woensdag 19 januari 2011

allam rasam - gemberrasam - ginger rasam (GF - DF)

Dit weekend maakte ik voor mezelf deze heerlijke Indiase maaltijd, lekker licht en flink pittig.
Vast om in de stemming te komen, want volgende maand vlieg ik met mijn lief naar Zuid-India en gaan we daar een maand rondkijken en -reizen!

In Zuid-India wordt vooral rijst gegeten, op allerlei manieren.
Rasam is een soort soepje dat je overal bij krijgt, opwekkend, pittig en spicy.
Het is zeer eenvoudig te maken; in deze allam rasam heb ik gember gedaan, verwarmend en aardend.
Erbij at ik koolmetzhukkupurathi en maakte ik vadapa’s, krokante rijstpannenkoekjes die ik volgende keer zal posten.

Allam rasam – gemberrasam (4 pers)

2 el zonnebloemolie
1 tl komijnzaad
1 tl zwart mosterdzaad
1 gedroogde rode peper
1 groene peper, ontzaad en fijngehakt
1-3 knoflooktenen, fijngehakt
2 cm gemberwortel, fijngesneden
8 curryblaadjes
½ tl kurkumzout
3 gepelde tomaten (uit blik), grofgehakt
1 handvol koriander, grofgehakt
1 tl rasampoeder*
750 ml water

*rasampoeder is een smaakmaker dat bestaat uit het vijzelen van:
1 tl zwarte peperkorrels
1 tl komijnzaad
8 curryblaadjes
1 teen knoflook

Maak eerst de rasampoeder. Zet even apart.

Verwarm de olie in een soeppan en gooi daarin de komijn, mosterdzaadjes, gedroogde peper, groene peper, knoflook, gember en curryblaadjes. Bak 1 minuutje.
Doe het gas laag en voeg de turmeric toe met de tomaten, koriander, wat zout en laat dit een minuut of 8 zachtjes pruttelen.
Dan is het tijd om het water toe te voegen, het rasampoeder en 1 tl suiker (ik gebruik een stukje goela djawa of palmsuiker).
Breng het aan de kook en laat het nog 5 minuten trekken. Proef en voeg eventueel nog wat zout naar smaak toe. De volgende dag zal de rasam nog pittiger zijn als je de gedroogde peper erin laat zitten!! MMM.

This weekend I made myself this wonderful Indian meal, light and spicy.
To get in the mood of South-India, where I’ll go next month with my lover to look and travel around for a month!

In the south of India rice is the main staple and they eat it in all ways.
Rasam is a kind of soupy side dish, hat accompanies almost every dish., it’s digestive, hot and spicy.
It’s easy to make; in this allam rasam I put fresh gingerroot, so it is warming and grounding.
With it I ate cabbagemetzhukkupurathi and I made vadapa, crunchy rice pancakes which I will post next time.

Allam rasam – ginger rasam (4 pers)

2 tbs sunfloweroil
1 tsp cuminseed
1 tsp black mustardseed
1 dried red chilli
1 green chilli, deseeded and chopped
1-3 garlic cloves, finely chopped
2 cm gingerroot, finely chopped
8 curry leaves
½ tsp turmeric
3 peeled tomatoes (from a can), roughly chopped
1 handful of coriander, chopped
1 tsp rasam powder*
750 ml water

*rasampowder is a condiment (I think) that you make by rubbing in a mortar the following ingredients:
1 tsp black peppercorns
1 tsp cumin seed
8 curry leaves
1 clove of garlic

Heat the oil in a soup pan and throw in the cumin, mustard seeds, dry chili, green chili, garlic, ginger and curry leaves. Bake 1 minute.
Lower the gas and put in the turmeric with the tomatoes, coriander, some salt and simmer it for about 8 minutes.
Then it’s time for the water, rasam powder and 1 teaspoon of sugar (I use gula djawa, palm sugar). Bring it to the boil and let it simmer for 5 minutes. Taste and put in extra salt if you want. The next day it will be even more spicy when you leave the chili in!! MMM.

Geen opmerkingen: