dinsdag 14 juli 2009

vakantiepret














Mijn kruidentuin is uit logeren bij A. want zonder verse kruiden koken, neen.
Ik ga naar Thailand en zal zeker nieuwe kennis en vaardigheden opdoen en ik hoop veel recepten mee terugnemen.
20 augustus ben ik weer terug en zal ik alles met U delen!!
Fijne zomer toegewenst iedereen!

maandag 13 juli 2009

chocolatechipcookies














Oh, ik hoop zo dat ze lukken. De eerste lading zit nu in de oven en het deeg was al lekker, maar dan??
Ik had het me al heel lang voorgenomen en beloofd aan de pp natuurlijk, want ondanks dat hij niet glutenvrij eet, is een glutenvrij koekje op zijn tijd niet te versmaden! Vandaag is het een echte dag, regen, wind, koud, voor cookies en thee.
De meeste cookierecepten vind je op Amerikaanse sites en ik heb nu een recept samengesteld met de ingrediënten die ik in de kast had en verschillende recepten die ik heb gelezen. Het ultieme cookie loopt uit in de oven (houdt dus rekening met de afstand!) en wordt pas na afkoeling hard en knapperig. Ik ga ze er nu uithalen!!

Nog niet dus: ze zijn nog erg licht en nauwelijks uitgezakt. Ik doe de oventemperatuur wat hoger, 200˚C en laat ze nog 5-10 minuten bakken.














1e baksel

Dit is het resultaat, ze zien er heerlijk uit, maar zijn ze dat ook?
Oordeel van de pp: een 8, even wennen aan de (glutenvrije) smaak, maar dan is het mmmmm!
Zelf vind ik ze lekker, maar nog niet zo als ik ze wil, volgende keer bak ik ze zonder de rijstvlokken, toch wel erg crunchy en met 100 g boter, ze zijn toch wat droog. Maar ja, dat geldt voor de meeste glutenvrije baksels en dat komt toch door de meelsoorten, denk ik.



















2e baksel

Recept 1 voor 18 cookies

125 g Werzmeel
20 g quinoameel
20 g rijstvlokken
10 g wijnsteenbakpoeder
snuf zout
60 g boter, op kamertemperatuur
75 g basterdsuiker
1 el maplesyrup
1 groot ei, op kamertemperatuur
50 g chocolate chips
20 g geroosterde amandelen, grof gehakt
25 g geroosterde pecannoten, grof gehakt

Verwarm de oven voor op 200˚C.
Bekleed een bakblik met bakpapier.
Doe het meel, de vlokken, het bakpoeder en het zout in een kom en meng goed.
Mix in een andere kom de boter tot licht en romig en klop dan eerst de suiker en dan de maplesyrup enkele minuten. Mix dan het ei erdoor.
Voeg het meelmengsel toe en roer tot een samenhangend geheel. Meng dan de chocolate chips en de gehakte noten erdoor. Het is vrij stug zoals je kunt zien op de foto.
Schep met een eetlepel bergjes deeg op het bakblik en zorg voor voldoende afstand, ± 4 cm.
Bak de cookies ongeveer 15 minuten, totdat ze goudbruin aan de randen zijn. Als ze afkoelen worden ze hard.
En dan een pot thee zetten!

dinsdag 7 juli 2009

kokosrotis - plat brood 2 (GF-DF-SF)














Deze roti’s zijn heerlijk als ontbijt en als bijgerecht bij allerlei oosterse gerechten als curry’s en gegrilde visgerechten. Het is gemakkelijk om ze te maken, alleen het bakken kost wat tijd, omdat je ze 1 voor 1 bakt. Je kunt ze ook puur eten, zodat het een fijn tussendoortje is wat je zo in je tas stopt.

Laat je niet afschrikken door het woord glutinous, het rijstmeel is glutenvrij en is gemaakt van kleefrijst of ketanrijst. Glutinous is het Engelse woord voor kleverig.














De roti’s zijn door het gebruik van kokos en rijstmeel van zilvervliesrijst rijk aan vezels wat erg belangrijk is voor de stofwisseling en de stoelgang, zeker voor mensen met coeliakie.

voor 12 kleine roti’s

100g volkorenrijstmeel (bijv. van Ekoland of Bioculinair)
75g ketanmeel of glutinous rice meel
50g kokos
1 tl zout
115 g water

Meng de droge ingrediënten door elkaar. Voeg het water toe en kneed alles snel tot een samenhangend, soepel deeg. Is het te droog, voeg nog wat water toe en is het te kleverig, voeg dan wat meel toe. Vorm dan balletjes ter grootte van een walnoot, ± 12 stuks en maak er mooie ronde roti’s van. Ik gebruik een tortillapers met bakpapier, maar je kunt ook met een deegroller de balletjes uitrollen. Dan kun je het beste het balletje tussen 2 vellen bakpapier doen en dan voorzichtig uitrollen.
Bak de roti’s dan in weinig hete olie tot ze lichtbruin en knapperig zijn, beide kanten samen ongeveer 2-3 minuten.







zondag 5 juli 2009

panisses















Panisses met geconfijte tomaatjes
voor 4 personen

Een heerlijk zomers voorgerechtje: gebakken panisses. Een panisse is een koek van kikkererwtenmeel die je in Zuid- Frankrijk rondom Nice veel tegenkomt. Het deeg lijkt wat op polenta, maar heeft een heel eigen smaak. Het combineert zeer goed met warme tomaat. Voor dit recept maak ik alles een dag van tevoren klaar. De tomaatjes die ik gebruikte waren biologische trostomaatjes en zo zoet!

Nodig voor de panisses:
200 g kikkererwtenmeel
650 ml groentebouillon
zout en peper
vershoudfolie

voor de tomaatjes:
250 g trostomaatjes of romaatjes
zout en peper
2 el olijfolie
2 grote tenen knoflook, gepeld en in plakjes
tijm en oregano

Verwarm de oven voor op 250˚C. Was de tomaatjes en meng ze met de rest van de ingrediënten. Je kunt ook Provençaalse kruiden gebruiken of verse peterselie en tijm. Doe ze in een ovenvaste aardewerken schaal en bak ze 45 minuten. Ze moeten geuren. Laat ze afkoelen tot gebruik.

Verwarm voor de panisses de bouillon tot het kookpunt en roer dan met een houten lepel het gezeefde kikkererwtenmeel erdoor. Je moet flink roeren en waarschijnlijk ontstaan er wat klontjes, maar dat is niet zo erg. Blijf roeren gedurende 10 minuten terwijl het zachtjes kookt. Het deeg moet zo dik zijn dat het bijna niet meer te roeren is en van de bodem los komt.
Laat even wat afkoelen en schep het mengsel op een dubbel vel van huishoudfolie en rol het tot een soort dikke worst van 5-8 cm doorsnee.
Laat het afkoelen in de koelkast.

Als je het gerecht gaat maken, snijd je het deeg in plakken van 1- 1,5 cm.
Verhit wat olijfolie in een pan met antiaanbaklaag en bak de plakken aan beide kanten goudbruin en krokant.
Verdeel de plakken over de bordjes en leg wat tomaatjes (op kamertemperatuur!) erop.

donderdag 25 juni 2009

dubbeldopdip














Tuinbonen, die kleur, die bijzondere smaak en ze zaten gisteren in mijn groentepakket!!
Het is even wat werk, want ik ben een dubbeldopper. De zachtgroen-grijze schilletjes van de tuinboon vind ik vreselijk, zo bitter, brrrr, maar dat hangt van je smaak af. Ik eet ze dus het allerliefst zo puur mogelijk: eerst dop je de tuinbonen door met je duim de peulen open te breken en de boontjes eruit te rissen. Dan blancheer ik ze 2 minuten in kokend water, giet ze af en gooi ze in een bak ijskoud water, waarna de dubbeldop begint. Ook met de hand, je snijd een sneetje met je duim in het grijze velletje en duwt zachtjes de prachtig groene tuinboon eruit. Die kleur alleen wil ik al niet missen. En dan heb je een bakje met groene snoepjes die zo lekker zijn dat ik ze meteen opeet met een beetje zeezout en wat goeie olijfolie.
Maar vandaag dus niet. Vandaag maak ik een dip of pesto of pasta of puree of hoe je het ook wilt noemen.

tuinbonendip


tot 1 kg tuinbonen in de dop
1 teen knoflook, fijngehakt
2-3 el gehakte basilicum
3 el olijfolie
2 el geraspte parmezaan of oude geit
wat citroensap

Dubbeldop de tuinbonen zoals hierboven beschreven. Pureer ze met de knoflook en basilicum in een keukenmachine of met de hand in een stenen vijzel.
Meng de olie en de kaas erdoor. Breng op smaak met citroensap, zout en versgemalen peper.
Heerlijk met een knapperig geroosterd broodje of op een stukje plat brood.

plat brood 1 (GF-SF)














Als je eens opstaat en geen brood hebt voor je ontbijt dan zijn deze platte, snelle broodjes ideaal. Je maakt ze in een kwartiertje en de eerste is dan nog warm als je hem eet.
Ik gebruik mijn favoriete meel van Werz, maar je kunt ieder glutenvrij meel of broodmix gebruiken. Probeer gewoon uit wat je lekker vind. Zelf doe ik er soms nog 2 eetlepels kokosmeel van Amanprana doorheen voor wat extra vezels en de smaak vind ik lekker!

voor 4 platte broodjes

200 g zelfrijzende glutenvrij meel of 200 g Werzmeel en 1 eetlepel wijnsteenbakpoeder
2 g zout
150 ml yoghurt
50 ml water

Doe het meel, de bakpoeder en het zout in een kom en meng alles dooreen. Voeg de yoghurt en het water toe en roer krachtig door elkaar. Kneed dan met koele hand het mengsel snel tot een soepel deeg. Plakt het nog, voeg dan wat meel toe.














Strooi wat meel op het werkblad, verdeel het deeg in 4 stukken en maak met de hand een bolletje die je vervolgens met de hand of deegroller tot een platte vorm uitrolt van ongeveer ½ cm dik.














Verhit een skillet (gietijzeren pan) of een crepepan op het vuur en bak de broodjes in 2-4 minuten gaar.















Draai ze halverwege om, je ziet bruine spikkels op het brood en ze worden vrij stug. Zet het vuur niet gloeiend heet, maar matig warm, blijf erbij, zodat je ziet wat er gebeurt.

Soms kneed ik door het deeg een theelepel komijnzaadjes!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...