als meel toegepast.
www.dekooktips.com/warenkennis/peulvru/peulboon-div.htm



Yesterday I was so lucky to be soaked 5 times on my trips on the bike. Today I decided to take the bus. Fortunately it became dry after my visit to the library and I could continue my way on foot.
Walking is one of my favourite ways of movement, it’s outdoors, you can do it everywhere – in town, in nature, at the coast-, you set your own rhythm – depending on your mood -, it’s an easy way to go from A to B – no queuing and it’s for free!!

After a brisk walk in this miserable, dark weather it’s good to come home again, especially when there is a delicious warming soup waiting for you.
I made the soup this morning, so all the tastes have come together, when you leave this soup it will only become better. (not too long ;)

Warming winter soup(a big pot)
2 tbs sunflower oil
1 tsp cumin seeds
1 tsp coriander seeds
pinch of hing/asafoetida
2 tbs urad dal*
2 cloves of garlic, finely chopped
1 tbs gingerroot, finely sliced or grated
2 carrots, coarsely grated, 200 g
½ cauliflower, in rosets, 400 g
1 leek, in rings, 175 g
¼ Savoy cabbage, 250 g, finely shredded
1 handful of parsley stalks, finely chopped
1,5 l vegetable stock
sea salt, freshly ground black pepper
lemon, only the juice

Heat the oil in a big soup pan.
Sauté the cumin, coriander with the hing for about 3 minutes till they brown.
Then add the urad dal, ginger and garlic and sauté for 3 minutes.
Add all the vegetables and the stock and bring it to the boil. When it’s boiling, reduce the heat and close the pan with a lid. Let it simmer for at least 30 minutes.
Then taste and add salt and pepper to your liking.
I puree the soup with an immersion blender, but it’s not necessary!
Enjoy.

*Urad dal: or black mung bean is a pulse originally Indian, full of protein. It is being used whole, split and as a flour, especially in the South-India and Bengal.
en.wikipedia.org/wiki/Urad_(bean)

3 opmerkingen:

Sophie zei

MMMMMMMM,..wwhat a great comforting & tasty looking winter soup! Yummmmm!

Over here , it has been raining for more then 1 week now! I need a soup like this too!

Kisses from Brussels to you!

Jose zei

Owww, dat klinkt goed, alleen geen idee wat snufje hing/asafoetida is, maar zal zeker ook wel bij de Toko kunnen halen?
Groetjes,
Jose

boeddhamum zei

Hi José,
hing wordt ook wel duivelsdrek genoemd, klinkt niet echt lekker, maar het geeft een heel subtiel effect als je het even bakt in olie. In de Ayurvedische keuken wordt het wel gebruikt in plaats van uien en knoflook. Je kunt het bij de toko kopen.

groetjes, Linda