donderdag 30 september 2010

























Ik ben erg blij en trots dat mijn blog wordt genoemd en besproken (met dank aan Marianne van der Zwaag) in het Glutenvrij Magazine van de NCV (voor de niet-coeliaken: Nederlandse Coeliakie Vereniging). Het is een superactieve patiëntenvereniging, met veel informatie en voordelen voor de leden. Ik wil dan ook iedereen met glutenintolerantie die geen lid is aanraden om lid te worden. Ze hebben ook een uitgebreide website die de moeite waard is.



zondag 26 september 2010

powerreep of powerbal

Het wordt snel kouder, dan heb ik ook meer energie nodig.
Ik koop wel eens glutenvrije mueslirepen, handig voor onderweg, maar vaak erg zoet, want volgestopt met suiker, honing, glucose-fructosestroop en dergelijke.
In India heb je sweetshops, daar maken ze de lekkerste zoete snacks, vaak met noten, fruit, melk, ghee: barfi, laddo, kulfi, kheer en nog veel meer exotische namen. Alles is superzoet.
Suiker werkt voor mij wel als een energiebron, maar een die heel snel zijn top bereikt en me daarna uitgeput achterlaat; dus ben ik voorzichtig met suiker.
Ik ben nu aan het experimenteren met fruit- en notenrepen. Deze, enigzins kleverige repen zijn lekker knapperig, bevatten geen suiker en zuivel en natuurlijk zijn ze glutenvrij!


powerreep (8 stuks of 24 balletjes)

27g amandelen, heel
27g ricecrispies (eko-bulk, zonder toevoegingen)
27g zonnepitten
85g amandelpasta
60g agavesiroop
60g rozijnen

Rooster de hele amandelen in een koekenpan met een dikke bodem een paar minuten.
Voeg dan de ricecripies toe en warm deze heel zachtjes mee. Ze worden toch altijd een beetje zacht en ik wil knapperige, brosse ricecrispies hebben.
Proef er af en toe eentje, dan weet je het.

Haal de pan van het vuur en de amandelen eruit.
Snijd deze in de lengte in mooie schilfers, hoeft niet zo dun.

Meng dan in een kom de amandelpasta met de agavesiroop goed door elkaar.
Voeg de rozijnen, zonnepitten, amandelschilfers en tot slot de ricecrispies toe en roer alles goed door elkaar.

Stort het mengsel in een vierkante kom die je bekleed met bakpapier met wat olie hebt ingevet, druk goed aan en dek af met huishoudfolie. Zet een paar uur in de koelkast.
Daarna kun je ze in stukken snijden met een scherp mes. Ze blijven ietsje kleverig!

Wat ook kan is van het mengsel balletjes vormen en die inde koelkast laten opstijven, evt. in een mooi papieren vormpje.

vrijdag 24 september 2010

druivenchutney

O. barst van de druiven. Hij geeft ze met kilo’s tegelijk weg en nog is het einde niet zicht.
Ze zijn mini, prachtig donkerpaars en superzoet.
Ik eet me ook te barsten en besluit van de rest iets lekkers te maken.
De zon in een potje, altijd lekker nu het wat killer wordt en weer eens tijd voor een goed glas wijn, een stukje pittige kaas en…chutney daarbij. Dat is zoo lekker!
Druivenchutney, van O. dus!

Druivenchutney (1 potje)

1 klein uitje of sjalotje, fijngesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 stukje gemberwortel, grootte van knoflookteen, fijngesneden
2 el olijfolie
600-700ml druiven, kleintjes heel laten, grote halveren
beetje chiliflakes, naar smaak
snufje zout, naar smaak
1 el dadelsiroop
1 el rijstazijn
(1 scheutje port of niet)

Fruit het uitje, de knoflook en de gember zachtjes in de olijfolie.
Na een minuut of 4 doe je de rest van de ingrediënten erbij en brengt alles aan de kook.
Laat net zo lang inkoken (zeker 30 minuten) tot je een dikke kleverige saus hebt: druivenchutney dus!

woensdag 22 september 2010

bananacake(let op!)

Er lagen weer eens 3 prachtige biologische bruingestippelde bananen op de fruitschaal.
Dit is trouwens een geweldige oefenzin voor zoonlief die aan het worstelen is met de Nederlandse grammatica. Wat lagen er op de fruitschaal? Onderwerp of lijdend voorwerp? Waar lagen ze en waarom zijn ze bruingestippeld??

Tja, ik weet eigenlijk niet waarom. Of toch wel. Normaliter eet L. iedere dag een banaan, maar vorige week door alle ziek-zwak-en-misselijk-dagen is dat er bij ingeschoten en werden er opeens druiven bij de vleet gegeten. Enne… teveel fruit, daar moet je bij mijn puber niet mee aankomen. Hij let er al niet zelf op, dus is het nog steeds mijn taak als zorgzame moeder om op de vitamientjes te letten.

Wat ik wel merk is dat hij veel minder snackt dan in de brugklas, toen werd er iedere dag wel even naar de grootgrutter om de hoek gelopen, al dan niet met vrienden.
Maar L. is wel op de centen! Neemt dus lekker zuurdesemboterhammetjes mee naar school en eet ze nog op ook! En hij verbaasd zich toch ook over sommige van zijn vrienden die nooit brood bij zich hebben en zich dan noodgedwongen iedere dag volproppen met zoveel mogelijk ongezonde artikelen, wat zich vervolgens uit in de acnegevoelige huid van die jongens! En we zijn wel ijdel! Die van mij in ieder geval wel.

Bruine bananen dus. Geen schoonheden, maar lekker zoet en nog boordevol vitamines en mineralen en reuze geschikt om mee te bakken als je eens zonder eitjes wilt bakken.

Om meteen maar helemaal gezond te doen heb ik ook geen suiker en geen zuivel gebruikt, lekker veganistisch (wat tegenwoordig een vies woord schijnt te zijn, bleek afgelopen zaterdag op het Rotterdamse oogstfeest).
En natuurlijk helemaal GLUTENVRIJ.

Bananacake(-pudding) (was de bedoeling, maar helaas is het experiment mislukt en werd het baksel na 1 uur en 15 minuten mooi bruin, maar van binnen pudding. Wel erg lekker maar geen cake)

Dit zat er in:

3 rijpe bananen, geprakt
80 ml agavesiroop
60 ml extra virgin olijfolie
135 g amandelmeel
60 g bruine rijstmeel
1 tl wijnsteenzuur bakpoeder
1 snufje zout
2 el gebroken lijnzaad, geweekt in
125 ml warm water

Gebakken in een ingevette tulbandvorm op 175˚ C. Natte bij de droge ingrediënten en dan in de oven, vrij lang dus.

Voor de puddingliefhebbers: ga gerust je gang.
Voor de naar-cake-snakkers: nog even wachten of maak het bananenbrood van 27 mei!
Sorry!!

maandag 20 september 2010

lauwe paprikasalade

Nog net is er een overvloed van rijpe tomaten en paprika’s te koop.

Om weer eens te variëren op een thema heb ik vandaag een heerlijke lauwe salade gemaakt met rode paprika’s van de markt en de 2 tomaten van mijn balkon. Uit een verdwaald zaadje was een tomatenplantje op mijn balkon heel onverwacht toch nog tot bloei gekomen en daar zaten wel 2, niet veel maar wel, prachtige tomaten aan! Ik ga ervan genieten.

Lauwe paprikasalade(2 pers)

2 rode paprika’s
2 rijpe tomaten, in partjes
1-2 tenen knoflook, in dunne plakjes
olijfolie
peper en zout
(balsamicoazijn)
3 takjes verse oregano, blaadjes gerist

Blaker de paprika’s op de gaspit en stop ze in een papieren zak. Laat ze afkoelen en haal het vel eraf, haal de zaadjes eruit en de steel. Snijd ze in grove stukken. Zet even apart.

Bak in wat olijfolie de plakjes knoflook een paar minuten heel zachtjes. Zodra ze gaan kleuren, gooi je de tomatenpartjes erbij, roer je het om en bakt alles een paar minuutjes.
Wat zout en peper erbij, eventueel een scheutje balsamicoazijn en de stukken geroosterde paprika. De oregano, nog 1 minuut, proeven: klaar.

Lauw of op kamertemperatuur, een heerlijk bijgerecht bij pasta of geroosterde vis.

vrijdag 17 september 2010

haverhazelnootkoekjes

Zoals beloofd plaats ik vandaag het recept van haverhazelnootkoekjes.
Ze zijn zoet en ze zijn bros en erg lekker bij een kopje thee.
Ik maak ze met havermeel en havervlokken van Provena, ze zijn gegarandeerd glutenvrij en mij bevalt het erg goed.

haverhazelnootkoekjes (25stuks)

90 g boter, op kamertemperatuur
90 g basterdsuiker
1 biologisch ei
50 g havermeel (Provena)
½ tl vanillepoeder
50g hazelnoten, geroosterd in een droge koekenpan
½ tl bakpoeder
snufje zout
½ tl kaneel
125g havervlokken (Provena)
50g witte chocolade, in brokjes gehakt

Verwarm de oven voor op 180˚ C.

Mix de boter met de suiker tot een romig geheel, voeg dan het ei toe en klop het zeer schuimig.

Maal de geroosterde hazelnoten en meng ze samen met de rest van de droge ingrediënten en de brokjes witte chocola in een kom.

Doe de droge ingrediënten bij het eimengsel en roer snel door elkaar tot een mooi, enigszins plakkerig, deeg.

Rol met schone handen bolletjes ter grootte van een walnoot en leg ze op een bakplaat die belegd is met bakpapier. Ze lopen enigszins uit, dus houdt ruimte tussen de bolletjes of gebruik 2 bakplaten.

Bak ze in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten goudbruin. Laat ze helemaal afkoelen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...