My 15 year old loves boterkoek/buttercake and whenever my mother comes over she brings one especially for him. I never tried to make a gluten-free version, till now.
So, together with my son we made this lovely boterkoek and, although it's a bit crumbly, the taste is heavenly and the texture is airy and brittle.
Buttercake (GF – SF)
Special mold 18cm Ø
75 g brown sugar or 75 g brown rice syrup
70 g room temperature butter
2 egg yolks
pinch of salt
vanilla seed from 1 vanilla pod
140 g fine rice flour
Pre-heat the oven on 175˚ C.
Prepare your baking mold.
With a handmixer mix the butter, sugar/rice syrup, eggyolks, salt and vanilla well.
Stir in the rice flour and knead quickly with a cool hand.
Scoop the dough in the mold and make it smooth with your hand.
Bake the buttercake in 30 minutes. Let it cool completely before removing from the mold.
Boterkoek (GF - SF)
bron: Glutenvrij bakken, Rinie ten Have-Wolterinck
Speciale boterkoekvorm 18cmØ
70 g zachte roomboter
2 eidooiers
snufje zout
vanillezaad uit 1 peul
140 g fijne rijstmeel
Verwarm de oven voor op 175˚ C.
Vet de vorm in en/of bekleed met bakpapier.
Mix met een handmixer de boter, basterdsuiker of rijststroop, eidooiers, zout en vanille goed door elkaar. Roer het rijstmeel erdoor en kneed snel met koele hand.
Schep het deeg in de vorm en druk gelijkmatig uit met je hand.
Bak de boterkoek 30 minuten en laat helemaal afkoelen voor je hem uit de vorm verwijdert.
1 opmerking:
Ziet er niet slecht uit :)!
Rijstsiroop vind ik erg leuk om te gebruiken. Ik voeg het vaak bij granola.
Een reactie posten