maandag 21 december 2009

Polenta met boerenkool- witte bonensaus

















Het is er nu echt tijd voor: boerenkool, erwtensoep, spruitjes, zuurkool en ik hou ervan. Vandaag even wat anders met de boerenkool: ik eet het met gebakken polenta, lekker glutenvrij en lichtverteerbaar, dus ondanks de bonen en de kool niet te zwaar op de maag liggend, maar wel verwarmend en vullend.

Nodig voor 3 pers:

500 g boerenkool,
1 ui, gehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
1 rode paprika
2 tomaten, in stukjes, of ½ blik gepelde tomaten
1 pot witte bonen
flinke hand peterselie, fijngehakt
peper en zout
polenta, gekookt en afgekoeld op een schaal, in stukken gesneden

Ris de boerenkool van de harde nerven en was grondig, snijd evt. wat fijner.
Rooster de rode paprika op de gasvlam zachtjes rondom zwart en doe hem in een stevige plastic zak. Na 10 minuten kun je de paprika van vel en zaad ontdoen en in stukken snijden.

Bak de ui en knoflook in wat olijfolie zachtjes en voeg dan de gewassen en van harde stukken ontdane boerenkool toe met aanhangend water. Doe een deksel op de pan en laat 20 minuten zachtjes stoven. Voeg eventueel wat water toe als het te droog wordt.
Voeg dan de tomaten, witte bonen en paprikastukjes toe en stoof nog 5 minuten.
Voeg als laatste de peterselie toe en breng op smaak met flink wat versgemalen zwarte peper en misschien wat zout.


Snijd de polenta in vierkanten en bak onder de grill of op de grillpan goudbruin en gloeiend heet.

Leg op elk bord 2-3 stukjes polenta en schep de saus erop. Lekker met wat parmezaan erover geschaafd.

Je kunt er in plaats van de polenta ook gekookte aardappels bij serveren.

Binnenkort zal ik wat uitgebreider terugkomen op polenta en een recept met geroosterde groentes geven.

Geen opmerkingen: