Ik ben volop bezig mijn komende reis naar Thailand en
Vietnam voor te bereiden en allerlei zaken af te ronden. Er is altijd zoveel te
doen voordat ik wegga!
Vandaag deel ik een nieuw recept met je en zal allerlei
suggesties geven voor de tijd dat ik er niet ben!
Maar eerst wil ik deze review met je delen van Carola. Zij blogt
sinds 2011 op Carolabaktzoethoudertjes en zoals de naam doet vermoeden staat
haar blog vol met heerlijke, voornamelijk zoete bakrecepten, waaronder ook een
aantal glutenvrije recepten. Ze probeert veel uit, neemt je stap voor stap mee
in haar recepten en daarnaast schrijft ze reviews van kookboeken en heeft ze een
heel leuk stuk over mijn glutenvrije kookboek geschreven!! Nogmaals ontzettend bedankt
Carola!
Vorige week was het pompoenfeest op mijn tuin. Johan, de
tuinman kweekt ieder jaar een verscheidenheid aan pompoenen en ik mag er altijd
een aantal uitproberen.
Zo heb ik de delicatapompoen geprobeerd, die lange gestreepte:
Erg lekker, met schil, in reepjes gebakken in de oven. De
delicata blijft stevig en compact en heeft een aardse smaak. Alleen wat zout en
peper en olijfolie nodig. Heerlijk als bijgerecht.
De red kuri, hierboven linksonder, met zijn volle smaak is het lekkerst voor soep
en sajoer, maar ook geroosterd in de oven met diverse andere wortelgroentes erg
lekker.
Ik maakte deze pompoencurry van de Tractor, een compacte
plant, die niet rankt, dus ideaal voor een kleine tuin. De smaak is niet
bijzonder, maar uitstekend voor een curry dus.
En die namen: Rouge d’Etampes, Muscat de Provence, Sweet
Lightning, Little Boo,Jack O´Lantern, Blue Hubbard,Galeux d´Eysines, Jarradale,
Pink Jumbo Banana,Porcelain Doll, etc.
Van de Sandman, een ronde butternutvariant, maakte ik dit
heerlijke bijgerecht van een recept van James Martin wat ik op de BBC voorbij
zag komen. Het is heel snel klaar,erg lekker bij een stukje vis, of als een
bijgerecht bij een simpel gerecht als rijst met dal, maar ook met pittige kaas
en een stuk van dit heerlijke platbrood combineert de pickle heel goed. Ik
gebruikte de sambal oelek die ik een tijdje geleden op mijn blog heb geplaatst.
Je hebt nodig:
1 butternut pompoen, ± 500 g schoongemaakt
1 rood uitje, fijngesnipperd
1 flinke teen knoflook, zeer fijn gesneden
5 cm gemberwortel, geschild
1 el rietsuiker
1-2 tl sambal oelek
1 tl geelwortel of kurkuma
½ tl fenegriekzaad
½ tl nigellazaad
2 el mangochutney (ik gebruik Patak´s)
1 handje verse koriander
zout
Maak eerst de pompoen schoon, doormidden snijden, met een
lepel de zaden eruit schrapen, schillen, in blokjes. Tot je 2x2 handen vol hebt.
Verwarm wat olijfolie in een diepe koekenpan en fruit hierin
ui, dan knoflook en pompoenblokjes op redelijk hoog vuur, terwijl je steeds
omschept.
Na een paar minuten rasp je de gember er bovenop met een fijne rasp
en voeg de eetlepel rietsuiker, schep door elkaar en laat 1 minuut samen
bakken.
Voeg dan sambal oelek, kurkuma, fenegriek- en nigellazaad toe, bak ook
een minuut mee. En voeg een scheutje water toe als de massa te droog wordt of
aan gaat bakken.
Blijf roerbakken tot de blokjes pompoen beetgaar zijn. Voeg
dan de mangochutney toe, roer er voorzichtig door, dan de gehakte koriander en
breng op smaak met wat zout.
Eet warm of koud. Bewaar in een glazen bakje in de koelkast.
Tot in december!!
After the
pumpkin party at my community garden I am quite busy to wrap things up before I
go to travel to Thailand and Vietnam very soon. I look forward to it so much; I
am going to visit friends in both countries and am curious about the food in
Vietnam, which will be my first visit. I hope to gather loads of inspiration, cook
with my friends there or maybe do a cooking workshop.
So I am
going to be a bit short today, wanting to let you know Carola wrote a great review about my book here, but it is in Dutch. I am so happy people are
enthusiast about the book!
Today I
want to share with you a great side dish totally inspired by James Martin´s
recipe on the BBC, using the sambal ulek I shared with you some weeks ago. And
some links to inspire you for the coming time when I am busy travelling!
You need:
1 butternut
pumpkin, about 500 g cleaned
1 small red
onion, finely chopped
1 fat clove
of garlic, very finely chopped
5 cm fresh
ginger root, peeled
1 tbsp cane
sugar
1-2 tsp
sambal ulek
1 tsp
turmeric
½ tsp fenugreek
seeds
½ tsp
nigella seeds
2 tbsp
mango chutney (I use Patak´s)
1 big
handful of fresh coriander
Salt
How to:
First clean
the pumpkin, cutting it in half, deseeding it with a spoon, peeling and cutting
into small cubes. Till you have 2x2 handfuls, if that makes any sense.
In a deep
frying pan fry onion and garlic in some olive oil, add the cubed butternut and
fry on moderate high heat. It must fry. Stir-fry all the way and after some
minutes grate the ginger above the pan and add the cane sugar.
Stir well and
add sambal ulek, turmeric, fenugreek- and nigella seeds, stir.
Add a bit
of water when it tends to stuck to the bottom or just dries too much. Stir-fry till
the pumpkin is al dente. Then add the mango chutney and fresh coriander, stir
well.
Taste and
season with a bit of salt when necessary.
Eat with a
piece of grilled fish, or with a simple dal and rice or with some old cheese
and a piece of flat bread. It is nice to eat warm and cold. Keep in the fridge
when cooled down.
See you in december!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten