dinsdag 22 december 2009

speculaasmannetjesKerst en koekjes.
Een vriendin van me bakte, naar IJslandse traditie, kilo’s koekjes voor de kerst, ook al was haar familie in Nederland een heel stuk kleiner. Ze begon ook meestal wat te laat met voorbereiden, wat ze vast niet van haar oma had, dus bakten we tot diep in de nacht de verplichte hoeveelheid koekjes, die nog weken daarna werden gegeten tot we er ziek van werden.
Ik hou ook van koekjes bakken en moet altijd opletten dat ik niet teveel verschillende bak, want mijn puberzoon is niet dol op glutenvrije koekjes, gelukkig mijn lief wel. Hem bevalt juist het droge, soms wat harde van glutenvrije koekjes.

Voor de kerst: speculaasmannetjes
125 g boter op kamertemperatuur
100 g agavesiroop of lichtbruine basterdsuiker
½ tl zout
2-2 ½ tl speculaaskruiden
225 g meel (ik gebruikte Schär brot-mix), gezeefd
1 el bakpoeder
1 biologisch ei, losgeklopt

Maak eerst het deeg:
Klop met een mixer de boter met de agavesiroop, het zout en de speculaaskruiden enkele minuten. Klop dan het ei mee. Spatel vervolgens het meel en het bakpoeder door het botermengsel en kneed snel door elkaar met koele handen. Voeg, als het teveel plakt, nog een el meel toe. Pak het deeg in vershoudfolie en laat het minimaal 4 uur in de koelkast rusten. Om de smaak van de kruiden goed in te laten trekken, kun je het deeg een etmaal in de koelkast leggen.
Maak dan de koekjes:
Haal het deeg 20 minuten voor je gaat bakken uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180˚ C.
Rol het deeg dan uit tot een plak van ¾ cm dik en steek met een vorm mannetjes (vrouwtjes mag ook) uit. Leg ze op een bakmat of een stuk bakpapier, het worden er ongeveer 15.
Versier ze evt. met amandelen en voor een glanzend effect kun je de bovenkant met ei bestrijken.
Bak de mannetjes in 15-20 minuten goudbruin en laat ze afkoelen zodat ze stevig kunnen worden. Bewaar ze in een koektrommel.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...