donderdag 3 december 2009

tomatenchutney


350 g tomaten
1 el zonnebloemolie
1 el verse gember, fijngesneden
1 rode peper, zonder zaad en fijngesneden
2 kruidnagels
2 laurierblaadjes
1 kaneelstokje, 3 cm
½ tl komijnzaad
1 mespuntje asafoetida*
1 el palmsuiker of bruine suiker
1 tl zout

Kruis de tomaten in met een scherp mes en blancheer ze. Pel en pureer ze.
Verhit de olie en bak op middelhoog vuur de gember met de 5 daarop volgende specerijen. 1 minuut, terwijl je roert. Voeg dan de asafoetida toe en de tomaten. Roer alles goed door elkaar, doe een deksel op de pan en laat ongeveer 25 minuten zachtjes koken. Roer af en toe.
Roer dan de suiker erdoorheen en kook zonder deksel tot de chutney indikt tot een dikke saus. Verwijder de kruidnagels, kaneelstokje en de laurierblaadjes, proef en voeg zout naar smaak toe. Serveer op kamertemperatuur bij curry of als dip bij hartige snacks.

*asafoetida: ook wel hing genoemd of duivelsdrek. Het ruikt dan ook zeer onaangenaam. Zodra je het in olie even bakt komt er een zeer aromatische, prettiger geur vanaf. Wordt vooral in de Vedische keuken gebruikt in plaats van ui en knoflook (1 tl asafoetida = 1 el ui en knoflook).
Asafoetida wordt gemaakt van de hars uit de wortels en stengels van een plant die voorkomt in Afghanistan en Iran. Te verkrijgen in elke toko.

Geen opmerkingen: