woensdag 23 december 2009

Topinamboursoep


Topinambour of aardpeer wordt ook wel Jerusalemartisjok genoemd( waarschijnlijk een verbastering van het Italiaanse girasole articiocco).
Onooglijk om te zien, maar bijzonder en zacht van smaak. Niet ieders spijsvertering kan er tegen, in sommige gevallen “they are provokers of wind in some insides” volgens Jane Grigson in haar onvolprezen Vegetable Book. Aan de andere kant is wetenschappelijk bewezen dat de aardpeer bijzonder voedzaam en lichtverteerbaar is en zelfs een helende werking heeft. De topinambour bevat nl. inuline: een suiker dat na vertering niet in glucose wordt omgezet, dus goed is voor o.a. diabetici, maar wordt verteerd tot voor de dikke darm nuttige zuren, die de darmflora gunstig beïnvloeden en daarom mijns inziens goed voor mensen met een glutenvrij dieet.
Oorspronkelijk komt dit familielid van de zonnebloem (Helianthus Tuberosis) uit Noord-Amerika en is in het begin van de 17e eeuw naar Europa gekomen. In de zomer groeien de knollen uit tot 2-3 m. hoge planten met een kleine bloem die meedraaien met de zon. In de herfst kun je de aardperen oogsten. Ze worden ook wel tuinmansverdriet genoemd naar de neiging om zich door je hele tuin te vermenigvuldigen.


Ik maak een simpel, doch voedzaam soepje van mijn aardpeertjes.

Topinamboursoep

1 pond aardperen, geschild en in blokjes
1 aardappel, geschild en in blokjes
1 ui, gehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
1 worteltje, in blokjes
1 stengel bleekselderij (of een stukje venkelknol)
1 tl tijmblaadjes
1 klein stukje gemberwortel ongeschild
2 el olijfolie
1 l groentebouillon
evt. zure room
ribbelchips bestrooid met gerookte paprikapoeder, ter garnering

Verwarm de olie in een soeppan en bak hierin de ui, knoflook, wortel en bleekselderij heel zachtjes tot ze glazig zijn. Voeg dan de aardperen, de aardappel, de gemberwortel toe en de tijmblaadjes. Giet de bouillon in de pan en kook in 20 minuten gaar. Haal het stukje gemberwortel uit de soep en pureer de soep en voeg evt. de room toe en garneer met een mooigevormde ribbelchip.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...