zondag 9 januari 2011

teffbagels (GF- DF)

Teff doet mij goed. Het is een volwaardig graan, rijk aan ijzer, magnesium en eiwitten die wij als coeliaken vaak tekort komen. Zeker als je geen vlees eet zoals ik. Ik zie teff als een verrijking. Daarnaast vind ik de smaak van teff ook erg goed. Ik weet dat sommige coeliaken het zwaar vinden, maar zo zijn er ook mensen die zuurdesembrood zwaar vinden. Het is een kwestie van gewenning denk ik. Nu dacht ik zo om de bagels die ik pas ontwikkeld heb te verrijken met teff, zodat het een broodje gezonder werd!! En voilà, hier zijn ze dan en ook erg lekker.

Voor 8 bagels
80 g bruine teff
50 g boekweitmeel
50 g tapiocameel
30 g ketanmeel of kleefrijstmeel
70 g aardappelmeel (let op: geen aardappelzetmeel)
100 g bruine rijstmeel
5 g zeezout
6 g gebroken lijnzaad
9 g xanthangom
9 g gedroogde gist
2 el honing
2 el zonnebloemolie
2 tl ciderazijn
310 ml warm water
1 ei
1 tl suiker (optioneel)

Ga te werk zoals in het recept voor glutenvrije bagels.

Wat mij opviel is dat de bagels na het rijzen wat kwetsbaarder waren, dus schep ze op met een schuimspaan en laat ze zo in het kokende water glijden. Als je ze met de hand pakt vallen ze snel uit elkaar.
Ze werden heerlijk luchtig en 2 dagen na het bakken nog erg goed eetbaar. En dat voor een glutenvrij broodje!!



I love teff, it’s a benefactor for my health. It’s a fullgrain, rich in iron, magnesium, proteins and essential amino acids. All the things we celiacs often deficit. Especially as a vegetarian like me. I see teff as an enrichment. Besides I like the taste of it very much. I know that some celiacs think it’s too heavy for them, but I think it’s the same with people who think that sourdough bread is too much for them. It’s a matter of getting used to.
I developed glutenfree bagels some weeks ago ( see my post of 21 december)and so I decided to make a teff version today.
Et voilà! Here they are and they are good!!

Teff bagels (8pcs)

80 g brown teff
50 g buckwheat flour
50 g tapioca flour
30 g ketan flour or glutinous rice flour
70 g potato flour (no potato starch!!)
100 g brown rice flour
5 g seasalt
6 g broken flax seed
9 g xanthan gum
9 g dry yeast
2 tbsp honey
2 tbsp sunflower oil
2 tsp cider vinegar
310 ml warm water
1 organic egg
1 tsp sugar (opt.)


Line a baking tray with baking paper and sprinkle lightly with corn flour.
On a big plate sprinkle brown rice flour for coating the bagels.

Put all the flours in a big bowl and mix thoroughly with the seasalt, flax seed, xanthan gum and yeast. Make a hole in the middle.

In another bowl you mix well the honey, oil, vinegar and the warm water and then you pour it in the middle of the flour mixture. Add the egg and stir everything powerful with a wooden or other spoon so that a dough emerges. When it’s too sticky you can add a tablespoon of teff at a time. But it must be a thick and sticky dough.


Then with the spoon you scoop a big spoonful of dough into your hand and into the rice flour. Then you form a ball which you form into a bagel. Make a hole in the middle. The rice flour keeps it from sticking. When it’s formed you put it on the baking tray. Make about 8 bagels in this way.
Cover the baking tray with oiled clingfilm and let them rise in a warm spot for at least 30 minutes.

Then heat the oven on 200˚C.
Put a large pan filled with water on the stove and bring it to the boil. Put in the sugar if you want to, it gives the bagels a shiny outlook. It’s not necessary!
When the water boils you cook the bagels 1, 2 or 3 at a time 30 seconds on one side, flip them over and 30 seconds on the other side.
Let them dry a bit on a wire rack and put them back on the baking tray, where you shook off the left corn flour.

At this stage, they are a bit moist, you can sprinkle the bagels with any seeds you want, like sesame seeds or poppy seeds.

Bake them in the hot oven for about 20 minutes.
Depending on your oven it will take 1 or 2 minutes more. Keep a close watch on them at the end of the baking time! They must be golden brown and the underside firm.

Enjoy!!
They stay on very tasty, also after 2 days, and that for a gluten free roll!!

3 opmerkingen:

Saskia zei

Zes soorten bloem ik één recept vind ik toch echt wat te veel van het goede. Dat is toch gewoon niet haalbaar meer voor mensen zonder gigantische voorraadkast? Is het echt nodig om alle zes soorten te combineren?

boeddhamum zei

Hallo Saskia,

om lekker glutenvrij brood te maken heb je een mix nodig van meelsoorten en zetmeel, omdat het erg moeilijk is om het geheel te laten rijzen en er voor te zorgen dat het niet te droog wordt. Ik heb voor deze combinatie gekozen, om een goede smaak te verkrijgen, wat ik erg belangrijk vind en omdat deze meelsoorten gemakkelijk te koop zijn in toko en natuurvoedingswinkel of via internet. Enne...ik heb zelf geen grote voorraadkast ;)

sophiesfoodiefiles zei

MMMMMMMM,..Ik heb deze lekkere bagels gemaakt & weeral waren ze een groot succes, mijn vriendin!

Ik hou ook zo van teff!

MMMMMM,..lovely bagels!