Op de valreep maakte ik deze heerlijke kerststol. Dus als je nog even tijd hebt, zeg een middagje, dan maak je gewoon nog even een kerststol voor jezelf of een coeliake geliefde of familielid. Het is een echt brood, met een echte korst, dus geen zacht brood, niet voor softies!
Je hebt nodig:
200g amandelspijs en voeg dan ½ theelepel kaneel door de
gemalen amandelen
3g instant gist
5g suiker
120 ml handwarm water
Scheutje appelazijn
1 el olijfolie
180g boekweitmeelmix
½ tl zeezout
1 el gemalen lijnzaad
1 el psylliumzaad
En voor de vulling:
75g gemengde zuidvruchten; cranberries, krenten, rozijnen
50g gemengde noten, licht geroosterd en fijngehakt
25g
gekonfijte gember, fijngehakt
1. maak eerst het amandelspijs en meng er ½ tl kaneel door.
Ik heb deze keer geen ei toegevoegd, de amandelspijs is erg smeuïg van zichzelf.
2. dan maken we het deeg:
In een kommetje schenk je handwarm water op gist en suiker, roer
even door en laat 10-15 minuten ontwikkelen. Het mengsel gaat schuimen.
Doe de boekweitmix in een kom en meng goed met zout,
lijnzaad en psyllium.
3. Prepareer de vulling: rooster en hak de noten en doe ze
met de zuidvruchten en gekonfijte gember in een kom, zet even apart.
4. Als het gistmengsel schuimt giet je er de olijfolie en de
appelazijn bij en dan direct bij het meelmengsel. Roer goed door elkaar, het
moet een vrij plakkerig deeg blijven, niet te droog dus!
Roer het vruchten-notenmengsel erdoor en dek af met wat
huishoudfolie en laat minimaal een uur rusten/rijzen op een warme plek.
5. Vervolgens leg je het deeg op een vel bakpapier en druk met
je handen tot een plak van ongeveer 23 x 18 cm, hoeft niet netjes een beetje
rustiek is helemaal goed ;-) Verdeel het amandelspijs in een rolletje over de
lengte van het deeg en vouw het deeg eroverheen. Druk licht aan met je vingers
en leg het deeg met bakpapier op een bakblik. Laat zeker nog een uur rusten/rijzen
bedekt met huishoudfolie op een warme plek.
6. Verwarm dan de oven voor op 180°C en bak de stol in het
midden van de oven 35-40 minuten tot het goudbruin en gaar is.
Ik gebruik deze keer geen ei, dus blijft deze stol
veganistisch.
Fijne
kerstdagen!
This gluten free and vegan Christmas stollen is a real bread, with a good crust, not for softies!
You’ll
need:
200g almond
paste, store bought or make your own: I added ½ tsp cinnamon and left out the
egg this time, since the paste was gooey enough!
3 g instant
yeast
5g sugar
120 ml hand
warm water
Dash of
apple cider vinegar
1 tbsp
olive oil
180g
buckwheat flour mix
½ tsp sea
salt
1 tbsp
ground flax seed
1 tbsp
psyllium husks
For the
filling:
75g mixed
dried fruits, like cranberries, sultanas, currants
50g mixed
nuts, lightly toasted and chopped
25g candied
ginger, chopped fine
1. first
make the cinnamon almond paste and set aside.
2. make the
yeast slurry by mixing the hand warm water with the yeast and sugar. Give it a
stir and leave it on a warm spot to develop, 10-15 minutes. It will become
foamy.
3. mix the
flour mix with salt, flax and psyllium in a bowl. Set aside.
4. make the
filling by toasting and chopping the nuts and mixing with the other ingredients.
5. when the
yeast mix is ready, pour in a dash of apple cider vinegar and the olive oil and
pour everything into the flour mixture. Stir till it forms a sticky dough. Add
chopped nuts and fruit and fold them in. It must be sticky, so when the dough
is too dry add some warm water!
Put a piece
of cling film over the bowl and let the dough rest/rise on a warm spot for at
least 1 hour.
6. put the
dough on a piece of baking paper and flatten it out into a rectangle of 23 x 18
cm, not too neat ;-) a bit rustic is ok. Divide the almond paste in a roll
lengthwise on the dough and fold over the dough. Press the sides lightly.
Put the
bread with the paper on a baking tray, cover again with cling film and let it
rest/rise for a second time on a warm spot for another hour.
7. pre heat
the oven on 180°C and bake the stolen for 35-40 minutes in the middle of the
oven till golden-brown. I did not use any egg wash on top to keep it vegan, you
can if you want to get a glossy finish. Let it cool completely before cutting.
Happy
Christmas days!
2 opmerkingen:
Waw, Linda! Well done you, Gf & all!
Your Christmas stollen looks magnificent & ooh so delicious too!
Yum yum yummm! I love it! i will make this tomorrow,..;ooh yes!
I hope you had a fabulous tasty Christmas! xxxx
Dank je Sophie!
Kerst was ok, nu lekker sneeuw en zon, hoe is het in België?
xoLinda
Een reactie posten