On my list is an easy marshmallow chocolate mousse.
But first I'm using lemons, big juicy organic lemons from the tuesday market in town. There is a big glass jar filled with lemon skins and ...vodka in my cupboard: Limoncello-to-be. From the juices I made a lovely lemon syrup, great for warm days. Recipes follow later on.
When you make the lemon mousse you can fill a lot of tiny glasses so you can have a small treat whenever you want too.
Lemon ricotta mousse (4 p)
250 ml ricotta
3 tbsp honey
1 organic lemon
½ tsp agar-agar powder
125 ml cream
Mix the ricotta with the honey.
Zest and juice the lemon. Warm 3 tablespoons of the juice, don’t let it come to cook. Stir in the agar-agar powder well and stir into the ricotta-honey mixture together with the zest.
Whip the cream and slowly fold it with a spatula into the ricotta mixture as well.
Tip: at this point you can add grated or chopped chocolate to get a stracciatella effect, also very, very delicious.
Fill 4 big or more small glasses and put them in the fridge for at least 2 hours.
Citroen-ricotta mousse (4 p)
250 ml ricotta
3 el honing
1 biologische citroen
½ tl agar-agar poeder
125 ml slagroom
Meng de ricotta met de honing.
Rasp de schil en pers de citroen uit. Verwarm 3 eetlepels citroensap, laat het niet aan de kook komen. Los het agar-agar poeder er in op en roer in het ricottamengsel samen met de citroenrasp.
Klop de slagroom stijf en spatel het voorzichtig in het ricottamengsel.
Tip: op dit moment kun je er wat chocoladerasp of gehakte chocola aan toevoegen voor een stracciatella effect, ook erg lekker!
Vul 4 grote of meerdere kleine glazen en zet ze minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten