zondag 18 oktober 2009

Lablabi


Soep. Voor mij is soep het toverwoord als de kou zich aanmeldt, ik kan niet zonder soep; het liefst maak ik iedere dag een andere.
Vorige winter werkte ik als lunchkok bij een erg leuk en bruisend architectenbureau, wat gezeteld is in een oud pand in Rotterdam-Delfshaven. ’s Zomers is het er bloedheet en ’s winters niet te harden van de kou. Het antwoord is dan ook: soep of soup of zupa of caldo of suppe of sopa of minestra of çorba; er werken heel wat nationaliteiten en iedereen is dol op soep, zeker als het koud is. Ik denk dat ik wel 50 verschillende soepen heb bereid en iedere keer was het weer een uitdaging om een “nieuw” soepje te bedenken.
Dus ga ik deze winter opnieuw mijn best doen en zal regelmatig een snel, makkelijk, uitgebreid, licht, voedzaam, gezond en/of verwarmende soep maken. Te beginnen met een kikkererwtensoep die ik heb gebaseerd op een Tunesische ontbijtsoep: Lablabi. Ik eet hem vanavond met wat harissa*, zwarte olijven, duqqa*, wat komkommer en een lekker stuk brood. Deze keer maisbrood uit de skillet. Waarvan binnenkort het recept.

Lablabi

olijfolie
10 tenen knoflook, fijngehakt
350 g kikkererwten*, 1 nacht geweekt en afgegoten
evt. een stukje kombu*
1 grote rode ui, gesnipperd
3 wortels, fijngehakt
6 stengels bleekselderij, fijngesneden
1 volle tl komijn, geroosterd en dan gemalen
1 tl korianderzaad, geroosterd en gemalen met het komijnzaad
1 tl paprikapoeder
zout en peper
sap van 1 citroen
harissa*

Verhit de olijfolie, 4 el, in een grote soeppan en voeg de knoflook toe aan de hete olie, roer snel, voeg dan de kikkererwten toe en evt. de kombu en zoveel water dat ze ongeveer 2 ½ cm onder water staan. Breng aan de kook, schuim af, zet het vuur lager, doe een deksel op de pan en laat de kikkererwten zachtjes pruttelen tot ze gaar zijn.

Verhit vervolgens 4 el olijfolie in een pan, fruit daarin zachtjes de fijngesneden ui en groenten tot ze zacht zijn. Voeg dan de kruiden toe en dan de gare kikkererwten en het kookvocht. Voeg peper en zout naar smaak toe. Pureer de helft van de soep apart of pureer de soep met een stamper heel grof. Het moet geen fijne puree worden. Laat nog 5 minuten pruttelen en voeg dan citroensap toe.

Garneer de soep met gehakte koriander en harissa naar smaak en serveer met een stuk brood, olijfolie en duqqa*.


*Kikkererwten
: als je, zoals ik vaak, vergeten bent de kikkererwten de nacht tevoren in de week te zetten, kun je 2 dingen doen. Je koopt kant-en-klare kikkererwten in glas (veel lekkerder dan blik!) of je kookt even wat water en begiet de gedroogde kikkererwten met het kokende water en laat een paar uur weken. Daarna kook je ze op de gewone manier. Deze methode werkt alleen als je er ’s morgens achterkomt zodat de kikkererwten nog wel een uurtje of 4 kunnen weken.
Je kunt natuurlijk ook nog beslissen om iets anders te gaan maken en alvast de kikkererwten in de week zetten voor de volgende dag!!
En als je toch aan het weken bent, kun je ook een dubbele portie doen die je kookt en daarna invriest; heb je altijd een portie kikkererwten achter de hand

*Kombu: eetbaar zeewier wat toegevoegd aan peulvruchten ervoor zorgt dat de peulvruchten sneller garen en evt. gasvorming vermindert.
Je kunt het kopen bij elke natuurvoedingszaak bij de Japanse produkten. Ik knip de stukken altijd doormidden, omdat dat meer dan genoeg is in het gebruik.
Kombu is tevens een van de basisingrediënten voor dashi, dè basisbouillon in de Japanse keuken.

*Harissa: een pittige smaakmaker uit de Tunesische, Libanese en Marokkaanse keuken. Je kunt het kopen bij elke Marokkaanse slager, maar het is ook erg lekker om zelf te maken en in een luchtdichte pot kun je het vrij lang in de koelkast bewaren. Zie recept van vrijdag 16 oktober.



*duqqa: is een specerijenmengsel dat overal in het Midden-Oosten gebruikt wordt als smaakmaker. Je maakt het snel en je kunt het een tijd bewaren in een luchtdichte pot.

Rooster in een droge koekenpan korianderzaad, komijnzaad en sesamzaad, van ieder 1 volle eetlepel, tot ze gaan geuren en maal alles tot een grove poeder.

Dip een stuk brood in goede olijfolie en daarna in de duqqa, heerlijk!

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...