donderdag 31 december 2009
Lasagna met geroosterde groenten
Geen glutenvrije oliebollen dit jaar, ik heb geen zin om ze te bakken. En trouwens, na 2 oliebollen heb ik altijd wel genoeg en dat geldt ook voor mijn puber en lief, dus besteed ik mijn tijd liever aan een ander, ook bewerkelijk, gerecht:
Lasagna, erg lekker maar wel wat werk. Wat fijn is, is dat je het gerecht kunt voorbereiden in etappes en zelfs al een dag van tevoren kan klaarmaken en op de dag zelf hoef je de schaal alleen maar in de oven te zetten. Ideaal voor feestjes en op avonden als deze.
Ik maak eerst de tomatensaus en rooster de groentes. Later kook ik de glutenvrije lasagne voor en stel ik het gerecht samen, dek het af en zet het op tijd in de oven. Een grote favoriet van mijn puberzoon en zijn vrienden, dus maak ik extra veel. Mocht er nog een stukje overblijven dan vries ik die in voor mezelf, maar ik vrees van niet!
Voor de tomatensaus:
1 grote ui, fijngehakt
2 tenen knoflook, zeer fijngehakt
2 blikjes gepelde tomaten, in stukjes
10 basilicumblaadjes, gescheurd
peper, zout
olijfolie
Verwarm de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de ui 5 minuten, voeg dan de knoflook toe en bak even mee. Voeg dan de tomaten uit blik toe en breng aan de kook. Laat een minuut of 20-30 zachtjes pruttelen en voeg de laatste 10 minuten de basilicumblaadjes toe en peper en zout naar smaak.
Ondertussen rooster je de groentes:
1 courgette, in plakken
1 aubergine, in plakken
1-2 rode paprika
olijfolie
Rooster de courgette- en de aubergineplakken op een grillpan met een weinig olijfolie tot ze goed bruin en bijna gaar zijn. Laat afkoelen op een bord.
De paprika rooster je op de gasvlam rondom helemaal zwart, laat afkoelen in een stevige plastic zak, ontvel de paprika en haal de zaadjes eruit. Snijd in flinke stukken.
Verder nodig:
6-9 lasagnevellen, ik gebruik bruine rijst vellen van Rizopia. Kook ze 3 minuten voor en laat ze afkoelen op een schone theedoek.
1 bol mozzarella
100 g pittige kaas
basilicumblaadjes
olijfolie
evt. olijven
Zet de oven vast aan op 200˚ C.
Giet 2 eetlepels olijfolie in een ovenvaste schaal en schep een heel dun laagje tomatensaus op de bodem. Leg hierop 3 vellen lasagne en bedek met de geroosterde groenten en de helft van de basilicumblaadjes. Druk goed aan. Leg hierop 3 vellen lasagne en bedek met tomatensaus, mozzarella en de helft van de pittige kaas. Bestrooi met versgemalen peper. Leg de laatste vellen lasagne hierop en bedek met de overgebleven tomatensaus, de kaas en wat olijven en basilicum. Nog wat olijfolie erover en hup in de oven. Bak de lasagne 45 minuten en kijk of het gerecht bruin is en lekker bubbelt. Is dit het geval, dan is de lasagna klaar, laat de schaal anders nog even langer in de oven staan.
Laat de lasagna even rusten voordat je hem aansnijdt.
Lekker met een frisse salade! En een goede bodem voor oudejaarsnacht!
Proost en een gezond glutenvrij 2010 toegewenst!!
woensdag 30 december 2009
Soep met spruitjes
Pannenkoeken en soep, zoals ik gisteren al schreef. Vandaag de soep.
Dit is wederom een heerlijk winters gerecht met Hollandse ingrediënten in een Italiaans aandoend gerecht. Geen idee waarom, maar het gebeurde vanzelf. Waar heb ik zin in, wat heb ik in huis?
Witte bonensoep met spruitjes voor 4 pers.
1 ui, middel, fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
2 wortels, in blokjes
peterseliesteeltjes, gehakt, als je hebt
1 blik tomaatstukjes
1 pot witte bonen
20 grote spruiten, gehalveerd
tijm
oregano
1 laurierblad
1 l groentebouillon, van blokje
olijfolie
3 handjes glutenvrije pasta
Fruit de ui, knoflook en wortel zachtjes in wat olijfolie in een soeppan.
Voeg dan de peterselie, tomaatstukjes en kruiden toe en de groentebouillon. Laat 5 minuten koken en voeg dan de spruiten toe en de witte bonen. Laat nog eens 5 minuten koken en voeg dan de pasta toe tot deze gaar is.
Lekker snel en lekker lekker!
Enjoy.
dinsdag 29 december 2009
pannenkoeken - plat brood 6 (GF- DF-SF)
Pannenkoeken, altijd lekker, maar ik kan geen dag zonder groenten. Dus maak ik altijd een lekker soepje erbij en, al vanaf de kleutertijd van mijn zoon, verwerk ik wat groente in de pannenkoeken. Ik rasp een wortel fijn en snijd een handvol platte peterselie zeer fijn en roer dit door het beslag. Lekker en gezond. en de pannenkoeken zien er ook nog eens vrolijk uit!
Beleg ze met wat je wilt: kaas, jam, zure room en zalm,appel, dadelstroop, broccoli met tomatensaus of puur natuur.
Ook erg lekker voor onderweg.
Al in de tijd dat ik nog gluten mocht eten maakte ik pannenkoeken met boekweitmeel, meestal gecombineerd met andere meelsoorten, geïnspireerd op de Normandische galettes.Ik had nog een pak glutenvrije boekweitpannenkoekenmix staan en deze vielen me niet tegen, ze waren zelfs erg lekker:
maandag 28 december 2009
Ready for bake-off!
Na alle kerstdagen ga ik vanavond even makkelijk doen. Even aarden en dat doe ik met een aardappelovenschotel; erbij eet ik knolselderijsalade met yoghurtdressing, walnoten en appel. Fris en fruitig.
Ik ben nog aan het twijfelen of ik oliebollen ga bakken komende donderdag. U merkt het wel!
Aardappelen uit de oven
Voor 2 personen:
6 middelgrote aardappelen (of zoveel als je wilt)
1 grote teen knoflook
olijfolie
zout en peper
verse rozemarijn
Verwarm de oven voor op 200-220˚C.
Schil de aardappelen en snijd ze in grote brokken.
Meng ze in een ovenvaste schaal met peper en zout en ruim olijfolie. Snijd de knoflookteen in plakjes en verdeel over de aardappelen. Bestrooi met rozemarijn.
Zet ongeveer 45 – 60 minuten in de oven en schep af en toe om, zodat ze gelijkmatig bruinen en garen.
Ik ben nog aan het twijfelen of ik oliebollen ga bakken komende donderdag. U merkt het wel!
Aardappelen uit de oven
Voor 2 personen:
6 middelgrote aardappelen (of zoveel als je wilt)
1 grote teen knoflook
olijfolie
zout en peper
verse rozemarijn
Verwarm de oven voor op 200-220˚C.
Schil de aardappelen en snijd ze in grote brokken.
Meng ze in een ovenvaste schaal met peper en zout en ruim olijfolie. Snijd de knoflookteen in plakjes en verdeel over de aardappelen. Bestrooi met rozemarijn.
Zet ongeveer 45 – 60 minuten in de oven en schep af en toe om, zodat ze gelijkmatig bruinen en garen.
woensdag 23 december 2009
Topinamboursoep
Topinambour of aardpeer wordt ook wel Jerusalemartisjok genoemd( waarschijnlijk een verbastering van het Italiaanse girasole articiocco).
Onooglijk om te zien, maar bijzonder en zacht van smaak. Niet ieders spijsvertering kan er tegen, in sommige gevallen “they are provokers of wind in some insides” volgens Jane Grigson in haar onvolprezen Vegetable Book. Aan de andere kant is wetenschappelijk bewezen dat de aardpeer bijzonder voedzaam en lichtverteerbaar is en zelfs een helende werking heeft. De topinambour bevat nl. inuline: een suiker dat na vertering niet in glucose wordt omgezet, dus goed is voor o.a. diabetici, maar wordt verteerd tot voor de dikke darm nuttige zuren, die de darmflora gunstig beïnvloeden en daarom mijns inziens goed voor mensen met een glutenvrij dieet.
Oorspronkelijk komt dit familielid van de zonnebloem (Helianthus Tuberosis) uit Noord-Amerika en is in het begin van de 17e eeuw naar Europa gekomen. In de zomer groeien de knollen uit tot 2-3 m. hoge planten met een kleine bloem die meedraaien met de zon. In de herfst kun je de aardperen oogsten. Ze worden ook wel tuinmansverdriet genoemd naar de neiging om zich door je hele tuin te vermenigvuldigen.
Ik maak een simpel, doch voedzaam soepje van mijn aardpeertjes.
Topinamboursoep
1 pond aardperen, geschild en in blokjes
1 aardappel, geschild en in blokjes
1 ui, gehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
1 worteltje, in blokjes
1 stengel bleekselderij (of een stukje venkelknol)
1 tl tijmblaadjes
1 klein stukje gemberwortel ongeschild
2 el olijfolie
1 l groentebouillon
evt. zure room
ribbelchips bestrooid met gerookte paprikapoeder, ter garnering
Verwarm de olie in een soeppan en bak hierin de ui, knoflook, wortel en bleekselderij heel zachtjes tot ze glazig zijn. Voeg dan de aardperen, de aardappel, de gemberwortel toe en de tijmblaadjes. Giet de bouillon in de pan en kook in 20 minuten gaar. Haal het stukje gemberwortel uit de soep en pureer de soep en voeg evt. de room toe en garneer met een mooigevormde ribbelchip.
dinsdag 22 december 2009
speculaasmannetjes
Kerst en koekjes.
Een vriendin van me bakte, naar IJslandse traditie, kilo’s koekjes voor de kerst, ook al was haar familie in Nederland een heel stuk kleiner. Ze begon ook meestal wat te laat met voorbereiden, wat ze vast niet van haar oma had, dus bakten we tot diep in de nacht de verplichte hoeveelheid koekjes, die nog weken daarna werden gegeten tot we er ziek van werden.
Ik hou ook van koekjes bakken en moet altijd opletten dat ik niet teveel verschillende bak, want mijn puberzoon is niet dol op glutenvrije koekjes, gelukkig mijn lief wel. Hem bevalt juist het droge, soms wat harde van glutenvrije koekjes.
Voor de kerst: speculaasmannetjes
125 g boter op kamertemperatuur
100 g agavesiroop of lichtbruine basterdsuiker
½ tl zout
2-2 ½ tl speculaaskruiden
225 g meel (ik gebruikte Schär brot-mix), gezeefd
1 el bakpoeder
1 biologisch ei, losgeklopt
Maak eerst het deeg:
Klop met een mixer de boter met de agavesiroop, het zout en de speculaaskruiden enkele minuten. Klop dan het ei mee. Spatel vervolgens het meel en het bakpoeder door het botermengsel en kneed snel door elkaar met koele handen. Voeg, als het teveel plakt, nog een el meel toe. Pak het deeg in vershoudfolie en laat het minimaal 4 uur in de koelkast rusten. Om de smaak van de kruiden goed in te laten trekken, kun je het deeg een etmaal in de koelkast leggen.
Maak dan de koekjes:
Haal het deeg 20 minuten voor je gaat bakken uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180˚ C.
Rol het deeg dan uit tot een plak van ¾ cm dik en steek met een vorm mannetjes (vrouwtjes mag ook) uit. Leg ze op een bakmat of een stuk bakpapier, het worden er ongeveer 15.
Versier ze evt. met amandelen en voor een glanzend effect kun je de bovenkant met ei bestrijken.
Bak de mannetjes in 15-20 minuten goudbruin en laat ze afkoelen zodat ze stevig kunnen worden. Bewaar ze in een koektrommel.
maandag 21 december 2009
Polenta met boerenkool- witte bonensaus
Het is er nu echt tijd voor: boerenkool, erwtensoep, spruitjes, zuurkool en ik hou ervan. Vandaag even wat anders met de boerenkool: ik eet het met gebakken polenta, lekker glutenvrij en lichtverteerbaar, dus ondanks de bonen en de kool niet te zwaar op de maag liggend, maar wel verwarmend en vullend.
Nodig voor 3 pers:
500 g boerenkool,
1 ui, gehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
1 rode paprika
2 tomaten, in stukjes, of ½ blik gepelde tomaten
1 pot witte bonen
flinke hand peterselie, fijngehakt
peper en zout
polenta, gekookt en afgekoeld op een schaal, in stukken gesneden
Ris de boerenkool van de harde nerven en was grondig, snijd evt. wat fijner.
Rooster de rode paprika op de gasvlam zachtjes rondom zwart en doe hem in een stevige plastic zak. Na 10 minuten kun je de paprika van vel en zaad ontdoen en in stukken snijden.
Bak de ui en knoflook in wat olijfolie zachtjes en voeg dan de gewassen en van harde stukken ontdane boerenkool toe met aanhangend water. Doe een deksel op de pan en laat 20 minuten zachtjes stoven. Voeg eventueel wat water toe als het te droog wordt.
Voeg dan de tomaten, witte bonen en paprikastukjes toe en stoof nog 5 minuten.
Voeg als laatste de peterselie toe en breng op smaak met flink wat versgemalen zwarte peper en misschien wat zout.
Snijd de polenta in vierkanten en bak onder de grill of op de grillpan goudbruin en gloeiend heet.
Leg op elk bord 2-3 stukjes polenta en schep de saus erop. Lekker met wat parmezaan erover geschaafd.
Je kunt er in plaats van de polenta ook gekookte aardappels bij serveren.
Binnenkort zal ik wat uitgebreider terugkomen op polenta en een recept met geroosterde groentes geven.
Labels:
boerenkool,
Hollands,
Italiaans,
paprika,
polenta,
tomaat,
vegan,
witte bonen
zondag 20 december 2009
Gâteau de pommes au yaourt - feesteten 6
Als besluit van deze week feesteten een heerlijke glutenvrije appelyoghurtcake, want geen feest zonder taart!
Na vele pogingen ben ik eindelijk tevreden over deze versie van een glutenvrije appelcake.
Hij is gemaakt met amandelmeel, wat prima combineert met appel. De yoghurt maakt het lekker smeuïg. Ik heb ook een schepje kaneel toegevoegd; je kunt natuurlijk ook wat geraspte citroenschil of een scheutje rum en wat noten toevoegen.
Het is een vrij compacte cake, niet super luchtig, volgens mij dat wat de Engelsen dense noemen.
Gâteau de pommes au yaourt
2 grote biologische eieren
250 ml yoghurt
80 g rietsuiker
125 ml zonnebloemolie
220 g amandelmeel
1 el bakpoeder
1 goudreinet, geraspt
Springvorm, 18 cmØ
Verwarm de oven voor op 180˚ C.
Bekleed de springvorm met bakpapier en vet licht in.
Meng het amandelmeel en bakpoeder goed door elkaar.
Mix in een andere kom de eieren, yoghurt, suiker en olie een aantal minuten en voeg de droge ingrediënten toe en roer door elkaar. Schil de appel, haal het klokhuis eruit en rasp grof boven de kom en meng alles goed. Stort het deeg in de bekleedde bakvorm en bak de appel-yoghurtcake in 60-75 minuten gaar en goudbruin in het midden van de oven.
Steek een satéprikker in het midden en kijk of hij er schoon uitkomt. Zo ja, dan is de cake gaar. Zo nee, laat hem dan nog even garen tot de prikker er schoon uitkomt. Als je bang bent dat de cake te bruin wordt, dek hem dan af met aluminiumfolie.
Laat goed afkoelen en bestrooi met poedersuiker. Kopje thee erbij…!!
Na vele pogingen ben ik eindelijk tevreden over deze versie van een glutenvrije appelcake.
Hij is gemaakt met amandelmeel, wat prima combineert met appel. De yoghurt maakt het lekker smeuïg. Ik heb ook een schepje kaneel toegevoegd; je kunt natuurlijk ook wat geraspte citroenschil of een scheutje rum en wat noten toevoegen.
Het is een vrij compacte cake, niet super luchtig, volgens mij dat wat de Engelsen dense noemen.
Gâteau de pommes au yaourt
2 grote biologische eieren
250 ml yoghurt
80 g rietsuiker
125 ml zonnebloemolie
220 g amandelmeel
1 el bakpoeder
1 goudreinet, geraspt
Springvorm, 18 cmØ
Verwarm de oven voor op 180˚ C.
Bekleed de springvorm met bakpapier en vet licht in.
Meng het amandelmeel en bakpoeder goed door elkaar.
Mix in een andere kom de eieren, yoghurt, suiker en olie een aantal minuten en voeg de droge ingrediënten toe en roer door elkaar. Schil de appel, haal het klokhuis eruit en rasp grof boven de kom en meng alles goed. Stort het deeg in de bekleedde bakvorm en bak de appel-yoghurtcake in 60-75 minuten gaar en goudbruin in het midden van de oven.
Steek een satéprikker in het midden en kijk of hij er schoon uitkomt. Zo ja, dan is de cake gaar. Zo nee, laat hem dan nog even garen tot de prikker er schoon uitkomt. Als je bang bent dat de cake te bruin wordt, dek hem dan af met aluminiumfolie.
Laat goed afkoelen en bestrooi met poedersuiker. Kopje thee erbij…!!
Labels:
amandelmeel,
appel,
ei,
gebak en koekjes,
yoghurt
vrijdag 18 december 2009
tonijnpaté - feesteten 5
Vandaag een lekkere pâté di tonno.
Het oorspronkelijke recept komt uit het prachtige kookboek van Manuela Darling-Gansser: Onder de Olijfboom.
De Olorososherry maakt het spannend en vol van smaak.
Je kunt hem al een dag van tevoren maken.
Heerlijk met een glutenvrij stukje stokbrood of cracker.
Pâté di Tonno
150 g boter
1 grote ui, gehakt
1 sjalotje, gehakt
400 g tonijn in olie
1 laurierblad
2 blaadjes salie of 1tl gedroogde
10 gezouten ansjovis, uit glas
100 ml Olorososherry
versgemalen zwarte peper
Verhit 50 g boter zacht en laat de ui en sjalot zacht en glazig worden. Dit duurt zeker 10 minuten. Voeg dan de kruiden en de ansjovis toe en na enkele minuten de Olorososherry en laat hem zachtjes verdampen en inkoken tot een dikke saus.
Voeg dan de rest van de boter in klontjes toe en laat langzaam smelten.
Verwijder het laurierblad en doe het botermengsel samen met de uitgelekte tonijn in een keukenmachine. Meng alles zeer goed (ongeveer 5 minuten).
Breng op smaak met versgemalen zwarte peper.
Schep de paté in een mooie kom, dek af en laat opstijven in de koelkast.
Labels:
ansjovis,
bijgerecht,
Italiaans,
tonijn,
vis
donderdag 17 december 2009
Caponata - feesteten 4
Ook heerlijk en van te voren te maken zijn geroosterde auberginestukjes met cherrytomaatjes. Het is geen “originele” caponata, want het mist het caponata-element bij uitstek: bleekselderij.
Als de aubergine zo gaar is dat ze smelt in je mond, dan is het gerecht goed, ze mogen absoluut niet taai zijn, dus gebruik ruim olijfolie en een smakelijke!
Voor 4 personen als bijgerecht:
1 grote aubergine
10 cherrytomaatjes
2 el kalamata olijven
2-4 el olijfolie
Zout en versgemalen peper
Verhit de oven op 200˚ C.
Snijd de aubergine in stukken van 2-2 cm. Halveer de tomaatjes. Voeg ze samen in een vuurvaste schaal en meng alles goed met de olijven, de olijfolie, zout en peper.
Zet in de oven en bak goudbruin in ongeveer 45 minuten. Zoals ik al noemde proef of de aubergines zacht zijn, zo niet verlaag de oventemperatuur eventueel en laat nog even garen.
Erg lekker op kamertemperatuur!
Ik gebruikte 3 aubergines, dus voor een flink feest verdubbel of verdriedubbel je de hoeveelheden.
woensdag 16 december 2009
kweepeer-goudreinet chutney - feesteten 3
Nog meer feesteten!
Dit maal een recept met kweepeer, als bijgerecht bij kaas, vooral bij geitenkaas erg lekker. Het recept komt oorspronkelijk uit het blad Seasons, september 2009. Ik heb de hoeveelheid suiker vervangen door agavesiroop.
Voor een flinke pot heb je nodig:
1 kweepeer
100g agavesiroop
2 takjes rozemarijn, fijngehakt
zwarte peper
scheutje wijnazijn
1 goudrenet
2 el olijfolie
Schil de kweepeer, snijd het klokhuis eruit en snijd hem in partjes en dunne plakjes. Doe ze in een koekenpan of andere platte pan en voeg zoveel water toe dat de kweeperen net onderstaan.
Voeg de agavesiroop, azijn, veel versgemalen peper en de helft van de rozemarijn toe.
Kook de kweepeer ongeveer 30 minuten en let op dat het niet droogkookt, voeg dan wat water toe.
Schil de appel en snijd ook deze in partjes en dunne plakjes, kook ze 10 minuten mee tot ze gaar zijn en een beetje uit elkaar vallen. Laat afkoelen, prak grof.
Voeg olijfolie, de rest van de rozemarijn en evt. nog een eetlepel koud water toe.
Heerlijk met geitenkaas!
En zeker 10 dagen gekoeld houdbaar.
dinsdag 15 december 2009
hummus - feesteten 2
Hummus, spreek uit: goe-moes, is een fijn gerecht voor feesten en partijen. Je maakt het helemaal naar je eigen smaak, wat het moeilijk maakt om er een precies recept van te schrijven. Ik zal mijn best doen. Deze is extra uitgebreid met sumak, gerookte paprikapoeder en komijn.
feesthummus:
2 grote blikken kikkererwten ( voor het gemak, je kunt natuurlijk ook kikkererwten weken en koken!)
3 tenen knoflook, grof gehakt
zout
3-6 el tahin*
sap van 1 citroen
2-3 el sumak*
1-2 el komijnzaad, geroosterd
1 el gerookte paprikapoeder
verse koriander of peterselie
1 teen knoflook, fijngehakt
4 el olijfolie
Laat de kikkererwten uitlekken en houd 4-6 el apart voor de garnering.
Stamp de kikkererwten samen met de tenen knoflook en iets zout tot een puree; dit kan zowel in een vijzel als in de keukenmachine. Voeg steeds wat heet water toe om het dik vloeibaar te houden. Voeg dan de tahin toe en het citroensap. Voeg heet water toe als het nodig is. Begin met 3 el van ieder en meng en proef tot je denkt, mmmm zo is het goed.
Dit is je basishummus en klaar als je wilt. Garneer als volgt:
Stort de hummus op een mooie platte schaal en strijk de hummus uit vanuit het midden met de bolle kant van een lepel. Bestrooi rijkelijk met sumak, geroosterde komijnzaadjes, verse koriander en de achtergehouden kikkererwten. Dan maak je 4 el olijfolie heet boven een gasvlam in een diepe soeplepel. Voeg de gehakte knoflook en de geroosterde paprikapoeder even toe en begiet de hummus met dit mengsel.
Bestrooi nogmaals met sumak en wat tahin.
Eet smakelijk!
*tahin of tahini is een saus gemaakt van gemalen sesamzaad, te koop bij de Turkse kruidenier of de natuurwinkel.
*sumak: is een wat zurig poeder gemaakt van de besjes van de sumakstruik. Je kunt het evt. vervangen door citroensap. Basisingrediënt van za’atar.
feesthummus:
2 grote blikken kikkererwten ( voor het gemak, je kunt natuurlijk ook kikkererwten weken en koken!)
3 tenen knoflook, grof gehakt
zout
3-6 el tahin*
sap van 1 citroen
2-3 el sumak*
1-2 el komijnzaad, geroosterd
1 el gerookte paprikapoeder
verse koriander of peterselie
1 teen knoflook, fijngehakt
4 el olijfolie
Laat de kikkererwten uitlekken en houd 4-6 el apart voor de garnering.
Stamp de kikkererwten samen met de tenen knoflook en iets zout tot een puree; dit kan zowel in een vijzel als in de keukenmachine. Voeg steeds wat heet water toe om het dik vloeibaar te houden. Voeg dan de tahin toe en het citroensap. Voeg heet water toe als het nodig is. Begin met 3 el van ieder en meng en proef tot je denkt, mmmm zo is het goed.
Dit is je basishummus en klaar als je wilt. Garneer als volgt:
Stort de hummus op een mooie platte schaal en strijk de hummus uit vanuit het midden met de bolle kant van een lepel. Bestrooi rijkelijk met sumak, geroosterde komijnzaadjes, verse koriander en de achtergehouden kikkererwten. Dan maak je 4 el olijfolie heet boven een gasvlam in een diepe soeplepel. Voeg de gehakte knoflook en de geroosterde paprikapoeder even toe en begiet de hummus met dit mengsel.
Bestrooi nogmaals met sumak en wat tahin.
Eet smakelijk!
*tahin of tahini is een saus gemaakt van gemalen sesamzaad, te koop bij de Turkse kruidenier of de natuurwinkel.
*sumak: is een wat zurig poeder gemaakt van de besjes van de sumakstruik. Je kunt het evt. vervangen door citroensap. Basisingrediënt van za’atar.
maandag 14 december 2009
geroosterde pompoen - feesteten 1
Ik maak vaak geroosterde pompoen, meestal in dunne plakken, maar deze keer voeg ik een hele citroen toe, volgens mij heb ik dat eens gelezen in een blad en het lijkt me erg lekker.
Voor 4-6 pers. als bijgerecht of als onderdeel van een buffet voor 12-15 pers.:
1 mooie pompoen, ± 1,3 kg
1 rode ui, in partjes
1 bol knoflook, niet geschild, losse tenen
1 citroen, biologisch
rozemarijn, 2-3 takjes
3-6 el olijfolie
peper en zout
Verwarm de oven voor op 220˚ C.
Halveer de pompoen, schep de pitten en het vruchtvlees eruit, snijd hem in repen, schil en snijd deze weer in brokken van 2-2 cm.
Snijd de citroen in 4-en en daarna in partjes.
Doe alle groentes in een ruime ovenschaal, die je bekleed met bakpapier en meng goed met de olijfolie, rozemarijn, zout en peper.
Zet de schaal in de oven en laat ongeveer 20 minuten bakken voordat je alles voorzichtig omschept, dan bak je nog eens 15-20 minuten tot alles er goudbruin uitziet en de pompoen gaar is.
Dit gerecht is zowel warm als op kamertemperatuur erg lekker. Dus ideaal om van tevoren te maken.
Labels:
bijgerecht,
feesteten,
oven,
pompoen,
vegan
reacties!
Heeft U nog vragen of suggesties, klik dan vooral op de reactiebutton hier rechts en laat het me weten!!
feesteten
December, de maand van de vele feestjes, Sinterklaas, Kerst, Oud en Nieuw en allerlei verjaardagen. En ook de maand van het feesteten.
Vorig weekend vierden we Sinterklaas en afgelopen weekend het 14-jarig bestaan van mijn puber en ik heb het geluk dat zelfs de puber bijna alles wat ik maak lekker vindt. Ook al gaat zijn voorkeur tegenwoordig toch wel vaak uit naar de 3 P's: pizza, patat en pannenkoeken, maar dit terzijde.
Ik heb een ongelooflijk lekker, al zeg ik het zelf, glutenvrij buffet gemaakt en deze week zal ik een aantal recepten met jullie delen.
Ik had voor het eerst besloten alles glutenvrij te houden, dus ook het brood en de crackers. Dat kost wel wat meer, maar door het maken van (vooral)winterse, volle gerechten hebben mensen geen bergen brood nodig om de "honger" te stillen. En voor mij is het heel relaxed, want ik hoef niet op te letten of er ergens kruimels invallen.
Lekker glutenvrij eten, voor mij, maar ook voor niet-coeliaken!
En, zoals Antonio Carluccio zegt, koken is "an act of love". Dat klopt, voor mij althans. Ik bedenk eerst wat ik ga maken, de kleuren die ik op tafel wil hebben, de smaken, dan ga ik rekening houden met de verschillende mensen die komen: oma T. geen vis, A. geen kaas, E. geen pistachenoten of cashews enzovoort. Dan de boodschappen, ik doe ze overal in de stad: bij de natuurwinkel koop ik glutenvrij stokbrood en grissini,kaasjes, uien en citroenen, goudreinetten komen van onbespoten boomgaarden uit de Vijfherenlanden, speciaal door opa geplukt. Bij mijn Marokkaan koop ik de lekkerste olijven, verse koriander, kweeperen en kleine aardappeltjes en op de markt koop ik bij een Turkse meneer prachtige aubergines, paprika's en "gewoon" bij Bas hebben ze eko pompoenen, eko knoflook en andere basisingrediënten.
Zo ben ik dan een dag of 3 bezig met plannen en voorbereiden tot de eigenlijke liefdesdaad: koken in mijn piepkleine keukentje, met liefde en veel plezier.
Dat scheelt en dat proef je!!
En dat zie je:
Vorig weekend vierden we Sinterklaas en afgelopen weekend het 14-jarig bestaan van mijn puber en ik heb het geluk dat zelfs de puber bijna alles wat ik maak lekker vindt. Ook al gaat zijn voorkeur tegenwoordig toch wel vaak uit naar de 3 P's: pizza, patat en pannenkoeken, maar dit terzijde.
Ik heb een ongelooflijk lekker, al zeg ik het zelf, glutenvrij buffet gemaakt en deze week zal ik een aantal recepten met jullie delen.
Ik had voor het eerst besloten alles glutenvrij te houden, dus ook het brood en de crackers. Dat kost wel wat meer, maar door het maken van (vooral)winterse, volle gerechten hebben mensen geen bergen brood nodig om de "honger" te stillen. En voor mij is het heel relaxed, want ik hoef niet op te letten of er ergens kruimels invallen.
Lekker glutenvrij eten, voor mij, maar ook voor niet-coeliaken!
En, zoals Antonio Carluccio zegt, koken is "an act of love". Dat klopt, voor mij althans. Ik bedenk eerst wat ik ga maken, de kleuren die ik op tafel wil hebben, de smaken, dan ga ik rekening houden met de verschillende mensen die komen: oma T. geen vis, A. geen kaas, E. geen pistachenoten of cashews enzovoort. Dan de boodschappen, ik doe ze overal in de stad: bij de natuurwinkel koop ik glutenvrij stokbrood en grissini,kaasjes, uien en citroenen, goudreinetten komen van onbespoten boomgaarden uit de Vijfherenlanden, speciaal door opa geplukt. Bij mijn Marokkaan koop ik de lekkerste olijven, verse koriander, kweeperen en kleine aardappeltjes en op de markt koop ik bij een Turkse meneer prachtige aubergines, paprika's en "gewoon" bij Bas hebben ze eko pompoenen, eko knoflook en andere basisingrediënten.
Zo ben ik dan een dag of 3 bezig met plannen en voorbereiden tot de eigenlijke liefdesdaad: koken in mijn piepkleine keukentje, met liefde en veel plezier.
Dat scheelt en dat proef je!!
En dat zie je:
vrijdag 11 december 2009
salsa al pomodoro
Vanaf nu kun je geen smoes meer gebruiken om een pot tomatensaus te kopen. Deze basistomatensaus is zó lekker, gemakkelijk en snel dat je in een half uurtje klaar bent. Je kunt variëren met de toe te voegen kruiden, stoof bijv. een laurierblaadje mee of wat verse salie. Je kunt ook een Spaans pepertje fijngesneden toevoegen voor de liefhebber van pittig. De saus is lekker als basispastasaus, maar ook op de pizza of bij gestoomde groenten. Kortom een supersaus! En nog goedkoop ook.
Voor 2-3 personen:
1 ui, fijngehakt
1-2 tenen knoflook, fijngehakt
2 takjes basilicum
1 blik gepelde tomaten (400g)
zout, peper
olijfolie
Verwarm de olijfolie en bak de ui en knoflook zacht en glazig. Voeg de takjes basilicum toe en de tomaten uit blik. Voeg versgemalen peper en zout naar smaak toe en druk de tomaten met de bolle kant van een lepel stuk. Roer alles goed door, breng tot pruttelniveau en laat 20-30 minuten zachtjes inkoken. Klaar voor gebruik!
Voor 2-3 personen:
1 ui, fijngehakt
1-2 tenen knoflook, fijngehakt
2 takjes basilicum
1 blik gepelde tomaten (400g)
zout, peper
olijfolie
Verwarm de olijfolie en bak de ui en knoflook zacht en glazig. Voeg de takjes basilicum toe en de tomaten uit blik. Voeg versgemalen peper en zout naar smaak toe en druk de tomaten met de bolle kant van een lepel stuk. Roer alles goed door, breng tot pruttelniveau en laat 20-30 minuten zachtjes inkoken. Klaar voor gebruik!
donderdag 10 december 2009
pizza - plat brood 5(GF-DF-SF)
Ik ben bezig met het uitproberen van Provena glutenvrij havermeel. Haver is lekker van smaak en erg goed voor maag en darmen; het is een volwaardig produkt en rijk aan eiwitten en vitamine E. Het eten van haver zorgt voor een verlaging van het LDL-cholesterol. Vergeleken met andere glutenvrije melen is vooral de smaak erg goed.
Vandaag probeer ik een recept van hun site uit, met een kleine toevoeging: rijstmeel.
Voor 8 minipizza’s
3 dl havermeel
3 dl rijstmeel
1 tl zout
3 dl warm water
1 zakje droge gist
1 tl honing
2 el olijfolie
Los de gist op in het warme water met de honing en laat even staan tot de gist gaat werken.
Doe de melen en het zout in een grote kom, voeg het gistmengsel toe en kneed tot een soepel deeg. Laat even rusten. Rol uit tot een lange worst en snijd er 8 stukken van die je uitrolt tot kleine pizza’s. Beleg met wat tomatensaus en naar keuze mozzarella, basilicum, kappertjes, parmigiano, tonijn, stukjes tomaat, geroosterde aubergine, schijfjes rode ui, courgette etc.
Wat versgemalen peper erover en wat olijfolie en bak ze dan in een gloeiend hete oven ongeveer 10 minuten.
Ze zijn helemaal goedgekeurd door de proefpuber en erg lekker, ook de volgende dag nog!!
maandag 7 december 2009
tofusteaks
Veel mensen houden niet van tofu, maar ik vind de struktuur lekker: zacht en korrelig en je kunt het helemaal naar eigen smaak klaarmaken. Deze tofusteaks bijv. maak ik altijd anders. Soms bak ik ze puur en overgiet ik ze met tamari als ze klaar zijn of ik maak een coating van ei en sesamzaadjes en soms marineer ik ze van tevoren, zoals bij dit recept.
Nodig voor 2 personen:
1 blok tofu
tamari
bruschetta pomodoro (gedroogde Italiaanse kruidenmix)
rijstmeel
zonnebloemolie
Rol de tofu in een schone theedoek en zet een uur onder druk. Zet er bijv. een zware pan of plank op.
Snijd dan de tofu in plakken van ½ cm. Giet op een grote platte schaal een bodem tamari en leg hierin de plakken tofu. Laat 5 minuten staan en keer halverwege. Bestrooi een andere grote schaal met 2-3 el rijstmeel en 2-3 el bruschetta en meng goed.
Leg de plakken tofu in het kruiden-rijstmengsel en zorg dat beide kanten bedekt worden.
Verhit wat olie in een koekenpan en bak de tofusteaks op middelhoog vuur aan beide kanten tot ze goudbruin zijn. Dat duurt een minuut of 5.
Nodig voor 2 personen:
1 blok tofu
tamari
bruschetta pomodoro (gedroogde Italiaanse kruidenmix)
rijstmeel
zonnebloemolie
Rol de tofu in een schone theedoek en zet een uur onder druk. Zet er bijv. een zware pan of plank op.
Snijd dan de tofu in plakken van ½ cm. Giet op een grote platte schaal een bodem tamari en leg hierin de plakken tofu. Laat 5 minuten staan en keer halverwege. Bestrooi een andere grote schaal met 2-3 el rijstmeel en 2-3 el bruschetta en meng goed.
Leg de plakken tofu in het kruiden-rijstmengsel en zorg dat beide kanten bedekt worden.
Verhit wat olie in een koekenpan en bak de tofusteaks op middelhoog vuur aan beide kanten tot ze goudbruin zijn. Dat duurt een minuut of 5.
donderdag 3 december 2009
tomatenchutney
350 g tomaten
1 el zonnebloemolie
1 el verse gember, fijngesneden
1 rode peper, zonder zaad en fijngesneden
2 kruidnagels
2 laurierblaadjes
1 kaneelstokje, 3 cm
½ tl komijnzaad
1 mespuntje asafoetida*
1 el palmsuiker of bruine suiker
1 tl zout
Kruis de tomaten in met een scherp mes en blancheer ze. Pel en pureer ze.
Verhit de olie en bak op middelhoog vuur de gember met de 5 daarop volgende specerijen. 1 minuut, terwijl je roert. Voeg dan de asafoetida toe en de tomaten. Roer alles goed door elkaar, doe een deksel op de pan en laat ongeveer 25 minuten zachtjes koken. Roer af en toe.
Roer dan de suiker erdoorheen en kook zonder deksel tot de chutney indikt tot een dikke saus. Verwijder de kruidnagels, kaneelstokje en de laurierblaadjes, proef en voeg zout naar smaak toe. Serveer op kamertemperatuur bij curry of als dip bij hartige snacks.
*asafoetida: ook wel hing genoemd of duivelsdrek. Het ruikt dan ook zeer onaangenaam. Zodra je het in olie even bakt komt er een zeer aromatische, prettiger geur vanaf. Wordt vooral in de Vedische keuken gebruikt in plaats van ui en knoflook (1 tl asafoetida = 1 el ui en knoflook).
Asafoetida wordt gemaakt van de hars uit de wortels en stengels van een plant die voorkomt in Afghanistan en Iran. Te verkrijgen in elke toko.
woensdag 2 december 2009
curry met groenten en kokosmelk
Dit is een heerlijke, zacht-zoete curry uit Sri Lanka die je zo pittig kunt maken als je zelf wilt.
Ideaal om restjes groenten in te verwerken, al dan niet gekookt.
Alle groenten zijn geschikt voor dit gerecht, hou wel rekening met de gaartijd. Een aardappel doet er wat langer over dan een stukje rode paprika. De bedoeling is dat de groenten beetgaar zijn, liefst knapperig.
Elolu kiri hodhi (voor 4-6 pers)
3 koppen kokosmelk
1 ui, middelgroot, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijn gesneden
2 rode pepers, zonder zaad, fijngehakt
½ tl kurkuma
1 stuk pijpkaneel, 5 cm
4 citroenblaadjes of wat citroensap
1 ½ tl zout
750 g schoongemaakte en in stukken gesneden groenten (bijv. bloemkool, aardappel, courgette, doperwtjes, rode paprika)
verse koriander
Breng in een grote pan de kokosmelk aan de kook en voeg al roerende ui, knoflook, pepers, knoflook, kaneel, kurkuma en citroenblaadjes toe. Laat ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.
Voeg het zout toe en de groenten en laat koken totdat de groenten beetgaar zijn. Dus eerst de aardappelen, dan de bloemkool en dan de rest van de groenten.
Je kunt ook in de 10 minuten prutteltijd de aardappels in stukken voorkoken, zodat je alles ineen kunt toevoegen. Of als je restjes gekookte groenten hebt, voeg je deze de laatste 2 minuten toe.
Ik at er volkoren basmatirijst en tomatenchutney bij.
Abonneren op:
Posts (Atom)