maandag 3 januari 2011

bruine rijst risotto - brown rice risotto (GF gluten free - DF dairy free)

Ik begin dit jaar met wat gezonde recepten, even geen koekjes en taart en andere lekkere hapjes.
Daar moet ik wel bij zeggen dat lekker eten altijd voorop staat, maar we gaan het even wat eenvoudiger doen, enigszins versoberen. Als je van alles wat minder tot je neemt, wat meer gaat bewegen, nu de sneeuw weg is, is dat ook wat gemakkelijker, dan zal je zien dat je vanzelf wat aangekomen pondjes zult kwijtraken.

And for my english readers there is a translation if you scroll to the bottom of this post!

Ik ben absoluut geen dieet goeroe, maar ik weet wel dat iedereen in de winter wat aankomt, dat is ook nodig, een biologische reactie op de kou en het gebrek aan licht; in de winterstand bewegen we wat minder, zitten we wat meer, met vrienden en familie en nemen daardoor ook wat meer tot ons. Daarom is matigen het beste dieet. Overal wat minder van!

Nu, in het nieuwe jaar heb ik altijd het gevoel van een fris begin; het liefste wil ik nu ook dat het voorjaar meteen begint, met uitbottende takken en wat jonge lichtgroene scheuten uit de grond. Ik wil de ramen opengooien, mijn dikke sokken, jas en muts in de kast proppen en op slippers het leven aangaan.

Helaas, zover is het nog niet, maar om je goed te voelen, is het belangrijk om gezond te eten, een balans te vinden tussen bewegen en rust, een goede nachtrust en wat vooral, voor mij in ieder geval, belangrijk is momenten van niets doen, even naar buiten staren, of weg te dagdromen, om zo weer inspiratie te krijgen.

We worden overvoerd met prikkels en dat is voor mij de nummer 1 uitputter.

Daarom begin ik dit jaar opnieuw met minder prikkels, niet teveel muziek om me heen, 1 ding tegelijk doen, niet te lang achter de computer en af en toe een dagje niet, niet al het nieuws in de wereld willen volgen, niet op elke impuls reageren.
Wat erg goed helpt is iedere keer als je een impuls voelt om weer even iets tussendoor te doen is te stoppen met wat je doet en 3 keer heel bewust in- en uit te ademen. Dit geeft letterlijk rust en ruimte in hoofd en lijf.

Ik maak vandaag een bruine rijst risotto, lekker sober, maar ook gewoon lekker.
Ik eet er een linzenburger bij en gestoomde broccoli.

Bruine rijst risotto (3 pers)

225g bruine basmati rijst
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
1 stengel bleekselderij, in blokjes
1 preitje, in fijne ringetjes
1 stuk wortel, in blokjes
½ blik gepelde tomaten, fijngehakt
1 flinke hand platte peterselie, fijngehakt
Zout en peper

Fruit de ui en de knoflook in wat olijfolie in een pan met dikke bodem.
Voeg na 5 minuten de bleekselderij, wortel en prei toe en bak nog 5 minuten mee.
Voeg dan de rijst toe en roerbak zachtjes een paar minuten mee zodat alle korrels glanzen van de olijfolie.
Voeg dan de gepelde tomaten en de peterselie toe, roer alles goed door, breng op smaak met zout en peper en voeg zoveel water toe dat er 2 vingers vocht boven de rijst staat. Breng aan de kook, roer alles een keer goed door en doe dan een deksel op de pan. Kook de rijst ongeveer 30- 40 minuten op het allerkleinste pitje dat je hebt of zet de pan op een warmhoudplaatje. Kijk of de rijst gaar is, roer nog eens goed door en proef of er nog zout of peper bij moet. Als al het water (bijna) is geabsorbeerd gaart de rijst nog even door, dus kun je het gas uitzetten, het blijft nog lang warm.

Je kunt dit gerecht heel makkelijk bewerken door er andere kruiden aan toe te voegen zoals tijm en oregano. Je kunt er kaas doorheen roeren of pijnboompitten.
Ik houd het bij simpel, maar wees vooral creatief!



And now for my English readers I’m gonna translate the recipes from now on.
I hope you will enjoy my gluten-free, healthy and delicious food.
Please let me know what you think about it.

I’ll start this year with some healthy recipes, for now no cookies, pies and other goodies.

That doesn’t mean that we are gonna eat dull food, no way, for me eating is always about nice food. But we are gonna sober up a bit. When you take less from everything, exercise a bit more, now with the snow gone it’s already much easier, you will loose some extra weight before you know it!

I’m no diet guru, not at all, but what I do know is that everyone gains some weight in winter, this is a necessary, biological reaction to cold and lack of light. In the winter mode we move less, sit more, with our friends and relatives, and take some more of everything. So from now on moderation is the best diet, I think. Just a little less from everything, Less is More!

Now, in this new beginning I got the feeling of a fresh start and I’d love it if spring would begin right now, with it’s developing branches and sprouting young greens. I want to open my windows, throw away my woollen socks, winter coat and cap and start this new year on my slippers.

Unfortunately, it’s not spring yet, but to feel good anyway it is important to eat well, find a balance between movement and rest, have a good night sleep and above all, at least for me it is, to plan moments of doing nothing, to just stare out of the window, to take time to daydream, in order to restore inspiration.

We are being overloaded with stimuli and for me that is energy-burner no.1.

That’s why I begin this year with less stimulation, in any sense, less music, less eating and drinking, doing 1 thing at a time. For me a big help is focussing on my breath; everytime a new stimulus comes up I stop doing and breathe 3 times in and out, feeling the breath. This brings rest and space in my body and mind.

Today I’m making a brown rice risotto, nice and sober. I eat it with a lentil burger and some steamed broccoli.


Brown rice risotto (3 pers,GF, DF)

225 g brown basmati rice
1 onion, medium, sliced
1 clove of garlic, finely chopped
1 stick of celery, finely diced
1 small leek, in fine rings
1 small carrot, or 1 piece of winter carrot, finely diced
½ can of plum tomatoes, chopped with juice
1 handful flat-leaf parsley, roughly chopped
salt and pepper
olive oil
warm water

Sauté the onion with the garlic in the olive oil in a saucepan with a heavy base for about 5 minutes.
Then add the celery, leek and carrot and sauté for another 5 minutes.
Add the rice and stir it thoroughly so that all the rice grains are covered with oil. After some more minutes, add the plum tomatoes and the parsley, stir well and season with sea salt and pepper. Pour in the water till there is a 2-finger amount of it above the rice. Bring it to the boil and put a lid on the saucepan.
Cook the rice about 30-40 minutes on a very low heat, you can also use a hot plate.
When the water is absorbed or nearly, stir the rice well, and taste. When necessary add some more seasoning. You can put out the gas and the rice will stay warm for a long time; it also cooks a bit more.

You can easily jazz this dish up by putting in fresh herbs like thyme or oregano or you can add some cheese if you want to.
I keep it simple, but be creative!

Geen opmerkingen: