dinsdag 15 december 2009

hummus - feesteten 2

Hummus, spreek uit: goe-moes, is een fijn gerecht voor feesten en partijen. Je maakt het helemaal naar je eigen smaak, wat het moeilijk maakt om er een precies recept van te schrijven. Ik zal mijn best doen. Deze is extra uitgebreid met sumak, gerookte paprikapoeder en komijn.

feesthummus:

2 grote blikken kikkererwten ( voor het gemak, je kunt natuurlijk ook kikkererwten weken en koken!)
3 tenen knoflook, grof gehakt
zout
3-6 el tahin*
sap van 1 citroen
2-3 el sumak*
1-2 el komijnzaad, geroosterd
1 el gerookte paprikapoeder
verse koriander of peterselie
1 teen knoflook, fijngehakt
4 el olijfolie

Laat de kikkererwten uitlekken en houd 4-6 el apart voor de garnering.
Stamp de kikkererwten samen met de tenen knoflook en iets zout tot een puree; dit kan zowel in een vijzel als in de keukenmachine. Voeg steeds wat heet water toe om het dik vloeibaar te houden. Voeg dan de tahin toe en het citroensap. Voeg heet water toe als het nodig is. Begin met 3 el van ieder en meng en proef tot je denkt, mmmm zo is het goed.
Dit is je basishummus en klaar als je wilt. Garneer als volgt:
Stort de hummus op een mooie platte schaal en strijk de hummus uit vanuit het midden met de bolle kant van een lepel. Bestrooi rijkelijk met sumak, geroosterde komijnzaadjes, verse koriander en de achtergehouden kikkererwten. Dan maak je 4 el olijfolie heet boven een gasvlam in een diepe soeplepel. Voeg de gehakte knoflook en de geroosterde paprikapoeder even toe en begiet de hummus met dit mengsel.
Bestrooi nogmaals met sumak en wat tahin.
Eet smakelijk!

*tahin of tahini is een saus gemaakt van gemalen sesamzaad, te koop bij de Turkse kruidenier of de natuurwinkel.

*sumak: is een wat zurig poeder gemaakt van de besjes van de sumakstruik. Je kunt het evt. vervangen door citroensap. Basisingrediënt van za’atar.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...