woensdag 5 januari 2011

linzenburgers - lentilburgers (GF gluten-free)

Ik heb een nieuw kookboek aan mezelf kado gedaan: Food for friends.
Het is een vegetarisch kookboek geschreven door de enthousiaste eigenaars en kok van het Food for Friends restaurant in Brighton. Wat zo prettig aan het boek is is dat het rekening houdt met allerlei allergieën en voedselintoleranties, veel recepten zijn glutenvrij en/of zuivelvrij. Het is een lekker boek, kortom!

Uit het boek heb ik de al genoemde en in mijn huis reeds zeer geliefde linzenburgers gemaakt, wel wat aangepast, want dat kan ik toch niet laten! Ze zijn knapperig aan de buitenkant en heerlijk zacht en sappig aan de binnenkant.

Linzenburgers (6 stuks)

150 g rode linzen
1 ui, fijngehakt
1 lenteuitje, fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
½ rode paprika, in mini blokjes
100 g mozzarella, in kleine blokjes gesneden
25 g geraspte parmezaan
1 flinke handvol platte peterselie, fijngehakt
zeezout en peper
2-3 el kikkererwtenmeel of ander glutenvrij meel
amandelmeel om ze doorheen te rollen

Doe de gewassen linzen in een pan en bedek ze met ruim koud water. Breng aan de kook en laat ze zachtjes garen met een deksel op de pan – ongeveer 15 minuten. Als de linzen zacht zijn, giet ze af en laat ze in de vergiet afkoelen.

Bak ondertussen de ui, knoflook en paprika in wat olijfolie tot ze zacht zijn, ongeveer 8 minuten.
Doe de linzen in een ruime kom en voeg het uienmengsel toe, samen met de kazen en de peterselie. Mix alles goed door elkaar en voeg zeezout en peper naar smaak toe, proef goed!

Voeg dan het meel toe en roer goed door, het moet een stevig geheel worden waar je burgers van kunt vormen. Als je denkt dat het nog te slap is voeg dan, per lepel!! wat meel toe.

Strooi op een groot bord amandelmeel.
Vorm met de hand 6 ballen van het mengsel en maak er platte burgers van, die je door het amandelmeel rolt zodat je een korstje krijgt. Leg de burgers op een schoon bord, dek af met huishoudfolie en zet ze minimaal 30 minuten in de koelkast. Dan worden ze nog steviger.

Verwarm de oven voor op 200˚C.

Bak de burgers in wat olijfolie in de koekenpan aan elke kant ongeveer 3 minuten voor.
Leg ze dan op een bakblik en bak ze af in de oven, ongeveer 6 minuten.


I gave myself a new cookbook: Food for Friends.
It’s a vegetarian cookbook written by the enthusiast owners and chef of the Food for Friends restaurant in Brighton. The nice thing about the book is that take into account all kinds of food allergies and intolerances, many recipes are gluten-free or/and dairy-free.
In short it’s a tasty book!

From the book I made the already announced and in my house already beloved lentilburgers; I changed them a bit, because I can’t help myself. They are crispy on the outside and mmmoist and tasty inside.

Lentilburgers (6 pcs)

150 g red lentils
1 onion, chopped
1 spring onion, finely chopped
1 clove of garlic, finely chopped
½ red pepper, finely chopped
olive oil
100 g mozzarella, in small pieces or grated
25 g parmesan, grated
1 big handful of flat-leaved parsley, finely chopped
sea salt and pepper
2-3 tbsp of chickpea flour or an other gluten-free flour
almond flour for coating

Put the washed lentils in a pan and cover them with cold water. Bring to the boil, reduce the heat and simmer until they are cooked – about 15 minutes. When the lentils are soft, drain them well and let them cool.

Meanwhile sauté the onions, garlic and pepper in some olive oil till they are soft – about 8 minutes.
Put the lentils in a large bowl, add the onion mix, and then the cheeses and parsley.
Mix well and season with sea salt and pepper, taste good!
Then add the flour and stir it in well, check the consistency. It must be thick enough to hold together and allow you to make patties; if not, add a little more flour, one spoonful at a time.

Sprinkle almond flour on a big plate.
Make 6 balls of the mixture and gently form patties from them. Coat them with almond flour and put them on a clean plate. Wrap with clingfilm and put them in the fridge for at least 30 minutes, they will set some more.

Preheat the oven to 200˚C/gas mark 6.
When you are ready to cook, pan-fry the burgers in a little olive oil for 3 minutes on either side and then put them on a baking tray. Finish them off in the oven for 6 minutes.

2 opmerkingen:

Sophie33 zei

Waw!! It looks like a great cookbook, my friend!

I love your tasty lentil burgers filled also with cheese,..yummie! Must make them soon!

MMMMMMMM,..I love that you are also writing in english now! Good luck with that!

I just transferred my blog to wordpress.com. Come over & check it out! You must change your RSS now, if you will!
Could you also change my old blog for my new one on your blog list? I also added you again on my blogroll list!

Thanks!

Anoniem zei

mmm ziet er lekker uit... zou je deze ook een dagje in de koelkast bv kunnen bewaren?

groetjes wendy