As promised
here is the I-love-millet-salad I showed yesterday.
Now I have
a small plot in the community garden in my neighbourhood, I can pick edible
flowers every day. Pick them and eat them or just look at them and enjoy the
multitude of colours and forms. Johan, the gardener, knows everything about
flora: plants, flowers and vegetables. He is such a dear man, always
interested, always helpful, always cheerful. Must be the green job he does for
over 25 years ;-)
He loves
the garden and his veggies, but he doesn’t like cooking at all, can you
imagine? When he gave me some chard-babies he told me he never ate them
himself. So I promised him to cook them for him once they are ready. I like to
give something back to him.
Ok. Before
we go into the kitchen I want to share with you this site. Check it out. I met
Renate this weekend on the Zaaimarkt (Sow and Grow market) in Rotterdam, where
she sold her hand-made gluten free Goodies with a sharp twist. They were so
good, incredible!!
The millet salad recipe:
WE’ll need:
1
cauliflower, rinsed and in small florets
Some good
olive oil
Salt and pepper
Pre-heat
the oven on 200 °C and prepare a baking tray with a sheet of baking paper.
Mix the
ingredients and bake in the oven till golden brown and almost tender, about
20-30 minutes.
In the
meantime prepare the millet:
Cook ½ cup
of rinsed millet in 1 cup of water with a pinch of salt, softly with the lid on
till all water is evaporated. This will take 10-12 minutes. Take of the heat
and let it rest with the lid on; this will help the millet steam a little
further. Make the millet loose with a fork.
Set aside.
Make the
salsa verde:
I had a big
bunch of freshly picked cilantro and half the amount of flat parsley; cut it
roughly and put it in a small processor. Add a small clove of garlic, cut
roughly too, some salt and freshly ground pepper, the juice of half a lemon and
about the same amount of good olive oil. Blend this into a smooth or a bit
chunky sauce. Taste and add seasoning to your liking. Set aside.
Composing
the salad:
In a big
salad bowl mix together the millet and cauliflower and mix in salsa verde, as
much as you like, from 2 to 6 tablespoons. Carefully add and mix in edible
flowers and petals. I used borage flowers, tiny thyme flowers, calendula petals and the lila flower petals
of chives. I added some toasted chopped walnuts too, for a bit of crunch.
This salad
is very versatile, you could add some olives, spring onions, roasted bell
peppers, you name it, check your fridge! Enjoy!
Geroosterde bloemkool salade met gierst en lentebloemen met een simpele salsa verde
Dit recept is simpel te maken, maar bestaat uit 3 verschillende onderdelen. We beginnen met het roosteren van de bloemkool:
Verwarm de oven voor op 200°C en leg een stuk bakpapier op een bakplaat.
Was en verdeel de bloemkool in kleine roosjes en besprenkel met wat olijfolie en peper en zout.
Bak in de oven tot bijna gaar en mooi goudbruin, dit duurt ongeveer 20-30 minuten.
Ondertussen koken we de gierst.
1/2 cup gierst wassen en met 1 cup water opzetten en met een deksel erop zachtjes gaar koken. Ongeveer 10-12 minuten. Zet het vuur uit en laat gewoon staan, de gierst stoomt nog een beetje door. Voor het gebruik met een vork losroeren.
Voor de salsa verde heb ik een flinke bos koriander geplukt en de helft van deze hoeveelheid peterselie. Was beide blaadjes en stengels, snijd grof en stop ze in een kleine foodprocessor. Voeg een klein teentje, grofgehakte knoflook toe, wat zout en versgemalen peper, het sap van een halve citroen en dezelfde hoeveelheid goede olijfolie. Maal tot een enigszins grove maar mooie saus.
De salade samenstellen:
Meng gierst en bloemkool in een grote kom en voeg 2 tot 6 eetlepels salsa verde toe, zoveel als je lekker vindt.
voeg dan eetbare bloemen en bloemblaadjes toe, ik gebruikte komkommerkruidbloempjes, thijmbloemetjes, blaadjes van bieslookbloem en goudsbloem. Schep voorzichtig door elkaar.
Ook mengde ik nog wat geroosterde en gehakte walnoot door de salade.
Maar je kunt van alles toevoegen aan deze salade: olijven, lente ui en geroosterde paprika's, wat je nog in je koeling hebt!!
Geniet ervan!
Geroosterde bloemkool salade met gierst en lentebloemen met een simpele salsa verde
Dit recept is simpel te maken, maar bestaat uit 3 verschillende onderdelen. We beginnen met het roosteren van de bloemkool:
Verwarm de oven voor op 200°C en leg een stuk bakpapier op een bakplaat.
Was en verdeel de bloemkool in kleine roosjes en besprenkel met wat olijfolie en peper en zout.
Bak in de oven tot bijna gaar en mooi goudbruin, dit duurt ongeveer 20-30 minuten.
Ondertussen koken we de gierst.
1/2 cup gierst wassen en met 1 cup water opzetten en met een deksel erop zachtjes gaar koken. Ongeveer 10-12 minuten. Zet het vuur uit en laat gewoon staan, de gierst stoomt nog een beetje door. Voor het gebruik met een vork losroeren.
Voor de salsa verde heb ik een flinke bos koriander geplukt en de helft van deze hoeveelheid peterselie. Was beide blaadjes en stengels, snijd grof en stop ze in een kleine foodprocessor. Voeg een klein teentje, grofgehakte knoflook toe, wat zout en versgemalen peper, het sap van een halve citroen en dezelfde hoeveelheid goede olijfolie. Maal tot een enigszins grove maar mooie saus.
De salade samenstellen:
Meng gierst en bloemkool in een grote kom en voeg 2 tot 6 eetlepels salsa verde toe, zoveel als je lekker vindt.
voeg dan eetbare bloemen en bloemblaadjes toe, ik gebruikte komkommerkruidbloempjes, thijmbloemetjes, blaadjes van bieslookbloem en goudsbloem. Schep voorzichtig door elkaar.
Ook mengde ik nog wat geroosterde en gehakte walnoot door de salade.
Maar je kunt van alles toevoegen aan deze salade: olijven, lente ui en geroosterde paprika's, wat je nog in je koeling hebt!!
Geniet ervan!
2 opmerkingen:
I made this divine dish & loved it so much, but I wrote my feedback on your previous post, sorry for that but we both loved this so much with some dimple fish on the side! :)
Yum yum yummm! :) xxx
I am so glad you 2 liked it Sophie!!
Een reactie posten